nrk.no

Bloggen er død

Kategorier: Media,Nettjenester & NRKbeta


Det mener hvertfall Wired. Siden NRKbeta må kunne kalles en blogg. Og siden vi sitter her og bruker tid på den, så er det kanskje ikke en bombe at vi ikke er enige med Paul Boutin.

Og Jan Omdahl har allerede sagt mye av det som trengs. Bloggen er ikke død. Ja, den har fått konkurranse av Facebook, Twitter, YouTube, Flickr og alle de andre. Men bloggen er fremdeles det stedet du kan knytte ting sammen. Bloggen din er fremdeles det uavhengige stedet du har full kontroll på selv. Alle de andre tjenestene kan komme og gå. Twitter et hipt nå. I morgen er det noe annet. Men din private blogg består. Lauren Feldman formulerte det bra på en konferanse nylig:

«Paul couldn’t be more wrong. The most important thing in your digital life is your personal blog… …your blog is your little slice of digital heaven. And no one can fuck with you there.»

Jeg innrømmer at noe av det jeg brukte bloggen min til tidligere har blitt delvis erstattet av Twitter. De korte små meldingene og linkene. Det fungerer bra men jeg har en plan om å poste en form for «oppsummering fra twitter» med jevne mellomrom på min egen blogg. Det er der jeg ønsker å samle ting.

Det er min personlige blogg jeg henviser folk til når de vil vite mer om meg. Det blir enklere for folk slik. Og bloggen kan jeg ta med meg. Flytte den fra tjeneste til tjeneste. Maskin til maskin. Hvem eier dataene dine? Setter du opp bloggen din på en fornuftig måte eier du alle dataene selv. Det gjør du ikke på mange av de andre tjenestene der ute.

Så under overskriften bloggen er død kan jeg ikke få skrytt nok av hvilket kraftige verktøy NRKbeta har blitt for oss i NRK. Og jeg kan ikke få skrytt nok av hvor mye kunnskap, kontakter og jobber min egen blogg har skaffet meg.

Og er du mediestudent? Uten din egen blogg? Uten din egen «slice of digital heaven»? Da får du søke jobb hos Paul Boutin. En personlig blogg er fremdeles et av de beste markedsføringstriksene du kan gjøre om du vil ha jobb i mediebransjen. Og etter hvert, sikkert mange andre bransjer også.

Og hvor skal du begynne? Start med WordPress.com. Lek deg. Ikke fordi du kommer til å få noen lesere med det første. Men fordi du får eksperimentert med publisering. Om et år eller to har du noen lesere. Og du har blitt proffere. Og du blir til slutt stolt av å nevne denne lille digitale lekegrinden på CV’n din.

27 kommentarer

  1. Jeg skjønner ikke helt hvorfor det har blitt en så stor sak ut av dette, men jeg måtte jo skrive mitt svar på påstanden.

    Kanskje blogging er så gammelt at det er «in» igjen, uten å egentlig ha vært «ut».

    Svar på denne kommentaren

  2. Eirik Solheim (NRK)

    Hehe. Det er vel det Wired vet også. Skriver de at bloggen er død går hele bloggverden berserk. Og Wired får ca 100 000 inngående linker på den saken.

    Men jeg syntes nå det var en god anledning til å si noe om hva som skiller bloggen fra mange av de andre tjenestene der ute og samtidig komme med en oppfordring til mediestudentene der ute…

    Svar på denne kommentaren

  3. carl christian

    Nå har jeg ikke lest artikkelen i Wired (enda) men å si at bloggen er død pga facebook, twitter etc… blir for meg omtrent som å si at vi ikke trenger tradisjonell organisering lengre siden vi nå organisere oss så bra i nettverkene….
    Det er som du sier mer snakk om et både-og enn et enten-eller.

    Svar på denne kommentaren

  4. Jeg for min del synes det er fint at dere er her. Men for å stikke hånden i et annet vepsebol: Er det en blogg?

    For meg er det slik: NRKBeta ser ut som en nettavis (uten annonser, riktig nok, men det holder jeg ikke mot dere :-)) og oppfører seg (mer og mer) som en nettavis – feks ved test av nye digitalkameraer.

    Så jeg oppfatter NRKBeta mer som en nettavis (på linje med f.eks Engadget). Eller «nyhetsnettsted» el.

    Så vet jeg at begge kaller seg for blogger… Men er ikke det bare for være kule?

