nrk.no

Snapchat vil at du skal gjøre mer enn å snappe med venner

Kategorier: Det sosiale nettet,Plattformer & Teknologi og forbruker

Blide logoer. Foto: Lucy Nicholson / Reuters


– Å finne skikkelig godt innhold i Snapchat Discover er vanskelig, sier digitalrådgiver Ingvild Moen, som mener det er smart av Snapchat å satse på norsk innhold.

Snap Inc. lanserer onsdag «Snap Shows» for det norske publikum, et innholdsformat som siden 2016 har vært forbeholdt amerikanske brukere. Shows kommer nå til Norge med seks publisister på laget, og videoene på omtrent fem minutter skal legges til Snapchat Discover, som er utforsknings-strømmen helt til høyre i appen.

Fremover vil Snapchats brukere få oppleve innhold fra blant annet Spårtsklubben (VG), Matkanalen, sosiale medie-profilen Geir Ove Pedersen (Geeohsnap), Alvorsprat (Splay), og Newton og FlippKlipp (NRK).

Tidligere er det bare VG som har hatt en avtale med plattformen, og de fleste norske mediehus har heller prioritert Facebook og Instagram – to plattformer som har vært mer villige til å dele brukerdata og trafikk hjem.

NRKbeta har tidligere skrevet om Snapchats problemer med fallende brukervekst, en aggressiv storebror (Facebook, som også eier Instagram), og en kontroversiell re-design av appen.

– Dette er veldig fornuftig fra et kommersielt ståsted. Brukerne må få bedre innhold for å besøke høyresiden i appen, sier Ingvild Moen i Resonate, om utforskningsstrømmen som er til for kjendiser, publisister, og venners historier.

Hun rådgir firmaer som Orkla og NorgesGruppen om sosiale medier, og mener Snapchat kan lykkes i å øke tid brukt i appen.

Satser på kuratert innhold

I slutten av oktober lanserte Snapchat det samme formatet i England og Irland, skriver TechCrunch. Remi Saad, sjef for internasjonalt innholdssamarbeid i Snapchat, vil ikke oppgi om Shows er en del av en større europeisk satsning.

Rami Saad er sjef for internasjonalt innholdssamarbeid i Snap Inc. Foto: Snap Inc.

I USA har Snapchat lykkes med satsningen, og oppgir at de globalt har tredoblet tiden brukt på denne typen innhold.

– Dette er TV-liknende innhold, og et resultat av å lære hvordan appen brukes, sier Saad.

Videoer på noen minutter høres forholdsvis likt ut som innholdet andre mediebedrifter legger ut på YouTube, Instagram, og Facebook. Hva er forskjellen?

– Forskjellen er at Snapchat er en nøye kuratert plattform og at vi har et helt unikt publikum. Det gjør oss forskjellige fra de andre, sier Saad.

I et spark til sine konkurrenter påpeker han også at de ikke er «hjemsøkt av falske nyheter».

Så langt er det kun VG som har hatt et partnerskap med Snapchat i Norge og ingen andre mediehus har viet store ressurser til plattformen, kan dette være med på å revitalisere utforskings-strømmen i appen?
– Jeg vil si meg uenig i den beskrivelsen. For oss handler det om at dette er rett tidspunkt å få mer lokalt innhold, og vi får gode tilbakemeldinger fra våre samarbeidspartnere. Hver gang vi legger til lokalt innhold ser vi mer engasjement. Det er ikke «rocket science».

En av partnerne på Snap Shows er Geeohsnap, som er kjent for sine illustrasjoner:

VG: – Spennende

Fremover vil VG legge ut en tilpasset, og vertikalt klippet, variant av Spårtsklubben under show-formatet.

– Hovedsatsningen vår er den daglige utgaven på Snapchat Discover, sier Thomas Manus Hønningstad i VGTV, som legger til at det «blir spennende å se hvordan det funker på Snapchat, og om vi klarer å utvide programmets univers».

Han mener andre medier får svare på hvorfor VG til nå har vært alene om å inngå partnerskap med Snapchat, men at «koster å drifte en daglig utgave på Snapchat».

NRK: – Vil ha innsikt

– Nettsteder som Recode skriver om Snaps sakte død. Det kan stemme internasjonalt, men ikke i Norge, sier Laurie MacGregor.

Laurie MacGregor. Foto: Martin Gundersen CC BY 4.0

Som ansvarlig for sosiale medier i NRK ønsker hun seg en bit av oppmerksomheten til Snapchats unge brukere, en målgruppe NRK gjerne ønsker å nå.

VG, som eneste partner på Snap Stories, har kunnet skryte av 300 000 daglige unike brukere hvor 40 prosent opplever innholdet fem ganger i uken eller mer.

Fordi NRK ikke har hatt et formelt partnerskap med Snapchat, har også innsikten om hvordan innholdet brukes og hvem som bruker det vært begrenset.

