nrk.no

Apples nye katt er en leopard

Kategori: Mac


I San Franciso i går viste Apple-sjef Steve Jobs 10 funksjoner i Apples nye operativsystem 10.5, som kommer på markedet i oktober. Anledningen var selvsagt Apples WWDC – utviklerkonferansen hvor de som lager programmer for Mac møtes for å lære og møte Apples ingeniører.

Apple OS X leopard

Leopard

Apple har for vane å kalle opp hver ny versjon av operativsystemet sitt etter en stor katt. Den nåværende versjonen kalles tiger, og neste versjon er altså leopard. Dette er de ti funksjonene Steve Jobs fokuserte på, og min vurdering av dem.

1) Nytt skrivebord

I Leopard har Apple ryddet skrivebordet ditt. «Vi har alle for mye rot på skrivebordet», sa Steve Jobs. Og viste et nytt skrivebord der bilder er i fokus. Du kan nå velge å ha et iPhoto-album som bakgrunn, menylinjen oppe er blitt delvis gjennomsiktig, og docken nederst blitt 3-dimensjonal og blank. Drar du nå et bilde eller et vindu ned bak docken, så speiler det seg i docken. «Useless», kom det fra tyskeren bak meg under presentasjonen.

OS X dock refleksjon

Nytt er også det Apple kaller Stacks. Om du drar en mappe ned i docken, vil den bli en stack. På norsk kan vi kanskje kalle det en stabel? 😉 Klikker man på en stack sklir den opp på denne måten:

OS X Stacks

Det ligger også en demo-film hos Apple.

Dette er faktisk veldig nyttig. Spesielt om du legger mappen der alle nedlastinger havner i docken. Eller om du jobber med et prosjekt: Putt alle filer i en mappe og putt den i docken. Den siste filen du jobbet på vil komme opp øverst. Dette ligner litegrann på Bumptop, et eksperimentalt prosjekt for organisering av filer. Her er et eksempel på Bumptop:

Du trenger ikke putte ting i en mappe for å lage en stack. Du kan markere et utvalg av dokumenter fra en mappe, og så dra alle disse til docken. Da lages det automatisk en stack av disse. Veldig kjekt.

2) Ny finder

En av de tingene som er litt vanskelig å forklare nye Mac-brukere, er hvorfor skrivebordet heter Finder. Men det heter det nå engang Finder, og i Leopard er det også nytt. Den mest synlige endringen er den venstre kolonnen. Den ser nå likedan ut som i de siste versjonene av iTunes, som svært mange (også Windows-brukere) er vant med. I et lyseblått felt ser du følgende:

  • «Devices» eller «Enheter» på norsk. Det er disker, servere etc.
  • «Shared» som blir «Delt» på norsk.
  • «Places» som vel blir «Steder».
  • «Search for» som blir «Let etter».

Devices er disker, servere, CD-plater, DVDer osv. Shared er en helt ny funksjon. Her kan du sette opp at du deler filer med andre maskiner på nettverket ditt. Du kan også koble deg til f. eks. Macen på kontoret hjemmefra, eler motsatt. Og en ny funksjon, «Back to my Mac» gir deg tilgang til alle filer på alle Macer du bruker, fra alle Macer du har satt opp med denne tjenesten.

Søkefunksjonen i Shared er også veldig bra. Du kan søke på filnavn og alle ord som er inni filer på alle maskiner som er delt. Det betyr at kan finne et dokument med et bestemt ord inni, selv om du hverken husker hva dokumentet heter eller hvilken av maskinene du hadde den på. Og når du finner dokumentet, er det bare å dra det fra søkevinduet til ditt eget skrivebord.

Fra Devices kan du også koble deg til andre Macer sine mottaksmappe, f. eks. om du vil sende en fil til en kollaga. Er du f. eks. på en konferanse, er det enkelt å sende filer mellom maskinene på denne måten. Apples demofilm av dette finner du her.

Places er de stedene du selv legger til på høyre side. F. eks. mapper du bruker ofte.

Search for gir deg rask oversikt over det du har gjort i dag, i går, denne uken osv. Det er forbløffende effektivt og kombinert med Cover Flow er det en killer for å finne noe du holdt på med i går, men som du lar lagt et sted du ikke husker.

Search i Leopard

Cover Flow

Apple kjøpte et program som hete Cover Flow i fjor, og bruker du iTunes har du sett det allerede. Du får et svart vindu med alle platecoverne dine, du kan ta tak i dem, og «slenge» dem bortover, bla i dem som du blar i en platebutikk (hvis du vet hva det er – haha).

Cover Flow er nå standard i Finder også, så du kan bla i alle dokumenter du har på samme måte. Og siden Finder nå viser en forhåndsvisning av alle filer, blir det utrolig enkelt å finne ting kjapt.

En ting som Steve Jobs IKKE viste på WWDC, var nye produkter med multitouch. Cover Flow er som skapt for multitouch, fordi du bruker fingeren din til å bla direkte på skjermen. Jeg har hørt mange innvendinger mot multitouch, at det er enklere med mus osv. Men med Coverflow, så snus dette litt rundt. Det ville være veldig enkelt å bare løfte labben bort på skjermen, og peke deg fram og tilbake i dokumentene dine. Jeg er sikker på at de aller fleste etter en kort stund ville lure på hvorfor de ikke har kunnet gjøre dette før!

Spådom: iPhone har multitouch i skjermen. De nye bærbare maskinene til Apple har gått over til LED i skjermene, og jeg mener det bare er et spørsmål om tid før Apple kommer med multitouch i skjermene på de bærbare maskinene sine.

