nrk.no

NRKbetas nyhetsbrev 18. november 2020

Kategorier: NRKbeta & Nyhetsbrev

NRKbetas redaktør Marius er fornøyd med test-varmejakka han bestilte fra Kina.

Kjære NRKbeta-leser,

Selv om vi er veldig glad i bot-er og effektivisering har vi bestemt oss for å pause det automatiserte nyhetsbrevet og la et levende menneske (Christine) prøve å skrive brev til deg en periode fremover.

I denne betaversjonen kan vi friste med droner, bukspyttkjertler, Linux-virus, ryddende fugler, spionasje, en bananoperasjon og mye annet. Du får også noen podkast-tips. Håper du liker det! 🤞

Våre tre siste artikler:

Et amerikansk jagerfly med logoen til danmarks militære etterretningstjeneste i bakgrunnen

USA skal ha spionert mot norske mål

Les saken

Dette vet vi om Xkeyscore

Les saken

Hackere fikset kunstig bukspyttkjertel til Silje (6)

Les saken


DIY-hjørnet: Kunstig sol og ryddende fugler

Nå som det er så mørkt sverger mange til dagslyslamper for å holde energien oppe. Vår egen oppfinner Jon-Ståle tipser om YouTube-kanalen DIY Perks der Matthew Perks lager en kunstig sol ved hjelp av en gammel parabolantenne, litt såpevann og en kraftig LED. Mot slutten av videoen vises en enklere variant som kan være grei å starte med, om du vil prøve selv. Tilsvarende lamper finnes allerede i filmproduksjon, for å gi illusjonen av sollys inn i studioer, men de er hakket større og dyrere. ☀️

Eirik er kjent for å ha en ganske avansert fuglemater, men svenske Hans Forsberg har tatt fugleforskningen ett steg videre. Han har nemlig lært opp skjærene i nabolaget til å samle inn flaskekorker. Joda, det beste hadde selvfølgelig vært om menneskene sluttet å forsøple, men denne hjemmelagde løsningen byr, ifølge Eirik, på veldig fascinerende bruk av 3D-printing, Arduino, servoer og programmering.

5 podkast-tips:

  1. Fadesen tweet4tweet (Gi meg alle detaljene)
    Det var vondgodt å høre Linnéa Myhre ta oss tilbake til tweet4tweet
    – programmet der NRK prøvde å lage TV om Twitter.
  2. 10 years of Instagram (Today in Focus)
    Instagram-forfatter Sarah Frier om hvordan bildedelingstjenesten har endret folks liv. Også våre kolleger i NRK Kultur har viet fenomenet en sak.
  3. Spioner i ministeriet (Genstart)
    Journalist Niels Fastrup i Danmarks Radio forteller om hvordan han har jobbet med den danske etterretningsskandalen som preger nyhetene nå.
  4. How tough will Biden really be on big tech? (What next?)
    Hvordan blir fremtiden til tech-gigantene med Joe Biden som president?
  5. Musikprodd-podden
    (Neida, det var ikke skrivefeil, det var bare svensk.) Et lite tips fra Anders sånn tilfelle det finnes andre som «elsker dypt musikkproduksjonsnerderi».

Zoom, Telegram og podkast-doktorgrad

Vi har snakket mye om Zoom-møter i 2020. Nei, ikke DE møtene. (How to Not Masturbate During a Zoom Call). Vi tenkte mer på sikkerheten og lydkvaliteten osv. I Johnny Harris-intervjuet med journalist Nickolas Kristoff lot vi oss fascinere av hvor bra denne typen nettprat funker med god studiolyd, som vi antar må være lagt på i etterkant.

