nrk.no

— Det er ikke helt som å fly vingedrakt, men det er det nærmeste du kommer

Kategori: Droner

Jokke Sommer i fjellheimen. Foto: Jenny Norin

Til daglig svever Jokke Sommer i 200 km/t i vingedrakten sin. Han kaster seg ut fra både fly og stupbratte fjell. I vår havnet han koronafast i Portugal der kjedsomheten førte til at basehopperen ble frelst på den kjappeste og mest aggressive formen for droneflyving.

Nå er han fullstendig betatt av den nye hobbyen sin, som han mener er det nærmeste en ikke-basehopper kommer følelsen av å faktisk fly ned en fjellside i 200 km/t:

— Det er ikke helt som å fly vingedrakt, men det er det nærmeste du kommer! Du får en følelse av å fly noe med kroppen din. Selv om du egentlig bare flyr med fingrene. Du styrer showet. Jeg ble veldig overrasket av hvor gøy det var.

Video: Jokke Sommer flyr drone etter kompisene som hopper, før han kaster seg ut i vingedrakt selv.

Du trenger en hissig liten drone med imponerende manøvrerbarhet og kamera i front. En videolink sender bilder til VR-lignende briller som du har på deg når du styrer. Det blir som å sitte inne i dronen mens den flyr. Denne måten å fly drone kalles FPV (First Person View).

Videobriller, fjernkontroll og drone. Det siste året har kvaliteten på utstyret blitt veldig mye bedre. Foto: Eirik Solheim / NRK

Her i NRKbeta har vi fulgt droneteknologi tett og jeg har selv flydd FPV i nærmere ti år. De siste månedene har interessen tatt seg kraftig opp fordi kvaliteten på utstyret har blitt vesentlig bedre.

Opplevelsen av å fly blir mye sterkere nå.

Dopamin og adrenalin

Jokke prater intenst om den nye hobbyen sin.

— Alle følelsene i hjernen trigges! Du kan ikke si til deg selv at dette bare er briller. Det er irrelevant for hjernen. Den kjører på med dopamin og adrenalin likevel. Det er bilder og en innlevelse som du aldri kommer til å få oppleve på noen annen måte, svarer den erfarne basehopperen.

Tom Erik Heimen og Jokke Sommer. Foto: John Erlend Pettersbakken

Denne typen droner kan manøvreres og flys i hastigheter som gjør at Jokke kan filme wingsuithopp på en helt unik måte. Filmklipp som han ivrig poster på sosiale medier.

 

Droneverdens Formel 1
Vanlige droner er utstyrt med sensorer for å hjelpe piloten. Blant annet GPS og høydemåler for å kunne holde posisjonen om man slipper stikkene. De kommer hjem og lander om man mister kontroll. Og mange av dem unngår automatisk hindringer mens man flyr. FPV-dronene blir som sinte racerbiler. De er strippet for alt som er unødvendig og bygget for maksimal respons og manøvrerbarhet fra den som styrer. De er vanskeligere å fly, men åpner for filming der publikum i større grad får følelsen av å være med på flyturen.

Jokke nyter godt av at han både er en erfaren hopper og nå en habil FPV-pilot.

— Jeg leser linjer og ser bevegelser fordi jeg har flydd så mye med wingsuit. Og jeg vet hvor jeg skal plassere meg.

Likevel fremhever han at dette først og fremst er veldig moro, også for mennesker som ikke har flydd eller hoppet fallskjerm.

— Jeg har det dritfett selv om jeg bare flyr i hagen hjemme. Jeg tar med meg litt av vingedraktopplevelsen til ufarlige omgivelser og får noe av den samme frihetsfølelsen oftere.

Jokke Sommer trygt på bakken med FPV-briller og fjernkontroll. Foto: John Erlend Pettersbakken

Jokke kan også ta FPV-opplevelsen tilbake inn i ekstremsporten. Han flyr først med dronen der han vurderer å dra ned med wingsuit. Så kan han se på opptakene og planlegge nøye før han setter livet på spill.

— Det skumle er når jeg nesten glemmer at jeg flyr på ekte og tror jeg flyr FPV. Det er mange manøvrer jeg kan gjøre med dronen som vil være livsfarlig i wingsuit.

Hvordan komme igang?

Men hva med de som vil teste dette, hvordan går de fram? Jokke anbefaler samme fremgangsmåte som han brukte selv.

— Kjøp deg en dronefjernkontroll som kan kobles til datamaskinen og start med å fly simulator.

Det er et godt råd å følge. Det blir dyrt og potensielt farlig hvis du setter avgårde med en slik drone ute i friluft. Om du er interessert har vi en egen artikkel om det å komme igang med FPV.

Kom deg gjerne ut, men å slå seg ned på steder som dette krever ekstra efaring. Foto: Jenny Norin

Jokkes beste innsidetips for å øke opplevelsen er å komme seg ut i spektakulær natur! Det å sitte ute og kjenne litt på vær, vind og lukt mens du flyr gjør det hele enda mer intenst:

— Du får et enormt sug i magen hvis du sitter på kanten av et stup når du flyr. Du kjenner naturen rundt deg. Når jeg flyr slik skjelver jeg i begge hendene. Jeg må ta pause etter første batteri.

Jeg blir svimmel bare ved tanken. Med mindre du har noen tusen basehopp, fallskjermhopp og vingedrakthopp bak deg, vil jeg absolutt anbefale at du setter deg på et rolig og trygt sted når du flyr drone. Kanten av tusen meter høye stup kan vi fremdeles overlate til mennesker som Jokke og hans team.

2 kommentarer

  1. Hei, stilig video!

    Sikkert skremmende for oss utenfor hobbyen, men lurer likevel på hvilket utstyr Jokke bruker i videoen?
    Er nysgjerrig på pris.

    Dvs. drone, FPV-briller, fjernkontroll, og kanskje spesielt hvilket kamera som får slike flotte bilder?

    Svar på denne kommentaren

  2. Vidar Moløkken

    Hei! De to bildene tatt av Jenny Norin viser Jokke på kanten i nærheten av Trollveggen. Vet dere om og evt hvordan han fikk tillatelse til å fly innenfor Reinheimen nasjonalpark, som har generelt forbud mot bruk av droner?

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.