nrk.no

Facebook skal bli navlen i internett

Kategori: Nettjenester


Facebook sikter høyt, og ønsker å bli navlen i internett. Torsdag annonserte de planene for «The Platform», et system som gir tredjeparter mulighet for å programmere tjenester på Facebook-brukernes sider. 70 firmaer har jobbet med dette i en stund alt. 30 av disse ble vist på Facebooks demo. Og her er en oversikt over noen av mulighetene dette gir:

Det er mange av de andre «store guttene og jentene» på nettet som nå vil inn på Facebook: Amazon, Box.net, Channels.com, FeedBurner (som nettopp ble kjøpt av Google), Forbes, Ford Models, Hot or Not, Microsoft, Photobucket, Qoop, Red Bull, Slide, Twitter, Virgin Mobile, Washington Post og Warner Bros Records. Firmaene som er med i første runde har blitt håndplukket av Dave Morin, som sluttet i Apple i fjor for å jobbe med dette prosjektet hos Facebook.

Det er meningen at «The Platform» skal skrus på i dag, men i skrivende stund har det ikke kommet ennå. Det gjenstår å se om dette er en tjeneste hvor det først kommer masse tilbud for amerikanske brukere, mens resten av verden må vente.

Facebook har hatt en eventyrlig økning det siste året, med bortimot en firedobling av trafikken. Det registreres 100 000 nye brukere i døgnet. En av grunleggerne, Dustin Moskovitz sier til Fortune «I have a note on my account that says Facebook will saturate the world population by 2010.» Ja, hvorfor legge lista lavt…

Facebook er «bare» det 19. mest besøkte nettstedet på nettet, men det sies at det er det stedet hvor folk bruker mest tid. En gjennomsnittlig bruker er 20 minutter på Facebook – hver dag.

Norge 4. størst

Facebook har fortsatt flest brukere i USA, med Canada og Storbritannia på de neste plassene. Men så følger faktisk Norge på 4. plass. Så følger Australia, Sør-Afrika, Libanon, Egypt, Sverige og India.

Åpner for alle som vil

Fortune melder at «The Platform» nå kommer til å åpnes for alle som vil bruke den, så lenge det de lager er lovlig:

From here on it will be wide open. Anyone will have access to Facebook’s so-called «markup language,» which is intended to be usable even by those with rudimentary programming skills. So kids in dorm rooms will be able to create simple applications to coordinate TV-watching or trips to the cafeteria with their friends. And some creative amateur coders are likely to come up with amazing new things to do inside Facebook. Companies, too, will find many ways that Facebook applications can improve productivity and collaboration.

Kanskje vi skal koble NRKs Urørt til Facebook? Har du noen forslag?

Oppdatering

En artikkel med 10 spennende ting du kan gjøre med nye Facebook» er nå postet!

3 kommentarer

  1. 10 spennende ting du kan gjøre med “nye” Facebook

    […] Facebook har bestemt seg for bli navlen i internett, og de har tatt et langt skritt den veien med lanseringen av de nye Facebook Apps. […]

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.