nrk.no

Apple TV

Kategorier: Mac & Windows


Det var et annet produkt Steve Jobs brukte mye tid på under sin keynote i San Francisco i går kveld: Apple TV. Allerede for noen måneder siden viste Steve Jobs en prototype, den gang kalt iTV. Nå er altså navnet Apple TV.

Apple TV

Men hva er det for noe? La meg starte med hva det ikke er for noe: Det er ikke et mediasenter, all den tid det ikke finnes noen tv-tuner i den. Og dermed heller ikke noen programguide som du kan bruke for å planlegge tv-opptakene dine. Dette forundrer meg, at Apple velger å ikke inkludere det som folk bruker mest tid foran tv-apparatene sin til: Å se tv – enten direkte eller i opptak.

Skal du ha tv inn på boksen må du enten laste ned, eller ta det opp ved hjelp av løsninger fra andre enn Apple, f. eks. eyetv fra Elgato.

Når du derimot har fått inn ting på maskinen(e) dine, så skinner Apple TV.

Samler media fra alle maskiner i huset

Apple TV kan settes opp slik at den viser all musikk, bilder og videoer fra inntil fem maskiner i et hus. Både PC og Mac, enten trådløst eller kablet. Det betyr at man kan sitte i sofaen med fjernkontrollen og se på videoen fra ferien som far har redigert på laptopen sin, se på bildene fra turen i helga som mor har på sin laptop, se på tegningene som lillesøster har på iMacen på rommet sitt, og filmene som storebror har på PCen sin (eller kanskje ikke…)

Apple TV kan også synkroniseres automatisk med en av disse maskinene. Apple TV har en 40 GB intern harddisk og du kan koble til flere vha. USB2. Med synkronisering på, vil videoene ligge på Apple TVs harddisk, slik at du ikke belaster maskinen den synkroniserer med. 40 GB tilsvarer rundt 50 timer med tv.

Apple TV er i motsetning til iPhone, allerede tilgjengelig i Apples nettbutikk. Norsk pris er kr. 2 590, med levering i februar.

Boksen har den nye raske 802.11n standarden for trådløse nettverk, men dessverre «bare» 100MB ethernet. Her burde Apple levert gigabit med en gang. Apple TV har HDMI utgang for tilkobling til flatskjerm og lever et 720p HD-signal ut.

Tekniske spesifikasjoner

Apple TVs bakside

 • Trådløs Wi-Fi 802.11 (802.11b, 802.11g or 802.11n)
 • Harddisk på 40 GB med plass til opptil 50 timer video, 9 000 sanger eller 25 000 bilder
 • Apple Remote medfølger
 • Boksen er 197 x 197 mm, og veier 1,09 kg
 • Innebygd 48W strømforsyning
 • Intel processor
 • Systemkrav: Mac OS X v10.3.9 eller høyere, Windows XP Home/Professional (SP2)
 • AirPort Extreme, Wi-Fi 802.11b, 802.11g, 802.11n, 10/100BASE-T ethernet
 • HDMI, component video, optisk lyd, analog lyd
 • USB 2.0
 • Video formater: H.264 og H.264 med DRM fra iTunes store), 640 x 480, 30 fps, 320 x 240, 30 fps, 1280 x 720, 24 fps, MPEG-4 640 x 480, 30 fps
 • Lyd formater: AAC (16 til 320 Kbps); AAC (fra iTunes store); MP3 (16 til 320 Kbps); MP3 VBR; Apple Lossless; AIFF; WAV
 • Foto formater: JPEG, BMP, GIF, TIFF, PNG
 • TV: Standard definition eller HD, 1080i 60/50Hz, 720p 60/50Hz, 576p 50Hz (PAL), eller 480p 60Hz

3 kommentarer

 1. Svein Aronsen

  Ja dette var snodig at de ikke tar opp kampen om stua, – inkludert TV.
  Hva er det de har på lur, eller hva er det i foretningsmodellen som ikke passer ? Redde for rettighetsspøkelset ??

  lutter øre..

  Svar på denne kommentaren

 2. Øyvind Solstad (NRK)

  Først og fremst tror jeg de gjør det for å selge tv-shows i iTunes store i USA. De har over 250 tv-show i butikken, og de selger som varmt hvetebrød.

  Men det er i USA, og bare der. I Europa og Australia er det nesten ikke innhold på videodelen av iTunes-butikken.

  Jeg vil anta at f. eks. produsentene av «Lost» ikke vil selge denne serien i iTunes i resten av verden, siden det vil gå ut over seertallet på de kanalene som ligger etter USA på episoder og sesonger.

  Jeg vil tro Apple kommer med en løsning før eller senere. Den ultimate boksen hadde vært at Apple kjøpte eyetv, puttet en digital tuner inni Apple TV, og gjerne noen kortplasser for dekoding av parabol etc. Man kan jo drømme…

  Svar på denne kommentaren

 3. Jeg tror inne dette. kan ha noe for seg. BitTorrent er jo så i skuddet om dagen. Tenk dere et verdensomspennende nett av apple tv-bokser med bittorrent-klienter. Hvilket kabel eller satellittselskap kan konkurrere med det om boksen får en brøkdel av ipods popularitet.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.