    Problemet er selvfølgelig hvordan man skal definere en «blogg»…

    Nuvel, tenkte bare dette kunne være en forklaring på hvorfor NRKBeta lever i beste velgående, selv om bloggen altså er død… 🙂

    Svar på denne kommentaren

  5. Eirik Solheim (NRK)

    Et viktig poeng. Hva er egentlig en blogg? NRKbeta benytter et klassisk bloggverktøy som publiseringssystem. Vi har den klassiske «omvendt kronologisk rekkefølge» på artiklene. Vi har kommentarer og trackbacks. Men alt dette har jo også nettavisene.

    Det som skiller NRKbeta fra de helt klassiske nettavisene må vel være den mer åpne, personlige, direkte, dialogbaserte stilen på det vi skriver. Vi skriver en endeløs rekke av det som i avisverden kalles «kommentar» eller «kronikk».

    Så bloggen er nok ikke død fordi den har blitt erstattet av alle de sosiale nettverkene. Men kanskje den er død rett og slett fordi skillet mellom blogg og tradisjonelt nettsted etter hvert forsvinner?

    Svar på denne kommentaren

  6. Blogg i sin mest opprinnelige form dreier seg vel mer om en personlig dagbok. Og det er vel mer dette fenomenet kommentatoren som skrev stykket henviste til. F. eks så er det et argument at det er mer kommersielle eller store felles blogger som dominerer på Technorati og på lista over de 100 mest besøkte. Videre så viste man til at mange brukte twitter osv… Til å dekke behovet for de korte meldingene.

    Spørsmålet er vel heller om man skal bry seg om hva ting heter. Det viktige er vel at man har muligheten til å ha et sted å uttrykke sine egne meninger og tanker.

    Svar på denne kommentaren

  7. Martin Bekkelund

    Jeg tør, med selvgodheten i hånd, å påstå at jeg har blogget meg til mine to siste jobber. Den har også skaffet meg en lang rekke jobbtilbud og mange forespørsler om å holde foredrag og delta på seminarer. Å legge ned bloggen min nå vil være et karrieremessig selvmord.

    Når det gjelder definisjonen av begrepet «blogg», holdt jeg for tre uker siden et foredrag under den passende tittelen «Hva er en blogg?». Presentasjonen er publisert på nett med notater.

    Svar på denne kommentaren

  8. Eirik og Øyvind – ser det dere omtaler. For meg går det et skille før/etter dere testet Canon 5DII.

    For med den testen hoppet dere rett inn på domenet til Akam, Fotografi, Digi mm. Dere gikk fra å kommentere nyhetene, til å lage dem – og det er jo noe å være stolt av!

    Debatten om noe er en blogg eller ikke vil vel utansett være en skinndebatt. Tipper vi om 20 år synes begrepet «NETTavis» er like avlegs som det vi synes at «LangspillPlate» er i dag.

    Forøvrig: Herved er det besvist hvor lett det er å endre en debatt… Fra å handle om bloggens død til «hva er en blogg»…

    Svar på denne kommentaren

  9. Eirik Solheim (NRK)

    I dette tilfellet var det enkelt å endre debatten fordi dette spørsmålet er veldig viktig. Spesielt når man spår at noe skal forsvinne. Da bør man være klar på hva «noe» er… Det samme problemet gjør at veldig mange uttalelser om TV’ens død blir uten mening. Fordi de som uttaler seg ikke først forklarer hva de egentlig mener med TV. Er det opplevelsen av en stor skjerm i stuen som er TV, eller er det selve distribusjonsmetoden som er TV? Osv.

    Svar på denne kommentaren

  10. Eiriks forfatterblogg :: Den personlige bloggen som formidlerbase

    […] unike besøk og antall kommentarer, tyder på at interessen for bloggen er økende. Jeg kunne, som Eirik Solheim i NRKBeta, vise til at jeg får svært mange oppdrag og henvendelser med utgangspunkt i bloggen(e). Eller […]

    Svar på denne kommentaren

  11. Oppstart « Olas blogg

    […] til det. Mange er usikre på bloggens fremtid i konkurranse med sider som facebook ol. men i følge NRKbetas blogg er ikke bloggen død enda. Jeg prøver. Ser hva det blir […]

    Svar på denne kommentaren

  12. Bloggen min er i alle fall ikke død. Den er jo helt i begynnelsen av livet. Jeg startet den først og fremst for å se om jeg får det til. Usikker på hva jeg egentlig vil fortelle. Men i alle fall en måte å samle tanker, bilder, opplevelser og å dele dem med andre. Jeg har ikke helt snøring på det med trackbacks ennå, men det kommer vel. Og kommentarer er det ikke for mange av. Men det er ikke så farlig. Har lært meg å laste opp bilder og tekst fra mobilen. Tenker det skal bli greit hvis noen vil følge meg i ferien. Facebook er ikke fullt så interessant som det var for et år siden. Jeg merker at jeg ikke er fullt så ivrig etter å sjekke hver dag.