– Håpet er at vi får mer innsikt av å teste ut shows-formatet, enn vi har gjort på et helt år med våre organiske Snapchat-kontoer, sier MacGregor.

I skrivende stund er aksjekursen til Snap Inc. på rundt syv dollar, ned 20 dollar fra når selskapet gikk på børs våren 2017.

Men ikke avskriv selskapet, sier redaktør for teknologinettstedet The Information. Lessins begrunnelse er at Snap har flere daglige brukere enn Twitter, har gått igjennom perioder med stagnasjon og brå vekst før, og at landskapet sannsynligvis vil bli mer fragmentert enn det er i dag.

Har dere trua på Snap Shows?

2 kommentarer

  1. Frode Fredriksen

    «Sosiale» medier popper opp som perler på en snor. Det som er felles for dem alle er:

    Netthets, mobbing, trusler, hacking, politisk manipulering, innsamling og kartlegging av personlige opplysninger både for egenbruk og videresalg. Kort fortalt et elendig personvern på alle måter.

    De brukes også til å kartlegge folks psykososiale forhold slik at en kynisk næring kan skape kunstige behov for nytt søppel og ikke minst «spisse» reklame slik at den blir mest mulig effektiv med tanke på både å skape kunstige behov og å fremme et overforbruk.

    Det er begrenset hvor mange personer et menneske kan ha et sosialt forhold med uten at det begynner å bli overfladisk. Således er sosiale medier med å fremme dette i samfunnet generelt.

    Det verste er forventningene til og presset som oppstår om at alle «skal» være på sosiale medier. I alt for mange tilfeller blir man utelatt fra sosiale sammenhenger grunnet at man ikke er på sosiale medier. Kanskje de også fremmer latskap slik at folk ikke gidder å ta en telefon eller sende en sms… I tillegg tar sosiale medier i stor grad oppmerksomheten vekk fra de virkelige sosiale sammenhenger fordi de skaper en avhengighet som gjør at folk sitter med nesen i disse bærbare datamaskinene som omtales som smarttelefoner.

    Forventningene medfører også at folk faktisk ikke blir innkalt til jobbintervju fordi arbeidgiver blir mistenksom grunnet fraværet av opplysninger ved googlesøk.

    Altså, man blir utelatt fra arbeidslivet og sosiale sammenhenger fordi man er opptatt av sitt eget personvern. Da synes også sosiale medier å fremme idiotisme i tillegg til den overfladiske omgangen med «kjente».

    Svar på denne kommentaren

    • Nils Eivind Bjørnerud (svar til Frode Fredriksen)

      puri.sm/products/librem-5/

      Hadde skrevet et langt innlegg om alternative, frie sosiale medie-plattformer som alle i ‘fediverset’ (Mastodon – her er jeg fosstodon.org/neb, Pleroma, Frendica, Diaspora – hvor mange faktisk snakker samme språk/kan kommunisere på tvers av plattformer se også matrix-protokollen, den kan til å med ‘snakke’ IRC).

      Nevnte også alternativer til Google som epost/webmail: Tutanota! Protonmail! RiseUp!
      Og telefoner (Smartdings=overvåkingsdings) som vil beskytte privatlivet vårt (se http://www.puri.sm, neo900.org, neocuno, m.fl).

      Så skulle jeg hente en lenke i en annen fane (i 4MB store Firefox Klar på …ehem Huawei med Android) og var føre var: kopierte den lange teksten før jeg forlot den, gikk å hentet lenken, og selvsagt var HELE innlegget borte da jeg kom tilbake!

      Jeg bare limte inn… LENKEN! Innlegget var tapt. Hadde dessverre ikke noen clipboard-manager.

      Forresten: I Android kan du lette skru av Play Store og heller bruke F-Droid (.org) – en ‘butikk som kun har FriProg-apper – til og med en som heter Yalp Store (les baklengs) som gir deg alle Play stores apper, bare mye smartere!
      Liker du ikke stilen, prøv Aurora. Her kan du se om appen er sporet, om den har reklame, om de koster penger – og sortere deretter.

      På skrivebordet er det ikke lenger noen unnskyldning for å bruke Mac/Windows lenger. Det er LENGE siden Linux (og freeBSD-familien raser frem) var krunglete kommando-baserte greier (jojo, du KAN få det også – så mye mer utvlalg!).
      Morra mi bruker det, flere venniner har fått det – de er totalt ubrukelige når det kommer til data. De er meget fornøyd, de drar aldri tilbake til Windoze land for å si det sånn.

      Bla bla, nok preik.
      Dere er vel ikke akkurat rette publikum for slik preking heller.
      Bare brenner for at folk skal åpne seg utover det de får servert av dritt som IKKE er det for menneskene/brukerne, men for investorene.

      Fred ut.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.