nrk.no

Amazon begynner å selge musikk uten kopisperre

Kategorier: DRM & Musikk og lyd


Amazon kunngjør i dag at de begynner å selge musikk uten kopisperre (DRM).

Amazon.com today announced it will launch a digital music store later this year offering millions of songs in the DRM-free MP3 format from more than 12,000 record labels. EMI Music’s digital catalog is the latest addition to the store. Every song and album in the Amazon.com digital music store will be available exclusively in the MP3 format without digital rights management (DRM) software. Amazon’s DRM-free MP3s will free customers to play their music on virtually any of their personal devices — including PCs, Macs(TM), iPods(TM), Zunes(TM), Zens(TM) — and to burn songs to CDs for personal use.

«Our MP3-only strategy means all the music that customers buy on Amazon is always DRM-free and plays on any device,» said Jeff Bezos, Amazon.com founder and CEO. «We’re excited to have EMI joining us in this effort and look forward to offering our customers MP3s from amazing artists like Coldplay, Norah Jones and Joss Stone.»

12 000 plateselskaper?? Dette høres helt utrolig ut, og det betyr at alle de andre som selger musikk med kopisperre må gå tilbake til tenkeboksen. Siden det bare er EMI som nevnes med navn, går jeg ut fra at alle de andre store plateselskapene fortsatt «tenker». Utpå høsten så vil du altså kunne kjøpe musikk uten kopisperre både fra Amazon og iTunes. Jeg kan ikke skjønne annet enn at de andre butikkene – og plateselskapene – blir nødt til å følge etter for ikke å miste kundene.

8 kommentarer

 1. Helge Krabye

  «12 000 plateselskaper» inkluderer nok såkalte independent labels, og av dem er det tusenvis. Men de store plateselskapene er avhengige av å avklare rettighetsspørsmålene med Performing Rights -selskapene (TONO, ASCAP osv.) før de kan begynne å selge ubeskyttede musikkfiler på nettet. Mange er ikke klar over at uten DRM, hadde ikke iTunes fått lov til å etablere sine nettbutikker verken i USA eller Europa. Når Apple nå ønsker å gå bort fra kopibeskyttelse, må de først komme til enighet med rettighetsorganisasjonene. Det er jo ikke plateselskapene som eier musikken de selger. Det gjør komponistene og tekstforfatterne, og 99,9% av disse er bundet av den forvaltningsavtalene de har med sin rettighetsorganisasjon. Når det gjelder de små, uavhengige labelene, så kan de utnytte det faktum at svært mange uavhengige artister ikke er medlem av noen Performing Rights – organisasjon, og for dem er det uproblematisk å la labelen deres lisensiere musikken til f.eks Amazon.com. Det er nok denne muligheten Amazon vil utnytte, og så håper de at flere av de store vil klare å reforhandle med Performing Rights – organsiasjonene.

  Det blir forresten spennende å se hva som skjer her hjemme når fristen Apple har fått fra Forbrukerrådet, går ut i høst. Hvordan vil TONO reagere? Resultatet kan bli det samme som vi opplever når vi i NRK vil legge ut filer på nettet: fordi vi ikke har kommet til enighet med TONO om framføringsvederlag, må vi inntil videre fjerne alt beskyttet innhold. Får ikke Apple en avtale med TONO, vil enten musikken fra de norske plateselskapene fortsette å bli solgt med DRM, eller de blir fjernet. Begge deler er en stor ulempe for oss forbrukere. Jeg undrer meg stadig over at ikke ene eneste norsk journalist har stukket oppom TONO for å høre hva de tenker. (Ja, jeg har oppfordret journalistene både i VG, Dabladet og div. nettaviser til å gjøre dette, men de ser ikke behovet. For dem er det Apple som en den store, stygge ulven. De forstår ikke at problemet går dypere enn som så…)

  Svar på denne kommentaren

 2. Last ned Madonna gratis

  […] Det er mye snakk om nedlastbar musikk uten DRM, og nettbutikker hvor du betaler det du selv vil. Og noen ting er rett og slett helt gratis. Som den nye singelen til Madonna som du kan laste ned gratis i forbindelse med konserten “Live Earth” (den som Bob Geldof er litt sur på). […]

  Svar på denne kommentaren

 3. Kjøp musikk uten kopisperre

  […] Og om ikke lenge kommer Amazon til å begynne å selge musikk uten kopisperre. amazon DRM iTunes kopisperre mp3 musikkSiste 5 poster av Øyvind SolstadCBS kjøper Last.fm – May 30, 2007Ta på dataene dine med multitouch – May 30, 2007Google Maps med Street View – May 29, 2007Danmarks Radio legger ut arkivet – May 29, 200710 spennende ting du kan gjøre med «nye» Facebook – May 29, 2007 […]

  Svar på denne kommentaren

 4. Hvorfor du ikke skal gå inn på avtaler hvor du “leier” musikk og film

  […] Tidligere på NRKbeta: Musikk uten DRM fra Amie street Kjøp musikk uten kopisperre 7digital – musikk uten kopisperre Amazon selger musikk uten kopisperre iTunes musikk uten kopisperre DRM kopisperreSiste 5 poster av Øyvind SolstadDetaljer om bakkenettet – August 10, 2007Spock er live – August 10, 2007Mosh – Nokias nye sosiale nettverk – August 10, 2007Viddler – video med plass for tags og kommentarer – August 10, 2007CBC har ikke bestemt seg ennå – August 10, 2007Del denne artikkelen (Facebook, e-post, bokmerker etc.) […]

  Svar på denne kommentaren

 5. Amazon selger nå musikk uten DRM

  […] Som vi har nevnt tidligere, vil Amazon selge musikk uten DRM. Butikken er nå åpnet, med et utvalg på ca. 2 millioner låter (iTunes har rundt 8 millioner), alle til nedlasting i mp3 med 256 kbps. En typisk låt vil da bli 5 MB, og det følger med cover art med alle låter. Amazons nye mp3-butikk har kjempeutvalg av musikk, tilpasset din tidligere kjøpsprofil […]

  Svar på denne kommentaren

 6. Finn Wilhelmsen

  This is a very exiting development! Previously one were able to get pirate copies (of varying quality), but now this unfortunate situation will hopefully come to an end.

  Will classical music be sold in the above mentioned manner too?

  Svar på denne kommentaren

 7. @Helge Krabye: Nok et eksempel på at journalister er dumme. Og dessverre ikke opptatt av sin samfunnsoppgave.

  @VG , Dagbladet og Aftenposten: Spark minst halvparten av de idiotiske journalistene deres og ansett folk med en skikkelig utdannelse om det de skriver om.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.