    Svar på denne kommentaren

  13. meta i gjerde | life according to Ola Nordal

    […] som jeg plukket opp fra en artikkel i siste nummer Uniped er Digital dannelse. Samtidig leser jeg i denne artikkelen at bloggen er død, og konstaterer at blog’en min i følge Bloggurat akkurat nå er den 97. mest populære i […]

    Svar på denne kommentaren

  14. Helene’s site of wonder » Blog Archive » Staying connected, walling.. nudging.. Hi There!

    […] website will give me the same flexibility like my blog gives me, something the good guys at NRKBeta have realized as […]

    Svar på denne kommentaren

  15. Tror neppe blogging er død, nei. Det er bare å se på elevene mine (medier og kommunikasjon på videregående) – blogging blir nok en stund til.

    Tror det neste verktøyet som kunne forandre nettkommunikasjon ville være noe som lar en gruppe brukere samle bloggene sine på et sted – altså en slags «start-side» hvor man kan lese de siste innleggene til alle bloggerne som har valgt å linke dit. Så kan leserne klikke seg videre til individuelle blogger om de vil.

    Dette er ville være en form for «organising without organisations» (cf. Shirkey) og god bruk av «the link economy» (cf. Jeff Jarvis).

    Svar på denne kommentaren

  16. Eirik Solheim (NRK)

    Det er vel dette som til dels løses med netvibes, RSS, Technorati, Digg og bloggrolls på de forskjellige bloggene der ute. I norge har sonitus.org prøvd å løse noe i samme retning. Men et enklere og tydeligere verktøy for å kunne lage en gruppeblogg av flere enkeltstående blogger kunne kanskje vert noe. Spesielt i skolesammenheng der flere elever i samme klasse har blogger som fint kunne vært samlet i en gruppe. Tror kanskje Netvibes kunne vært noe å se på i den sammenheng.

    Svar på denne kommentaren

  17. Både Sonius og netvibes er interessante, men ikke akkurat det jeg snakker om. En av styrkene med HuffPo, Global Voices, Crooked Timber, osv. (og NRKBeta, for den saks skyld) er at de samler mange innholdsskapere på en sammenhengende side – folk som har valgt å samarbeide. Hvis det fantes et verktøy som gjorde det enkelt for en gruppe uavhengige bloggere å samle innhold direkte fra bloggene deres på en samleside tror jeg mange muligheter kunne åpne seg. Men litt av poenget er at det individuelle innholdskaperne selv bestemmer hvem de skal legge ut innhold sammen med uten at noen må slutte å bruke sin egen blog.

    I teorien virker det enkelt, så jeg regner med at dersom det er nok folk som synes det er en interessant idé kommer det vel et slikt verktøy etterhvert… 😀

    Svar på denne kommentaren

  18. Øyvind Solstad (NRK)

    Et annet alternativ er å lage en Tumblr-blog, som abonnerer på alle de bloggene dere vil ha med. Da får dere ikke diskusjonen fra alle stedene på samme sted, men alle postene.

    Tumblr finner dere på http://tumblr.com

    Man kan abonnere på RSS-feeds fra siter man vil ha med i dashboardet.

    Svar på denne kommentaren

  19. Regionblogg med RSS-strømmer fra lokalblogger « Norske bibliotekblogger

    […] dette først i mai 2008, og kom over lignende tanker på NRK Beta bloggen i forrige måned. Se kommentarene fra Fredrik Graver (kommentar nr. 1 og kommentar nr. 2) og Eirik […]

    Svar på denne kommentaren

  20. Regionblogg med RSS-strømmer fra lokalblogger « Norske bibliotekblogger

    […] dette først i mai 2008, og kom over lignende tanker på NRK Beta bloggen i forrige måned. Se kommentarene fra Fredrik Graver (kommentar nr. 1 og kommentar nr. 2) og Eirik […]

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.