Nettprat uten lyd betyr gjerne chatting. Hvor mange chat-samtaler har du gående akkurat nå? Det blir fort mange av dem. Og ikke bare på Slack eller Messenger. Har du også testet Telegram? I oktober var de plutselig verdens 6. mest populære mobilchattetjeneste. The Guardian har en fin gjennomgang av hvorfor Telegram har blitt demonstranters go-to-app. Den britiske avisen skriver samtidig om grunnleggeren, Pavel Durov, og hans suksess med Russlands største sosiale nettverk, VK. I likhet med Zuckerbergs stolthet startet også dette som et enkelt studentforum.

Amazon har 10.000 ansatte som jobber med taleassistenten Alexa (!). Selv om vi i NRKbeta foreløpig ikke har blitt voldsomt imponert av stemmestyring, kan det virke som aktørene fortsatt får dollartegn i øynene når de ser for seg stemmeteknologiens evne til å forstå hva vi sier og hva vi ønsker oss. Anders anbefaler Zeno Siemens-Bregas gjennomgang av den underliggende teknologien i The Correspondent-artikkelen Hey Siri, what are you doing with my voice?

Digga du også Startup? Über-meta-podkasten tok oss med på innsiden av det å starte et eget podkast-firma. Om du, i likhet med Ståle, savner den, og tørster etter det akademiske perspektiv, bør du sjekke ut verdens første podkast-doktorgradsavhandling. Der tar Anna Williams oss med på innsiden av sine opp- og nedturer i My Gothic Dissertation.

5 videos vi ikke glemmer med det første:

  1. Explaining the Pandemic to my Past Self
    Det er deilig med litt galgenhumor når verden oppfører seg som den gjør nå. Vi har kost oss med 3. episode av YouTube-serien til Julie Nolke. (Kun 3 min).
  2. Når robotkirurger kjeder seg
    Bare en kjapp TikTok-video Ståle kom over som viser to robotarmer som opererer ut en rosin av en banan. 🍌
  3. X-Knight 360
    Det er navnet på en ny drone som Marius har sikla i overkant mye på den siste uka. Med både drone og 360-kamera i èn og samme pakke blir det som å fly en filmkule. 360-kameraet er plassert slik at hele dronen forsvinner i skjøten mellom de to linsene, og vips så kan du i etterarbeidet selv bestemme hvilket utsnitt du vil ha på videoen, helt uten å måtte tenke på drona. Her lukter det «add to cart», innrømmer Marius.
  4. 3D-modell av Beirut-eksplosjonen
    Henrik har latt seg imponere av forskningsgruppen Forensic Architectures 3D-modell av den massive eksplosjonen i Beirut i sommer. For å skape et helhetlig bilde av hendelsen har forskerne gjort en grundig analyse og tatt i bruk kreative og svært møysommelige og tekniske metoder.
  5. «Everybody in the Place»
    Jeremy Deller-filmen fra 2018 følger en videregående-klasse gjennom «The second Summer of Love» og analyserer, ved hjelp av arkivklipp, det engelske samfunnet gjennom 1980-tallets rave-kultur – og omvendt. Anders er litt usikker på om den politiske analysen holder stikk, men som historietime, kulturanalyse og portrett av fortiden er filmen god.
Skjermdump fra Pavements side på Spotify.
Har du lurt på hvorfor obskure låter kan ende opp som de mest populære hos en artist på Spotify? Ståle har kost seg med Stereogum-artikkelen om hvordan algoritmer og funksjonen «autospill lignende musikk» sendte Pavement-låta Harness Your Hopes (B-side) til topps.

Personvern, Linux-virus og kryptobeslag

Martin følger spent med på spørsmålene rundt overføring av personopplysninger etter at Schrems II sendte sjokkbølger gjennom IT-industrien i sommer. EU-domstolen mente at europeiske borgere har for svake rettigheter i USA til at selskaper kunne lagre data uten ekstra tiltak. Nå virker det som konsekvensene blir tydeligere og at det ikke er like bekmørkt som noen fryktet.

Litt mørkt er det kanskje at en egen Linux-versjon av et eksisterende løsepengevirus nylig ble oppdaget. Løsepengevirus på Linux-servere kan bli det neste store fordi stort sett alle nettsider og nettjenester kjører på Linux, men ingen bruker antivirus på Linux.

