nrk.no

MHP – sjansen til å fornye TV

Kategorier: NRK & TV


Det er snart 50 år siden man startet med TV i Norge. Den eneste fornyelsen er at vi har fått farger. Ellers begynner TV å bli en forelda medieplattform, som de unge og reklamepengene forsvinner fra.

MHP er muligheten til å fornye TV. MHP står for Multimedia Home Platform, og er en åpen javabasert standard for API for digital TV. En API trengs om man ønsker å lage nye tjenester på TV. Med en API kan du koble lyd, video, bilder og grafikk akkurat som du ønsker (om du har båndbredde til å distribuere det du lager).

Du kan lese mer om hva en API er, og om MHP, på tjenesteunivers-tv.com. Siden er laget for å vise hva man lager av tilleggstjenester på digital TV rundt omkring i verden.

NRK lager en tjeneste vi kaller Digital tekst-TV til lansering av bakkenettet i høst. Det er en kjapp og modernisert tekst-TV, der du tilbys NRKs TV-kanaler eller radiokanaler mens du leser nyheter, om sport, sjekker værvarsler, etc. Nyhetene er dypere enn på tekst-TV idag.

Digital tekst-tv

(Forsiden av NRKs nye tjeneste som vil bli lansert i høst. Man velger tjenesten med blå knapp på fjernkontrollen, og navigerer med piltaster og OK.)

Det som er synd, er at det ikke ser ut som at bransjen vil satse på en felles standard. Aktørene konkurrerer på hver sin tue, med hver sin tekniske standard. Tidligere var det bestemt at MHP-standarden skulle ligge i alle boksene som vil selges for det digitale bakkenettet, som lanseres i høst. Det kom nye eiere inn, tiden gikk og tilslutt bortfalt kravet om at MHP skulle være obligatorisk i mottakerne. Myndighetene har satt en maks-pris på mottakeren og kostnaden for MHP-funksjonaliteten var tidligere innbakt i mottakeren man fikk. Nå blir MHP-boksene high-end bokser, – og tjenesten vår blir for noen få!

Oppdatering

Få med deg videoen av dennes tjenesten her på NRKbeta: «Digital tekst-tv – videoen».

18 kommentarer

 1. Tove Rodahl (NRK)

  Digitale kabelmottakere, slik de er idag, kan ikke ta imot tjenesten vår.

  Vi håper og jobber for at alle distributørene (kabelnett og satellittoperatører i tillegg til RiksTV) skal satse på MHP sånn at tjenesten blir tilgjengelig for alle.

  Svar på denne kommentaren

 2. MHP-mottakere endelig i butikkene

  […] At mottakeren er utrustet med APIen MHP, betyr at den kan presentere tilleggstjenester. Vi har før skrevet om MHP og vist digital tekst-tv, som er den første MHP-tjenesten som leveres av NRK. Forhåpentligvis er dette bare begynnelsen, når det gjelder ny funksjonalitet på TV. […]

  Svar på denne kommentaren

 3. Veit de om den komande HD-PVR’en til Canal Digital for kabelnettet vil ha støtte for MHP? Kjem NRK til å droppe å lage innhald for supertekst-tv om det ikkje blir fleire som leverer MHP-mottakarar?

  Svar på denne kommentaren

 4. Tove Rodahl (NRK)

  Om den kommende HD-PVRen vil ha MHP er jeg ikke sikker på, men jeg skal forsøke å finne det ut…

  Når det gjelder NRK og mere innhold i digital tekst-tv, så er det noe vi er konsesjonsbelagt å gjøre… Så det blir mer 🙂

  Svar på denne kommentaren

 5. Tove Rodahl

  Sorry.
  Det er ikke så lett å få vite sikkert hvilke strategiske planer aktørene i denne bransjen har.
  Jeg er rimelig sikker på at MHP ikke er en del av planen til CD foreløpig.
  Dersom jeg tar feil skal jeg si ifra med en gang.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.