nrk.no

Årets beste Mac-programmer

Kategori: Mac


Her på WWDC er programmet tett. I kveld ble Apple Design Awards 2007 delt ut, sju priser til de beste Mac-programmene i året som gikk. Dette er vinnerne:

  • Delicious Library 2.0 (alpha) fra Delicious Monster – Leopard Application
  • Coda fra Panic – Best Mac OS X User Experience
  • CSSEdit fra MacRabbit – Best Mac OS X Developer Tool
  • World of Warcraft: The Burning Crusade 2.0 fra Blizzard Entertainment – Best Mac OS X Game
  • Papers 1.0 fra Mekentosj – Best Mac OS X Scientific Computing Solution
  • BART Widget 1.0 fra Bret Victor – Best Mac OS X Dashboard Widget
  • Picturesque 1.0 av Zac Cohen – Best Mac OS X Student Product

Verdige vinnere

Jeg bruker selv CSSedit, et program for å endre style sheets på nettsider. Et fantastisk program som gjør det veldig mye lettere å endre utseendet på et nettsted. Coda kan også redigere CSS-kode, man tar i tillegg seg av opplasting av filer, redigering av HTML-kode, og har et innholdsrikt oppslagsverk for kode og programmering.

World of Warcraft – hva skal man si? 8,5 millioner mennesker tar vel ikke feil? Det mest imponerende er at bare fem mann programmerer Mac-versjonen, som kommer ut likt med PC-versjonen ved hver ny utgave.

Delicious Library er det programmet Mac-brukere viser frem for å imponere andre. Hold en bok foran det innebygde kameraet, pling, og så henter Delicious Library cover og alle andre data fra nettet. Og viser at du eier denne boka på en stolt bokhylle (sammen med alle CDene og spillene du eier). Denne nye utgaven av Delicious Library kommer i oktober, sammen med Leopard, den nye versjonen av Mac OS X.

Papers lar forskere laste ned forskningsrapporter og andre publikasjoner fra nettet. Og lagrer dem i en noe som ser ut som iTunes for forskningspapirer. Jeg har prøvd det, og det fungerer kjempefint. Perfekt for sitt formål.

Picturesque lar deg endre på bilder i et lekkert interface: Legg til skygger, refleksjoner og runde hjørner. Og når du har funnet et bra utseende, kan Picturesque gjøre samme endringer på masse bilder vha. automatisering. Det er et lite og enkelt program, som fungerer perfekt til den jobben det vil gjøre. Og imponerende nok: Programmert av en ung student alene.

Men den prisvinneren som imponerer mest er etter min mening BART Widget. BART står for Bay Area Rapid Transport, med andre ord de raske togene som går i hele området rundt bukta i San Francisco. Med dette lille programmet får du opp et kart over toglinjene. Du kan dra en grønn ball dit du vil starte, og en rød dit du vil stoppe. Så kommer alle avganger fremover opp i feltet under. Det er utrolig enkelt å finne tider mellom to stasjoner, og avgangene presenteres nydelig og lettlest. Om du ønsker å dra med en bestemt avgang, kan du be programmet snakke til deg i god tid før: «15 minutter til toget går!!». Og selv om det henter dataene fra BARTs nettsider, så lagrer det kopier på Macen, slik at du ikke trenger tilkobling til nettet for å finne avganger.

BART widget

Dette er noe Oslo Sporveier og lignende selskaper i Norge skulle hatt. Man kan utvikle widgets til både Mac og Windows (på Windows kalles det gadgets), og en «Stor-Oslo widget» som er like bra som denne ville rett og slett gjøre at flere tok trikk, buss og bane. For BART Widget er en fryd å bruke, og slår tekstbaserte tjenester som Trafikanten på alle området: Hastighet, innmating av stasjoner, og presentasjon av svarene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.