nrk.no

– Å bryte opp selskaper er siste utvei

Kategori: Samfunn

Margrethe Vestager på scenen under konferansen South by Southwest. Foto: Martin Gundersen / NRKbeta

(SXSW/Austin, Texas) EUs konkurransekommissær, Margrethe Vestager, sier de vil bruke alle andre verktøy før de vil bryte opp selskaper som Google, Facebook, og Amazon.

Uttalelsene hennes kommer etter at presidentutfordrer Elizabeth Warren foreslo nettopp det, og idéen har blitt et tilbakevendende tema under teknologikonferansen South by Southwest (SXSW).

– De har gjort noe de ikke skulle, og det er derfor vi har alle disse sakene, sier Margrethe Vestager til en sal full av teknologer og mediefolk i Austin, Texas.

Hun intervjues av sjefredaktør Meredith Artley i CNN om konkurransepolitikk i en digital verden.

Warren: – Split opp selskapene

Forrige fredag publiserte presidentutfordrer Elizabeth Warren et konkret forslag til hvordan Facebook, Google, og Amazon kan brytes opp.

Blant annet foreslår hun at Facebook skal selge Instagram. Senere har Warren også bekreftet at dette gjelder Apple.

Roger McNamee, som tidligere var en mentor for Mark Zuckerberg, beskrev forslaget som «briljant», men Vestager var langt mer tilbakeholden:

– For oss er det å bryte opp selskaper den siste utveien, sa Vestager fra scenen. Rett etter får NRKbeta et intervju med Vestager.

Du har vært inne på at dere har sendt signaler til de store selskapene, hvor flinke har de vært å ta imot dem?

– Det er vanskelig å vurdere på en skala fra én til ti fordi det først er når vi startet å undersøke at ting begynner å flytte seg. Det skjer ikke av seg selv.

På scenen var du inne på at endestasjonen er å bryte opp selskapene, har det vært nok bevegelse til at man kan unngå det?

– Vi er på det tiende kartellet når det kommer til bildeler, så det er ikke enestående for digitale virksomheter at de trenger at noen oppdager at de gjør noe dårlig, svarer Vestager.

Fryktløs

Kara Swisher, en av Silicon Valleys fremste kronikører av teknologigigantene, mener Vestager har spilt en viktig rolle ved å holde selskapene i ørene.

Kara Swisher under South by Southwest. Foto: Ståle Grut / NRKbeta CC BY-SA 4.0

– Hun er et horn i siden på Silicon Valley. De prøver å svartmale henne for å være for radikal og å være anti-innovasjon, sier hun til NRKbeta, og fortsetter:

– Gjennom årene har hun forutsett mye av skaden disse selskapene har påført samfunnet og hun har vært fryktløs i å gå etter dem.

De siste årene har Vestager ledet an i kampen om å regulere flere av de amerikanske teknologigigantene. Bare i fjor fikk Google en bot på omtrent 40 milliarder norske kroner for måten de stengte ute konkurrenter fra mobiloperativsystemet Android.

Tidligere har selskapet også fått to bøter, en for å favorisere Google Shopping i sin populære søkemotor over andre prissammenlikningstjenester.

Hun har også krevd at Apple tilbakebetaler omtrent 300 milliarder kroner i skatt til Irland.

Samtidig lever Vestager på lånt tid – for å fortsette som konkurransekommissær må hun bli nominert av den danske regjeringen, som ikke tilhører hennes politiske fløy.

CNNs Astley forsøkte gjentatte ganger på scenen å lokke fram innholdet i en omfattende rapport Vestager planlegger å publisere denne måneden. Det er forventet at den vil inneholde forslag til nye eller strengere reguleringer.

4 kommentarer

  1. Elisabeth Pedersen

    Synd at M Vestager ikke bruker samme midler mot russiske Gazprom! Etter mange års » undersøkelser og granskning» endte saken uten bot, uten noen restriksjoner. Takket være Vestager kan Putin og Gazprom splitte og ødelegge Europa. Håper at hun forsvinner fra kommisjonen og får aldri mulighet til å jobbe for Russlands interesser igjen.

    Svar på denne kommentaren

    • Jeg tviler sterkt på at noen instans i EU har mekanismer eller myndighet til å bryte opp Gazprom. Det måtte være snakk om helt andre virkemidler enn det som diskuteres her.

      Dessuten er vel problemstillingene tildels svært ulike. I begge situasjonene er økonomisk makt et element, men den debatten vi er inne i her er trigget av den enorme innsamlingen av informasjon om enkeltmennesker, og den betydning det har for personvern og rettssikerhet. Her er Gazprom totalt utenfor debatten.

      Det er svært viktig å forholde seg til informasjons-gigantene som et problem. Det naturligvis også en økonomisk side, men hvis begynner å flette inn i detbatten enhver annen problemstilling som også har en økonomisk side, da kludrer vi det til!

  2. Hvis det hadde vært en lang tradisjon for at tvangsoppsplitting av gigantfirmaer faktisk fikk alle de positive effektene som ble forespeilet, da ville jeg sagt: Ja, hvorfor ikke bruke det virkemiddelet på nytt?

    Noen slik tradisjon er vanskelig å få øye på. Ja, man har klart å splitte opp firmaer, men har det hatt den gjennomgripende virkning man ønsket, på det egentlige problemet – ble det «løst» på et fundamentalt nivå? Jeg kan ikke komme på noen lysende eksempler på det. (Andre oppfordres til å komme med eksempler, om de finnes!)

    Hvis et virkemiddel ikke virker, ikke bruk det!

    Svar på denne kommentaren

  3. Skader svak konkurranse verdensøkonomien? – Økonomiske blikk

    […] I både EU og USA får betydningen av store virksomheters markedsdominans nå økende oppmerksomhet. Mens presidentutfordrer i USA Elizabeth Warren har foreslått å bryte opp selskaper som Google, Facebook, og Amazon, har EU uttalt at dette er siste utvei. […]

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.