nrk.no

iTunes-låter uten kopisperre har navnet ditt på seg

Kategori: Musikk og lyd


iTunes-låter med navn på

Når du kjøper låter på iTunes uten kopisperre, så vil låtene ha navnet ditt inni dem. Det betyr at du kan spores tilbake om du legger dem ut på nettet. Eller gir dem til en venn som så legger dem ut på nettet. Som du ser på bildet over så ligger navnet mitt lagret i filen. Og også konto-navnet mitt på iTunes-butikken (som jeg har tatt bort på bildet siden det også er en e-post adresse).

Oppdatering: Mer enn bare navn?

EFF har funnet ekstra data i filer uten kopisperre:

We compared two DRM-free copies of the track Daftendirekt by Daft Punk. When decoded to PCM/WAV data, both copies produced an identical audio signal (the MD5sum is e40b006497f9b417760ca5015c3fa937). So there is no audio watermark. But one of the .m4a files is almost 360K larger than the other!

De skal følge opp saken, og vi skal rapportere om hva de finner ut.

Oppdatering 2

Falsk alarm? EFF har kommet litt nærmere et svar på hvorfor filene hadde forskjellig størrelse.

4 kommentarer

 1. Det jeg er litt spent på, er hvordan dette forholder seg til norsk forbrukerlovgivning. Firmaer plikter jo å beskytte informasjon de samler inn om sine kunder, og Apple lager produkter som er meget populære blant tyver. I praksis vil iTunes-filer med kundedata havne på avveie i stor skala, og når man vet at Apple kunne ha kryptert informasjonen, burde det interesse f.eks. Forbrukerrådet.

  Svar på denne kommentaren

 2. Øyvind Solstad (NRK)

  Har lest endel kommentarer på dette rundt om, og her er en som ringer bra i mine ører:

  På hvilken måte er dette annerledes enn andre steder på maskinen din der e-postadressen din er lagret? ALLE e-postmeldinger på maskinen din har din e-postadresse lagret i seg. Hvorfor er det annerledes med musikkfiler? Akkurat som med e-postmeldingene er det ikke meningen at andre skal ta filene dine. Og det er ikke meningen at du skal gi de bort til andre. Det er faktisk ulovlig.

  Poeng nr. 2: Om maskinen din blir stjålet, så vil alle filene dine ha navnet og e-postadressen din. Det gjør det enklere å få ting tilbake.

  Svar på denne kommentaren

 3. Helge Krabye (NRK)

  Låter kjøpt på iTunes har hatt kjøperens navn «påstemplet» helt siden ITMS ble lansert, så vidt jeg vet. Jeg forstår ikke hva som er problemet med det. Alle mine kjøp er lagret i Apples database. Kommer Mac’en min eller låtene på avveie, kan ny «eier» se hvem som har betalt for låtene, og det synes jeg er fint. Jeg skammer meg ikke over musikken jeg har kjøpt. Så vidt jeg kan se er ikke Vikingarna å få kjøpt på ITMS… Jo, forresten, det er de. Jeg sjekket nå 😉

  Ellers er jeg enig i Øyvinds resonnement.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.