nrk.no

Slik kan du følge utenriks-hendelser med Twitter og Instagram

Kategorier: Det sosiale nettet,Internett & Nettjenester

Bildet er hentet fra Flickr-brukeren Jacob Bøtter og har en Creative Commons-lisens.

Å holde deg oppdatert på hva som skjer utenriks kan bli lettere med sosiale medier, enten du jobber ute som korrespondent eller sitter hjemme og følger med fra Norge. Her er noen tips til hva du kan gjøre – de samme tipsene vi gir til våre korrespondenter og utenriks-medarbeidere i NRK.

Løpende dekning av et område eller tema

Både Facebook, Twitter og Instagram egner seg godt til å holde oversikt over et bestemt område eller et bestemt tema over lengre tid.

På Twitter eller Facebook kan du gjøre dette ved å prioritere å følge de offisielle kontoene til personer som er relevante for deg. Siden mange er godt kjent med offisielle sider på Facebook, går vi her mest i dybden på Twitter og Instagram. Men vi vil selvsagt benytte anledningen til å anbefale å følge NRK Urix på Facebook, der finner du også flere av våre korrespondenter med egne Facebook-sider.

Hvis du vet hvilken person du ønsker å følge, er Google det enkleste verktøyet for å finne ut om vedkommende bruker Twitter/har en profesjonell side på Facebook. Da kan du rett og slett google navnet til personen sammen med ordet Twitter/Facebook. Deretter kan du klikke deg inn og følge vedkommende.

hilclint

Facebook har ganske mange begrensninger for den som vil følge et tema heller enn personer/institusjoner, men Twitter har mer å by på.

For å finne personer som tvitrer om et bestemt tema, er det enkleste å bruke Twitters egen søkefunksjon (på PC eller på mobil). Gjør et søk på det temaet du ønsker, så vil Twitter også vise fram foreslåtte personer som er relevante (klikk ”view all” for å se flere).

tw_sudan

Har du funnet én person som er svært interessant for ditt valgte område eller tema, kan vi anbefale å ta en titt på hvem den personen har valgt å følge. Det er temmelig sannsynlig at disse er relevante også for deg.

Se på vedkommendes profil og klikk på ”following”:
following

Da får du opp oversikten over de personene som blir fulgt, og du kan følge dem direkte fra det skjermbildet:

following_2

Twitter-lister

Hvis du følger mange på Twitter og synes det blir litt kaotisk, er det å lage lister den enkleste måten å holde oversikt på. Da kan du for eksempel lage en liste bare for å følge EU-toppene, en liste for valget i Chile og en liste over tvitrere som følger teknologitrendene i Silicon Valley (hvis det tilfeldigvis er disse tingene som interesserer deg).

volprof

En liste er enklest å opprette fra Twitter.com (på desktop), men du kan legge til relevante brukere også fra smarttelefon-appene til Twitter. (Mange andre Twitter-klienter har også denne funksjonen, her har jeg bare tatt for meg hoved-appene til Twitter.)

Slik gjør du:

  1. Gå inn på ”Me”-menyen øverst for å velge din egen profil.
  2. Klikk på «more»
  3. Velg «lists»

Ute til høyre får du muligheten til å opprette lister (”create new list”). Du må velge om listen skal være offentlig (praktisk for å dele med andre) eller privat (bare du kan se den).

Når du har opprettet listen din, for eksempel ”amerikanske nyheter”, kan du begynne å fylle den med relevante tvitrere. Da vil du få opp alt disse utvalgte personene sier – og bare dette – når du leser gjennom listen.

Slik legger du til personer i listen (fra mobil eller fra PC):

add_list

  1. Gå inn på profilen til brukeren
  2. Velg det lille tannhjul-ikonet som markerer ”verktøy”
  3. Velg «add or remove from lists”
  4. Sett en hake ved riktig liste i menyen som kommer opp
  5. Lukk menyen ved å klikke på x-merket (du får ingen bekreftelse på at personen har blitt lagt til, men det virker likevel)

For å se innholdet i listene dine går du inn på din egen profil og velger ”lists” fra ”more”-menyen.

På mobilen går du inn på ”meg”-menyen og scroller helt nederst, der kommer ”lister” opp som et eget valg:

add_list_mob

Du kan også følge lister en annen har opprettet om et tema. Du finner dem ved å gå inn på vedkommendes profil, velge ”more” og deretter ”lists”. Klikk deg inn i en av listene, så vil du få valget ”subscribe to list” (til venstre på skjermen).

byesk

Finn folk i riktig område å følge på Instagram

instabam

Instagram egner seg spesielt godt til søk etter bilder i bestemte situasjoner eller i forbindelse med hendelser (se lenger ned). Hvis du vil følge et bestemt sted i verden, finnes det likevel muligheter for å finne brukere akkurat der.

For å følge bestemte brukere, for eksempel statsledere eller nyhetsinstitusjoner, bruk google på samme måte som i Twitter-eksempelet med Hillary Clinton (men skriv Instagram i stedet for Twitter).

For å finne helt vanlige insta-brukere et annet sted, må vi ha ekstraverktøy. For eksempel slik:

  1. Last ned appen InstaBam! til iPhone eller bruk web-appen på instabam.com
  2. Logg på med din Instagram-konto
  3. Velg ”Near me” (hvis du er i riktig område) eller ”world map” (for å velge et annet sted)

I neste bilde kan du velge bilder, brukere eller tagger fra området du ønsker å følge.

Sosiale medier for å følge et event

Når det handler om å følge et event, være det seg et valg eller utdelingen av Emmy-prisene, er det én ting som gjelder på Instagram og Twitter: Finn den riktige hashtaggen (eller emneknaggen, som vi helst sier i NRK).

Det er lett å finne emneknaggen hvis du prøver litt rundt på Google først. Twitter har også gode anbefalinger på ofte brukte knagger.

hashtag

Alternativt kan du prøve hashtags.org, som også har en internasjonal oversikt over hashtagger som er spesielt populære akkurat nå.

banjo

En annen tjeneste du kan bruke for å følge en begivenhet, er ban.jo – som også finnes som en app til smarttelefon. Den søker på tvers av ulike sosiale medier (åpne Facebooksider, Twitter og Instagram) og presenterer fortløpende sosiale medier-innhold sånn at du kan holde deg oppdatert. I tillegg presenterer ban.jo ulike saker fra nettmedier om de samme hendelsene, så det er et bra startsted når det skjer noe.

Søk med Twitter

I tillegg til at du kan følge bestemte personer og organisasjoner, er Twitter også en svært nyttig søkemotor. Den har en del spesialfunksjoner både journalister og andre kan ha stor glede av.

Gå til søkesiden search.twitter.com og velg ”avansert søk”, så får du opp en rekke muligheter.

adsearch

Du kan for eksempel:

  • Søke i tweets fra @barackobama til @jensstoltenberg
  • Søke i tweets fra @carlbildt som nevner ordet Syria
  • Søke i tweets fra brukere innen 50 kilometer fra Kairo – på engelsk

NB: Alle disse søkemulighetene er også tilgjengelige fra Twitter-apper på mobil og nettbrett, men da må du bruke søkeoperatører i søkefeltet. En god guide til dette finner du her.

Dette er bare noen av triksene vi bruker for å følge utenriksfeltet tett – hva er dine beste råd til andre som vil følge med? Del dem i kommentarfeltet!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.