Enda mørkere er undergrunnsmarkedsplassen Silk Road, der det kun er mulig å betale for (de ofte ulovlige) varene med Bitcoin. WIRED skriver at amerikanske myndigheter har tatt beslag i 9 milliarder kroner (70.000 bitcoins) som stammer fra den digitale markedsplassen.

Også Norske myndigheter er nysgjerrige på kryptovaluta om dagen. Skatteetaten sier de har identifisert 60-70.000 nordmenn som har kryptovaluta. Det rimer ikke helt med at kun 4740 førte det opp på skattemeldinga i år.


Tips gjerne en venn, søster eller eks om dette nyhetsbrevet ved å dele det! 🧡


Alibaba-grunnlegger Jack Ma hadde planer om verdens største børsnotering med Ant Group, som bl.a. står bak betalingsløsningen Alipay. Det har imidlertid kinesiske myndigheter satt en stopper for. Nyhetsbyrået Reuters skriver om en tale Ma holdt i slutten av oktober som kan ha ødelagt alt. I talen angrep han myndighetene og bankene, og argumenterte for en reform av hele sektoren. Podkasten The Journal tar for seg samme tema i episoden Why the biggest IPO ever blew up.

Airbnb har også store børsplaner. Mandag offentliggjorde de sin søknad om børsnotering, og selv om selskapet fortsatt blør penger regnes de som ett av San Franciscos mest spennende oppstartsselskaper. Vi får håpe det går bedre med børsnoteringen enn det gjorde for Uber og WeWork.


Marius i sin nye jakke ved siden av produktbilder av jakka.
JULEGAVE-TIPS: Årets megatrend i kinesiske nettbutikker ser ut til å være klær med varmeelementer (som drives av en helt vanlig batteribank). Marius har allerede gått til innkjøp av en test-jakke og er så fornøyd at venner og familie kan forvente ekstra varme klær i julegave i år. Som vanlig byr Kina på et raust utvalg i alt fra jakker og vester til sokker, såler og sykkelhåndtak – alt med innebygde infrarøde varmeelementer.
NB: Kinesiske nettbutikker har mindre størrelser på mange av disse plaggene, noe som betyr at en «vanlig norsk XL» tilsvarer 6XL. PS: Ståle er også fascinert av varmejakkene, men lurer på hva brannvesenet skriver om dem i sitt nyhetsbrev.

Håper du likte vårt nye nyhetsbrev! I første omgang tenkte vi å sende deg ett annenhver uke. (Vi vil jo ikke mase heller). Ha en fortsatt fin dag!

PS: Vi har ikke helt funnet formen ennå, så benytt gjerne anledningen til å dytte oss i riktig retning. Hva vil du helst lese om i nyhetsbrevene fra NRKbeta? Hva savnet du i dette brevet? Hva er du nysgjerrig på? Send oss gjerne noen innspill.

Hilsen Christine,
godt hjulpet av Eirik, Ståle, Marius,
Henrik, Anders, Martin og Jon Ståle

Her kan du melde deg på:

Vil du ha slike nyhetsbrev rett i innboksen din? Meld deg på her. Vi kommer aldri til å misbruke adressen din.

 

5 kommentarer

  1. Topp nyhetsbrev!

    Mulighet for at dere kan legge de ut i en rss-feed?

    Nå kan jeg abonnere på nyhetsbrevet direkte i Inoreader, men kanskje mer tilgjengelig for andre rss-readers med en ekte feed 🙂

    Svar på denne kommentaren

  2. Tor I. Pettersen

    Klær med varmeelementer er for salg i Norge også – med det jeg vil tippe er noe bedre brannsikkerhet. Har prøvd diverse selv, og er fornøyd. Sjekk f.eks VarmeKle.no eller Varmevest.no

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.