nrk.no

Facebook-smiley har satt i gang protestkampanje

Kategori: Det sosiale nettet


Tusenvis har samlet seg i underskriftskampanje for å bli kvitt Facebooks ”føler meg tjukk”-smiley.

Når ord ikke holder for å formidle det du føler på Facebook, er det mulig å tillegge ekstra mening i form av et smiley-tegn.

Smileytegnene kan representerer følelser som lykke, sult, lettelse, nedstemthet, oppstemthet, sinne, kjærlighet og så videre.

Et av tegnene, som kan brukes til å formidle at man «føler seg tjukk», har nå skapt kraftige reaksjoner.

Skjermbilde 2015-03-05 kl. 10.24.28
Foto: Skjermdump fra Facebook.

Ikonet representerer ikke at man føler seg mett. For dette finnes det nemlig to andre ikoner.

Dette:

Skjermbilde 2015-03-05 kl. 10.24.49
Foto: Skjermdump fra Facebook.

Og dette:

Foto: Skjermdump fra Facebook.
Foto: Skjermdump fra Facebook.

«Gjør narr av overvektige»

«Føler meg tjukk»-tegnet har vekket aggresjon hos flere, og i februar ble en internasjonal protest- og underskriftskampanje satt i gang av Catherine Weingarten og Endangered Bodies for å fjerne det.

Weingarten har tidligere slitt med spiseforstyrrelser, og sa i dette intervjuet at når noen som ikke er overvektig skriver at de «føler seg tjukke» på Facebook, gjør det narr av dem som faktisk sliter med overvekt.

Videre sa Weingarten at smileyen kan «oppmuntre folk til å dele negativt kroppsfokus, og allminneliggjøre det». Hun mener også at overvekt ikke er en følelse i ordets rette forstand.

Weingarten delte dette bildet ved starten av kampanjen:

Skjermbilde 2015-03-05 kl. 11.46.39
Catherine Weingarten har tidligere slitt med spiseforstyrrelser, og prøver å få facebook til å fjerne «føler-meg-tjukk»-ikonet. Foto: Change.org.

…og det har inspirert folk verden over til å gjøre det samme:

Skjermbilde 2015-03-05 kl. 11.46.08
Weingartens engasjement har inspirert mennesker verden over. Foto: http://fatisnotafeeling.tumblr.com.

Noen har også laget video for å stille seg bak kampanjen:

I videoen protesteres det også mot ikonet «føler meg stygg»:

Skjermbilde 2015-03-05 kl. 12.02.29
Foto: Skjermdump fra Facebook.

Målet med kampanjen er å samle 15 000 underskrifter. Akkurat nå er tallet nesten 12 500.

NRKbeta har tidligere skrevet om hvordan ikoner i form av emojis påvirker oss. Det kan du lese mer om her.

12 kommentarer

  1. tore hansen

    «Tjukk» er en følelse. Det finnes nok av folk som nesten ikke spiser, men likevel føler seg tjukke. Faktisk finnes det en sykdom som heter anorexia nervosa som er en direkte følge av akkurat denne følelsen.

    Folk som har så gode liv at de kan bruke tiden sin til å klage på en smiley har jeg generelt liten sympati med.

    Svar på denne kommentaren

    • Generelt helt enig, «føler meg kvalm» av slike kampanjer rundt mer eller mindre ingenting. Men samtidig skal det sies at jeg hadde vært litt skeptisk til smileyer som: «føler meg suicidal», «psykotisk», o.l. spesielt med tanke på at barn kan begynne å bruke disse uttrykkene.

    • Til ditt første avsnitt: Det er jo nettopp dette kampanjen handler om; å slippe påminnelser/»oppmuntringer» om denne vonde tanken. Alle vet jo at folk med spiseforstyrelser føler seg tykke, men med kampanjen vil man altså si «Nei, ikke tenk sånn!» Så skal det naturligvis mye mer til for å få bukt med slike tanker/forstyrrelser, men alle små grep og initiativ bør ønskes velkommen.

      Til ditt andre avsnitt: De som har startet kampanjen – og alle som har hengt seg på – ønsker jo (på sin måte) å hjelpe andre. Trist å høre at du ikke har sympati med folk som prøver å hjelpe…enten ved å skaffe oppmerksomhet om et problem, eller hvilke metoder man velger… Det er faktisk mer substans i denne kampanjen enn bare det «å klage på en smiley». Gi ungdommene litt kred, da!

    • Anders (svar til Eva)

      Det hjelper heller ikke å dytte alt som ikke er positiv under et teppe å late som at det ikke finnes. Hvis en med anoreksia postet denne ‘følelsen’ på Facebook, tror jeg det kanskje ville fått opp øynene til flere om at jøss, denne personen har jo faktisk anoreksia, og utifra det kunne fått fortere hjelp. Er mange stadier av anoreksia, og det kan fort være vanskelig å legge merke til det før det har fått holde på for lenge. Greit at noen sikker kan tulle med denne, men hva faen er det som ikke blir tullet med på internet uansett.

  2. Marianne Olsen

    En følelse er en sinnstemning, som trist, glad eller melankolsk. Tjukk er ingen sinnstemning. De som har anoreksia har en psykisk lidelse Det er en type vrangforestilling som ikke speiler virkeligheten når de med anoreksia føler seg tjukke, det er IKKE en følelse man har. Hvis man virkelig er overvektig, føler man seg ikke tjukk, man ER faktisk tjukk.

    Svar på denne kommentaren

    • Jeg skjønner ikke helt tankgangen her, hvorfor må en følelse gjenspeile virkeligheten? Kan ikke mennesker ha følelser vedrørende vrangforestillinger? Man trenger ikke nødvendigvis være liten for å føle seg liten, og man trenger ikke nødvendigvis bli misbrukt for å føle seg misbrukt. Hvorvidt andre ville vært enig i din personlige oppfatning er ikke spesielt relevant for hva du personlig føler. Den er ikke ugyldig for andre er uenige.

      Å føle seg «tjukk» er helt innenfor begrepets omfang.

  3. Stian og Kim, Når noen er sure på noe, skal man ikke be dem tenke på viktigere ting, det bare ødelegger hele aktivismen. Jobber du i Noah? Jobb for leger uten grenser. Jobber du i leger uten grenser? Hva med regnskogen? Jobber du for Regnskogfondet? Hva med dyrs rettigheter? Det er bedre å protestere mot en feit emoji enn å ikke bry seg om noe. Selvsagt er det ikke like viktig som mye annet, men noen må bry seg om det også.

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.