nrk.no

Apple iPhone

Kategorier: Konferanser og messer,Mac & Mobil


Apple iPhoneTirsdag satt alle teknologi-interesserte foran datamaskinene sine. Gikk internett litt saktere i kveld? Mye mulig. Steve Jobs klar for keynote i San Franciso. Julekveld den 9. januar.

Og alle ryktene om iPhone slo til: Apple revolusjonerer mobiltelefonen, akkurat som de revolusjonerte musikkverdenen da de lanserte iPod.

En 11,5 cm høy, 6 cm høy og 11 mm tynn telefon. Den roper på kredittkortet. Technolust!

Men ikke bare telefon. Det er også en iPod, en video iPod. Dvs. musikk, videoer og bilder. Den kommer i to utgaver, 4 og 8 GB. Og jeg tipper det vil finnes en 12 GB versjon også når den kommer i butikkene til sommeren. For den leveres ikke før i juni i USA, i 4. kvartal i Europa og først i 2008 i Asia.

Telefon og musikkspiller sammen er ikke revolusjonerende. Men Apple har rett og slett puttet OS X på telefonen. Det betyr at du kan kjøre nettlesere, widgets, mail mm. på den. Og siden den også har 802.11 (eller wi-fi om du vil), så kan den kanskje kjøre Skype når du er på et trådløst nett? Smart telefon blir plutselig et nytt begrep.

Og hvor er tastene? De er erstattet med en trykkfølsom flate på hele forsiden. Det får noen svært interessante følger for hvordan man bruker telefonen.

La oss gå igjennom de viktigste egenskapene.

Ringe

Ringe med Apple iPhoneDen kan selvsagt ringe. 5 timer taletid, 16 timer om du spiller musikk kontinuerlig. Så da er vel standby-tiden lengre enn det.

PÅ godt Apple-vis ser det å ringe ut bedre enn på noen andre telefoner. Man låser opp telefonen ved å dra fingeren fra venstre mot høyre. Blar i telefonlisten ved å dra fingeren opp og ned på skjermen. Og ringer ved å klikke på nummer med fingeren.

Den hvite prikken på bildene illustrerer hvor fingeren trykker.

Apple iPhone SMSOg se så elegant løsningen er med SMS! Du ser rett og slett alle meldinger du har sendt til, og fått fra en person i samme vindu. Som snakkebobler i et chatteprogram. Dette er enkelt og genialt.

Og etter 10 minutters bruk kommer du ikke til å tro at du syntes det var i orden at alle tekstmeldinger du fikk lå i samme «innboks» på mobilen, uansatt hvem de kom fra. Og at svarene dine lå et helt annet sted, i «Sendte meldinger», uten at du kunne se tråden i det dere skrev til hverandre.

iPod

Som en fullvoksen iPod. Den synker med iTunes, det er coverart, det ser knallbra ut. Og med smarte spillelister, som Apple gjør så utrolig mye bedre enn Nokia og Sony-Ericsson. Jeg skjønner ikke hvordan det er mulig å ha en mp3-spillende telefon uten smarte spillelister. Men det er meg…

Bilder og video

Apple iPhone bilder - zoom inn Apple iPhone bilder - innzoometBildene dine synkroniserer med iPhoto, og i bildebrowseren ser du hvilke fordeler den trykkfølsomme skjermen har. Den er det som Apple kaller «multitouch», dvs. at du kan ta flere steder samtidig. Så om du vil zoome på et bilde, sette begge fingrene ned på det, ganske nært hverandre, og dra de så fra hverande. Sprik med fingrene om du skjønner. Da zoomer bildebrowseren innover. Og motsatt andre veien. Plasser fingrene fra hverandre og klyp sammen. Du zoomer ut. For å panne rundt, bruk en finger. Utrolig intuitivt. Klikk på bildene for å se dem større, og ta en titt på den videoen Apple har lagt ut som demonstrerer dette.

Telefonen har et akselometer (accelometer – hva heter det på norsk?) som oppfatter om du snur den. Ser du på bilder, video eller nettsider og snur telefonen, så snurrer bildet rundt og legger seg andre veien. Vi har sett det også før, men ikke så elegant som her.

Apple iPhone surfe

Apple iPhone video

Telefonen skjønner også når du holder den inntil øret, så da slår den av evt. musikk og skrur av skjermen.

Mac OS X på en telefon

Apple iPhone kartPlutselig ser alle andre smart-telefoner ut som leker, var det som sa i et chatforum i kveld. For iPhone kjører OS X. Med Safari, iTunes og masse widgets. Du kan surfe på nettet med en ordentlig nettleser (som forøvrig synker alle bokmerker etc. med Macen din), og du kan benytte forskjellige widgets for å hente informasjon, akkurat som Dashboard i OS X. Det er alt fra aksjekurser, RSS-feeds, resultater, webkamera, trafikk osv.

Og kart! Google maps er integrert, så du kan bruke kartene som om du satt på en vanlig browswer. Søke på steder, gater, firmaer mm. Jeg er spent på hvor raskt dette går uten wi-fi.

Ikke før neste vinter…

Telefonen kommer som sagt på markedet i USA i juni. Deretter i Europa i 4. kvartal, og i Asia først i 2008. Dette er en uvant måte å lansere et produkt fra Apple, som har hatt som vane å ha nye produkter tilgjengelige i nettbutikken sin enten umiddelbart etter keynotes, eller et par uker etterpå.

Spesifikasjoner

Multi-touch
OS X
Wireless
Sensors
iPhone Tech Specs
Wireless
iPhone uses quad-band GSM, the global standard for wireless communications. It also supports Cingular’s EDGE network, 802.11b/g Wi-Fi, and Bluetooth 2.0 with EDR, which links to Apple’s new, remarkably compact Bluetooth headset.

Screen size: 3.5 inches
Screen resolution: 320 by 480 at 160 ppi
Input method: Multi-touch
Operating system: OS X
Storage: 4GB or 8GB
GSM: Quad-band (MHz: 850, 900, 1800, 1900)
Wireless data: Wi-Fi (802.11b/g) + EDGE + Bluetooth 2.0
Camera 2.0 megapixels

Battery
Up to 5 hoursTalk / Video / Browsing
Up to 16 hoursAudio playback

Dimensions: 4.5 x 2.4 x 0.46 inches / 115 x 61 x 11.6mm
Weight: 4.8 ounces / 135 grams

4 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.