nrk.no

Blogging og offentlige personer

Kategori: Musikk og lyd


Technorati
Nylig fikk jeg et spørsmål fra en som ville ha et råd i forhold til en offentlig person som kanskje skulle begynne å blogge. Burde personen starte en blogg, og i så fall: hadde jeg noen råd?

Her er deler av mitt svar:

Angående offentlige personer og blogging så syntes jeg absolutt de bør se på den formen for kommunikasjon. Men, de må ha tid, lyst og en god porsjon fortellerglede.

En grei oppskrift kan være følgende:

 • Les og lær. Bruk technorati.com til å søke opp blogger som skriver om tema som er interessante i forhold til det man jobber med.
 • Delta. Etter å ha fulgt med på en del blogger og begynt å finne de som er virkelig bra kan man begynne å kommentere på bloggene.
 • Start en blogg. Sakte men sikkert lærer man bloggverden å kjenne. Man lærer de uskrevne lovene og hva som skiller omgangstonen i bloggverden fra offentlig kommunikasjon ellers. Da kan man etter hvert opprette sin egen blogg.
 • Det er spesielt viktig for firma og offentlige personer å gjøre litt research før man lager sin egen blogg. Bloggverden er mer nådeløse mot de som ikke kan stemples som «mannen i gaten» når de oppretter en blogg å prøver å delta i det som noen mener er deres egen verden som ikke bør søles til av kommersielle krefter og offentlige budskap. Likevel finnes det meget gode eksempler på vellykkede firmablogger og blogger fra politikere.

  Stikkordene er åpenhet, ærlighet og ydmykhet.

  Enkelhet!

  Når man oppretter sin egen blogg er det viktig å legge til rette slik at det er bortimot latterlig enkelt å oppdatere den. Gjerne direkte ved å kunne sende en mail til sin egen blogg fra både mailklienten på datamskinen og fra mobiltelefonen. Er det for komplisert å publisere faller man fort fra.

  Husk å sette av tid til både publisering og å kunne følge opp diskusjonene som etter hvert oppstår.

  Publiseringsverktøyene som brukes til blogger er mye enklere enn det man tidligere har brukt for å lage hjemmesider og andre nettpublikasjoner. Mye av det som er spennende med denne eksplosjonen av blogger er nettop det at flere mennesker har fått slippe til. Dette er ikke lenger forbeholdt supernerdene. Men det er likevel ingen tvil om at det hjelper å være litt ekstra interessert i digital teknologi. Bruk ledig tid når du er ute og reiser. Ta med deg laptopen litt oftere.

  En veldig god ressurs for å finne frem i bloggverden er tidligere nevnte technorati.com. Søk opp de mest populære bloggene og begynn å lese!

  Veldig ofte begynner en artikkel med at jeg svarer på en mail med et spørsmål, så finner jeg ut at dette kan ha interesse for flere. Da koster det jo ikke så mange ekstra kalorier å lime inn deler av teksten som jeg likevel har skrevet i en artikkel.

  Mvh,
  Eirik

  Så der er den. Tips til både offentlige personer, firma og egentlig de fleste som kan tenke seg å leke med denne måten å kommunisere på. Og denne artikkelen kostet meg bare noen minutter. Innholdet hadde jeg jo skrevet uansett.

  Legg igjen en kommentar

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.