nrk.no

Dette enkle trikset gir deg orden på alle ledningene dine. Helt gratis.

Kategorier: Gadgets & Tips & Tricks

Enkelt og genialt.

Den velkjente boksen. Full av forskjellige ledninger som du av og til trenger. USB, Firewire, lyd og lading. Alt sammen i et herlig kaos. Gjerne viklet i hverandre i knuter som bare timesvis med tålmodighet kan løse.

Ingen oversikt over ledingene her.
Ingen oversikt over ledingene her.

For oss nerder er dette trikset velkjent, men ikke alle har fått det med seg. Løsningen er universalredskapet for koselige jule- og påskefigurer: dorullkjerner.

Doruller redder situasjonen.
Doruller redder situasjonen.

Ta ut alle ledningene og sett dorullkjerner i hele boksen.

Boksen er klar for ledninger i et oversiktlig system.
Boksen er klar for ledninger i et oversiktlig system.

Så kveiler du ledingene med kontaktene i en ende, slik at du ser hvilken ledning det er snakk om når du titter ned i boksen.

Begge pluggene i samme ende av kveilen.
Begge pluggene i samme ende av kveilen.

En ledning i hver dorull. Så har du full oversikt og ledningene kommer aldri mer til å eksperimentere med nye former for knuter på egenhånd.

Oversiktlig og fint.
Oversiktlig og fint.

Det er absolutt en fordel å lime alle dorullene slik at de ikke løsner når du tar ledningene inn og ut av boksen.

Litt lim på både boksen og dorullene holder dem bedre på plass.
Litt lim på både boksen og dorullene holder dem bedre på plass.

Og om du ikke gidder å samle dorullkjerner i ukesvis så kan du selvfølgelig kjøpe noen meter avløpsrør i plast og sage til passende biter for å lage en tilsvarende løsning.

Internettet er fullt av gode triks. Her finner du både dette og 98 andre: 99 life hacks to make your life easier!

Hva er deres beste triks?

30 kommentarer

  1. Eller: glidelåsposer fra IKEA i ymse størrelser + sprittusj = Flate fine poser der det står påskrevet hva slags kabel det er eller hvilken duppedings den ankom huset sammen med. Slipper å lage 180 graders knekker på kablene også…

    Svar på denne kommentaren

  2. Det som er litt ekkelt med doruller er om du ikke har hengt opp dorullen på en henger, så hver gang du tørker deg kommer hendene nær dorullen og det blir mange «dride» bakterier der etterhvert. Jeg ville nok heller bare surret dem sammen og satt på et strikk.

    Svar på denne kommentaren

    • Eirik Solheim (NRK) (svar til kjell sundet)

      Dere som tviler på egen hygiene får heller bruke kjøkkenrull som dere deler i to eller den andre metoden som jeg også nevner i artikkelen: plastrør som du deler i passe biter.

    • Bo Vagner Hæjer (svar til kjell sundet)

      Jeg ved ikke hvor nordmænd lærer deres biologi henne; men tarmbakterierne dør eller rettere tørrer hurtigt ud med kontakt til papiret. Måske der er stof her til nogle praktiske biologiforsøg med do-ruller 😉

  3. Kjære bakteriefobikere, bakterier har hverken vinger eller ben, de kan altsa ikke bevege seg på egenhånd. Så med mindre du bruker så lite papir at du blir våt på fingrene eller på andre måter frakter bakteriene fra tarmen din over til kjærnen av dassrullen så går nok dette bra 😉

    Svar på denne kommentaren

    • Hanne (svar til Hanne)

      og forresten, dere som er så redde for brukte dassruller, jeg håper virkelig dere spriter knottene på blandebatteriet og bukseknappene deres etter dobesøk!

    • Hei Jan, jeg er så glad for at det går så godt for deg og dine at dere kan kjøpe dere ting i butikken når dere trenger det og kan kaste det dere ikke trenger lenger.

    • Jan Johansen (svar til Hanne)

      Ja, jeg har skrudd på varmekablene i oppkjørselen på fult og nyter kvelden uten dårlig samvittighet. Du får ha lykke til med å lage noe fin pynt av noen gamle bh-er og doruller.

  4. Jan, det er greit at du vil tviholde på din «livsstil», men ikke gjør deg selv til målestokk. I 2014 er det stadig fler som ser problemene med søppelberg og med unødig overforbruk av råstoffer og energi. I 2014 er det mange som ønsker tips til fornuftige gjenbruksløsninger og til å lage enkle ting sjæl i stedenfor å kjøpe noe nytt plastic fantastic hver gang man skal utfolde seg.

    Svar på denne kommentaren

  5. Enig med Frank. En nettverkskabel kan for eksempel være laget for kobling mellom to PC’er, eller mellom PC og ruter. De ser like ut for de fleste av oss.

    Bruker selv en annen metode som ikke lager floker. Først «bretter» jeg kabelen så den får halv lengde. Dette kan gjentas flere ganger. Når lengden er passe, lager jeg en enkel knute som holder kabelen sammen. Stive kabler som kan skades ved bøying ruller jeg sammen. For å skille kablene bruker jeg egne esker for datakabler, lyd og video, mobiltelefoner osv.

    Svar på denne kommentaren

    • Bo Vagner Højer (svar til Bernt)

      I modernet netværksudstyr er det lige meget om du bruger krydskabler eller ej; NIC’en kan selv krydse forbindelserne for dig.

  6. Ingenting irriterer meg mer enn typisk ledningsspaghetti i en roteskuff (nærmest kommer kanskje typiske Windows-skrivebord med kaotisk blanding av ikoner for dokumenter, nettsider og programmer).

    Min strategi: Zippe sammen hver ledning i en bunt, sortere og samle etter bruksformål (audiokabler for seg, USB-kabler for seg, nettverkskabler for seg, etc) i gjennomsiktive ziplock-poser. Strømforsyninger/ladere/batterieliminatorer i en egen burk, også med ledningene zippet opp i en bunt for å unngå spaghetti.

    i.imgur.com/zeUvq1E.jpg

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.