nrk.no

Ta på dataene dine med multitouch

Kategori: Gadgets


Om det er et ord du skal ha med deg i år, så er det dette: Multitouch. Det er skjermer hvor du kan ta på flere ting på en gang, i motsetning til en skjerm med en mus hvor du bare kan ta på en ting av gangen (du kan f. eks. ikke koble på to muser og ta på to mapper samtidig).

Microsoft annonserte i dag et spennende nytt konsept som de kaller Microsoft Surface:Alle de store leverandørene kommer med dette nå. Jeff Han demonstrerte multitouch første gang på TED-konferansen i august 2006. Da så det slik ut:
Et år senere så det slik ut:Og om noen uker kommer Apples iPhone, den også med multitouch. Slik så det ut da CBS presenterte den dagen etter lanseringen i januar:

Oppdatering: Salgsvideo fra Microsoft

10 kommentarer

 1. Multitouch gjennom tidene

  […] Om du synes artikkelen vår om Multitouch var interessant, sjekk ut denne enorme oversikten over multitouch gjennom tidene. Fra Nimish Mehtas “Flexible Machine Interface” i 1982, til Apples iPhone og Microsofts Surface. Det er også en egen side med videoer. Utrolig både at slik teknologi var på forsøkstadiet så tidlig, og at det har tatt så lang tid å få det over i kommersielt interessante produkter. apple multitouch windowsSiste 5 poster av Øyvind SolstadRadikal klokke – June 4, 2007iPhone kommer 29. juni i USA – June 4, 2007PCer og Macer – gode venner – June 2, 2007Telenor tilbyr leie av film i HD via nett – June 1, 2007La hele verden hjelpe firmaet ditt med support – June 1, 2007 […]

  Svar på denne kommentaren

 2. […] Tredje store ting: Multitouch. NRKbeta har skrevet om det før, og snart er dette et ord som moren din vet hva er. Innen 3-5 år kommer vi til å ha skjermer eller andre input-enheter med multitouch i alle størrelser og fasonger rundt oss: Mobiltelefoner, medieavspillere, display på veggen og i overflater på bord og disker. Både Apple og Microsoft har vist fantastiske nye produkter basert på multitouch, og flere vil komme. Se vår tidligere artikkel om denne teknologien. […]

  Svar på denne kommentaren

 3. Først i køen

  […] Og – et annet viktig poeng: iPhone er folk flests første møte med multitouch. Snart vil multitouch være en teknologi som vi er like fortrolige med som datamus og teksting på mobiltastaturer. Snart kommer vi alle til å ta på dataene våre. apple gadgets iPhone mobil multitouchSiste 5 poster av Øyvind SolstadRemikse Kelly Clarksons nye video – June 26, 2007To plagg som enhver nerdepappa kjøper til bebisen – June 26, 2007Abonner på NRKbeta – June 26, 2007Stum dag på nettradioen – June 26, 2007Ikke send mail til noen under 30 år – June 25, 2007 […]

  Svar på denne kommentaren

 4. Interaktivt bord i stua

  […] Du kan kjøpe det i dag, i motsetning til Microsofts “Surface”-bord som bare er tegnebrettet (og i parodiene) ennå… led sensorDel denne artikkelen (Facebook, e-post, bokmerker etc.) […]

  Svar på denne kommentaren

 5. CES 2008: Microsoft Surface

  […] Microsoft Surface heter grunnen til begeistringen/sjokket/reddselen. Vi har tidligere skrevet om Microsoft Surface og Multitouch her på NRKbeta, men dette var første gang jeg fikk nærkontakt med vidunderet. […]

  Svar på denne kommentaren

 6. Jeg ser at det refereres til en teknologi som beskrives som IR-kamra i en Microsoft video. Men på siden til Irontech (en norsk leverandør av det de beskriver som multitouch irontech.no/LCD/multi-touch_lcd.html) referers det til kun IR, noe jeg oppfatter som samme teknologien som benyttes for tradisjonelle touch screen skjermer.

  Er det forskjellige teknologier som benyttes for å oppnå slike multitouch effekt ?

  Svar på denne kommentaren

 7. Perceptive Pixel – multitouch på diger skjerm

  […] Perceptive Pixel er et selskap som ble stiftet av Jeff Han i 2006. Han (haha) er kjent som en av pionerene innen multitouch, og om du tar en titt på artikkelen “Ta på dataene dine med multitouch”, får du en kjapp innføring i hva multitouch er. Vi i NRKbeta tror multitouch er en teknologi som du og jeg kommer til å se mye av i de neste årene. Multitouch kommer rett og slett til å forandre måten vi bruker data på, fordi du nå kan ta på dem. Siden til Perceptive Pixel inneholder lite […]

  Svar på denne kommentaren

 8. Første episode av Tekno ute på bittorrent i HD

  […] Ta på dataene dine med multitouch – Perceptive Pixel – multitouch på diger skjerm – CES 2008: Microsoft Surface – Test: iPod touch – […]

  Svar på denne kommentaren

 9. Ta på skjermen – ikke klikk – oyvindsolstad.no

  […] skulle kunne trykke på skjermen på noe som helst. Da var det mus og tastatur som gjaldt. Så kom multitouch i 2007 og i løpet av ganske kort tid var det nesten utenkelig at du skulle bruke en dings med […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.