nrk.no

Pengegaver fra barn forekommer, men det er ikke på oppfordring fra oss tiktokere

Kategori: Gjestebloggere

Magnus Waaler er en av Norges hundre mest fulgte tiktokere. Grafikk: Martin Gundersen/privat

Gjesteblogg: Det er ikke en utbredt praksis å be følgerne våre om pengegaver, mener tiktoker Magnus Waaler.

Flere voksne har i det siste fått øynene opp for den svært populære appen TikTok. En app hvor du kan se og legge ut korte videosnutter eller holde direktesendinger.

Altså ikke ulikt en kjent app kalt Instagram, men grunnen til at flere har hørt om appen i det siste, handler om direktesendingsfunksjonen, også kalt «live». Brukerne som ser på liven kan sende pengergaver til verten, som på TikTok-språket kalles «gifting». Det er dette man reagerer på.

Gjennom en kronikk signert Ingrid Bergtun i Aftenposten, artikkel i NRKbeta, og en video på VGTV påstås det at TikTok-kjendiser tigger penger fra brukerne sine under direktesendinger.

Jeg er selv å betrakte som en TikTok-kjendis og stiller meg vært kritisk til denne fremstillingen.

Hovedeksempelet i den krasse retorikken fra Bergtun har vært én video, fra én tiktoker. Denne personen har i etterkant lagt seg flat, unnskyldt seg og slettet videoen.

Likevel blir dette eksempelet tatt opp hver gang det er snakk om gifting, som om det er en utbredt praksis og «kultur» å be følgerne våre om penger.

Det er det ikke.

Hvorfor har jeg livesendinger?

Jeg pleier å ha live fordi jeg synes det er gøy. En vanlig livesending for meg inneholder ulike quizer. Der spør jeg blant annet om flagg, logoer, sangtitler, emojier og spørsmål fra nyhetsbildet. Den første som kommenterer riktig svar «vinner». Andre tiktokere kan ha livesendinger hvor de filmer seg selv mens de sminker seg, eller svarer på spørsmål.

Det er under disse livesendingene vi kan få gifts. Da velger de som ser på selv å donere bort en valgt sum, som ender med at deres brukernavn kommer opp på skjermen og i kommentarfeltet.

Jeg publiserer videoer på appen daglig og har livesendinger flere ganger i uken. I tillegg jobber jeg for tiden som vikar på en barneskole i Oslo. Nylig spurte jeg to klasser på 7.trinn om hva de mener om gifting. I begge klassene var svaret at de selv velger hva de vil bruke pengene sine på. Flere sa at de har gitt gifts og at det er veldig vanlig.

Det er selvfølgelig viktig å påpeke at gifting skjer, men det skjer ikke på grunn av oppfordring fra oss kjente tiktokere som har livesendinger.

Det skjer fordi brukerne selv velger å gifte. Og det er det debatten burde handle om.

Det må også nevnes at de som gir meg flest gaver gjerne er godt voksne, altså over 18 år.

Til venstre ser man prislisten for de virtuelle myntene som brukes til gaver. Den dyreste gaven, en såkalt «Drama Queen» tilsvarer rundt 550 norske kroner. Illustrasjon: Martin Gundersen

De vil ha «shout outs»

De aller fleste av oss har profiler på ulike plattformer på sosiale medier. Jeg som jobber på en barneskole hører daglig at barna ønsker seg flere følgere, og de spør om de kan få en såkalt «shout out».

Det går ut på at en tiktoker skriver eller sier brukernavnet til en person i en video eller i en livesending.

Det er også en mulighet til å «kjøpe» seg følgere under en livesending hvis du gifter. Da får du «shout out» kun på grunn av pengegaven.

Mange forteller til meg at de vil ha flere følgere på TikTok for å kunne gå live selv. Noe som krever at du har minst 1000 følgere.

Flesteparten av de norske brukerne på TikTok er barn. Det er mange i den alderen som blir sjalu på hverandre. Det kjenner man igjen fra skolen, hvor man blir misunnelig på hverandre hvis noen danner klikker og du selv ikke får være med.

Når det kommer til sosiale medier er det mye misunnelse ute og går. De som har færre følgere enn de populære, har gjennom TikTok sine livesendinger en mulighet til å «kjøpe» flere følgere og status.

Ikke et nytt fenomen

Donasjoner under livesendinger er ikke noe nytt fenomen. Flere lever av donasjonene de får gjennom for eksempel Twitch. Der donerer man penger til dem man liker, som en «takk for at du lager god underholdning, fortsett med det».

Det kan sammenliknes med å betale for en billett til en teaterforestilling. Bare at du sitter på rommet ditt, og skuespilleren er en som sitter foran et kamera og spiller dataspill. Dette har kommet for å bli.

Personlig føler jeg at jeg ikke får noe igjen for å donere eller gifte. Tilbake i 2008 brukte jeg 200 kroner på å kjøpe en låve i spillet Farmville på Facebook fordi jeg ikke orket å vente til jeg fikk flere poeng. Etter at overføringen var et faktum satt jeg alene på rommet og hadde en følelse av tomhet. Jeg ble skuffet fordi jeg fikk så lite igjen for 200 kr, og har ikke gjort noe liknende siden.

Hvis du bruker 200 kroner på gifts i livesendinger er det ingen garanti for at du får noe som helst igjen. Det er ingen selvfølge at de som har live skal si takk, følge eller gi shout out til de som gir gifts, og det er ikke alltid man som vert får det med seg heller.

La meg komme med et eksempel: Hvis du bruker 200 kr på gifts – det tilsvarer to pengegaver av varianten «I´m very rich» pleier jeg å følge vedkommende. Det føler jeg er det minste jeg kan gjøre. Jeg vil gi noe tilbake.

Men det er ulik praksis når det kommer til de ulike tiktokerne. Hvis du gir en «I’m very rich» til en som har flere millioner følgere, vil du kanskje bare få en takk.

Det var også en gang under en livesending at en bruker ikke stoppet å gi «pandaer». En pengegave til en verdi av 50 øre. Han ga så mange etter hvert at jeg ba han om å slutte.

Da kommenterte han: Hvorfor det?

Har du meninger eller erfaringer med pengegaver på TikTok eller andre sosiale medier? Ta kontakt med redaksjonen på [email protected]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.