3) Quick look

Quick Look gjør at du kan se på filene uten å starte programmet de er laget med. Når man ser filene i Finder, trykker man mellomromtasten og opp spretter filen, uten å starte noe program. Dette funker for nesten alle tekst og bildefiler, PDF, Word og Excel. Og mesteparten av de mange lyd og filmformater som finnes. I tillegg kan man lage plugins som lar folk bruke Quick Look på andre filer.

4) 64 bit

Hele operativsystemet OS X er nå 64 bits. For utviklere betyr det mindre arbeid, for vanlige brukere betyr det raskere programmer. Med 64 bits kan programmer ha større biter av filer inne samtidig, og det blir mindre skriving til diskene.

5) Core animation

Core animation er en teknologi som ligger i bunnen av OS X. Det er et sett med funksjoner som utviklere kan bruke i programmer. Som et eksempel på hva Core Animation kan gjøre, ta en titt på denne:

Det tok noen timer å programmere. Det er hundrevis av filmer, som alle spiller når man kjører animasjonen. Slike ting kan utviklere nå lage uten å ta livet av seg selv i applikasjonene sine. For vi er i 2007, og nå holder det ikke lengre at noe virker. Det skal faktisk se fantastisk ut også. Om det ikke gjør det, så taper du. Så enkelt er det. Og da mener jeg ikke at det skal være masse pynt og dill som ikke trenger å være der. Tvert i mot. Men man kan ikke lage dataprogrammer som ser ut som de er lagd i 1978. Det er altfor mange stygge dataprogrammer…

6) Boot Camp

Boot Camp gir deg muligheten til å kjøre Windows på Macen din. Siden Macer nå har samme prosessorer som PCer, så fungerer Windows kjempefint på Mac. Andre alternativer er programmene Parallels og VMware Fusion, som begge gir deg muligheten til å kjøre Windows-programmer i et vindu mens du kjører OS X på Macen. Leopard kommer med Boot Camp ferdig installert, og kan kjøre både Windows XP og Vista, med samme hastighet som en PC.

7) Spaces

Spaces er en funksjon der du får flere virtuelle skrivebord som du jobber på. Du kan f. eks. ha et skrivebord for mail og kalender, et annet for musikkproduksjon, et for spill etc. På den måten er det lettere å konsentrere deg om det du skal, og det blir færre vinduer på skjermen samtidig. Denne funksjonen har funnes i Linux og Windows lenge, og mange er veldig glade i å jobbe på den måten.

8) Dashboard

Dashboard har funnes i OS X lenge, så det ble endel mumling i salen da dette var en av de 10 viktige nye funksjonene. Steve Jobs fortalte at det nå er over 3000 widgets for Dashboard. Det nye i Leopard er at det er mye enklere å lage widgets selv, både for vanlige brukere og for utviklere. Med en funksjon som heter Web Clip kan man markere en del av en nettside, og si at man vil se denne biten som en widget. En widget er da et lite program du kjører ved siden av de ordentlige programmene på Macen. Dermed kan du holde øye med f. eks. førstesaken på en nettavis uten å måtte laste opp hele siden, og se alle annonsene. Hehe.

9) iChat

iChat har også funnet i OS X lenge, men har tatt mange skritt forover med Leopard. F. eks. kan du nå legge på videoeffekter på deg selv mens du har en videokonferanse med venner. Hysterisk morsomt! Du kan «supre» deg selv over selvvalgte vidoer og bilder. Det er samme måten som værmeldingen funker, at meteorologen står foran en tom vegg og så er det en datamaskin som legger på kartet bak.

Du kan også fjernstyre andre Macer som kjører Leopard vha. iChat. For oss som tilhører «The techsupport generation», så er dette en funksjon som alene er verdt prisen på en ny versjon av OS X. Da kan du ordne bestemors Mac fra sofaen hjemme uten å rive av deg håret for å åpne porter på DSL-modem i begge ender.

Steve Ballmer

Og når Apple har konferanse, MÅ de tulle med Microsoft. Denne gangen var det Steve Ballmer som fikk gjennomgå. En av funksjonene i nye iChat er at du kan vise frem et ansikt, og så erstatte munnen på dette med din egen. Så da blir det Steve Ballmers fjes med din snakkende munn. Veldig morsomt, og folk kommer til å få video fra all verdens kjendiser, filmstjerner og historiske personer fra oktober av.

10) Time Machine

I våre nye digitale liv har vi fryktelig mye viktig informasjon på maskinene våre: Dokumenter, økonomi, jobb, bilder, filmer, e-post osv. Men tar vi backup? Nei.

Time Machine i Leopard

De aller, aller fleste har elendig backup-rutiner. Time Machine settes opp med et klikk, og tar full backup av alt. Søkefunksjonen er tøff, hvor du kan søke etter et dokument, og så flyr Time Machine bakover i tiden helt til den finner det. Et klikk så er du tilbake igjen. Du kan sette opp en felles disk på hjemmenettverket sitt som brukes til backup av alle Macer i huset, også trådløst. Når du kommer hjem, og åpner den bærbare så begynner den straks å ta backup gjennom lufta. Og dataene er kryptert sånn at ikke andre kan snappe dem opp.

2 kommentarer

  1. […] Delicious Library er det programmet Mac-brukere viser frem for å imponere andre. Hold en bok foran det innebygde kameraet, pling, og så henter Delicious Library cover og alle andre data fra nettet. Og viser at du eier denne boka på en stolt bokhylle (sammen med alle CDene og spillene du eier). Denne nye utgaven av Delicious Library kommer i oktober, sammen med Leopard, den nye versjonen av Mac OS X. […]

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.