nrk.no

Mobildata med turbohastighet

Kategori: Mobil


Hvordan gå fra sirupshastighet til full fart på mobildatatrafikken?

Mobilmodemet viser EDGE og internetthastigheten er ubrukelig. Noe må gjøres. Vi er på ferie på sørlandet, og etter at NRK byttet fra Telenor til Netcom har mobildata vært temmelig fraværende der hvor vi har hytte.

IMG_6923

Men det lille modemet jeg bruker for å få nett når jeg reiser har inngang for ekstern antenne.

IMG_6924

Jeg vet at om jeg klatrer opp på taket av hytten og holder telefonen min opp i luften får jeg et svakt 3G-signal. Med andre ord er det håp.

Så i år møtte jeg forberedt. Jeg hadde gått til innkjøp av en Poynting LPDA-A0092. En lang og solid direktiv mobilantenne.

DSC05722

I tillegg til antennen trenger jeg en overgang fra den litt store kontakten fra selve antenneledningen til den lille kontakten på modemet.

Jeg monterer antennen på taket og retter den mot nærmeste tettsted.

IMG_6914

Mobiltelefoner og modem bruker gjerne litt tid på å oppdatere dekningsangivelsen, så når du peker antennen i den retningen du tror det kan være en mobilmast bør du vente ca. et minutt og så se på dekningen.

Underverker

Jeg gikk fra EDGE til et par streker på 3G ganske raskt. Pekte så antennen litt mer mot høyre. Det ga dårligere dekning. Så mot venstre. Det ga bedre dekning. Lenger mot venstre ga dårligere igjen. Slik holdt jeg på en stund til jeg kunne velge mellom full 3G-dekning eller svak 4G-dekning.

Speedtest ga meg 14 Mbit/s ned og 600 kbit/s opp på svak 4G og 13 Mbit/s ned med 3 Mbit/s opp på full 3G. Så da slo jeg av 4G i modemet og valgte dermed full 3G i stedet.

Hastighet

Antennen gjorde med andre ord underverker. Fra tregere enn hundre kilobit til 13 megabit. Og dette fungerte stabilt og jevnt i de ukene jeg var på sørlandet.

Jeg hadde selvfølgelig foretrukket noe så enkelt som bedre mobildekning fra leverandør, men om du befinner deg for langt fra nærmeste basestasjon kan altså en ekstern antenne hjelpe. Det er ytterst få mobiltelefoner som har inngang for denslags, men flere av de små mobilmodemene som er på markedet i Norge har en slik inngang.

Skal du kjøpe antenne bør du sjekke hvilken kontakt du trenger til ditt modem og helst velge en antenne som støtter både EDGE, 3G og 4G. Noen modem har inngang for to antenner. For 4G kan det gi enda bedre forbindelse om du benytter deg av det. Da kjøper du to antenner og setter dem i samme retning, men 90 grader vridd i forhold til hverandre.

Andre løsninger

Vi har også testet løsninger som skal kunne overføre og forsterke mobilsignaler via en holder til mobiltelefonen som benytter induksjon til å overføre signalene fra antennen. Det fungerte svært dårlig. Vi har også i god nerdestil plukket fra hverandre en Nokia N95 og loddet på ledninger for å få satt på en ekstern antenne. Også med moderat suksess. Så vår anbefaling er utstyr med inngang for ekstern antenne og de riktige kablene for å koble seg til.

Hva er deres beste tips for å bedre mobildatamottaket?

11 kommentarer

    • Jeg har kjøpt mye rart radioutstyr fra aliexpress uten noen problemer, men dersom du velger hong kong post (el.) med fri frakt må du regne med ca 1 (av og til opp til 2) mnd leveringstid; det samme som hvis man kjøper ting fra deal extreme.

  1. Vi har akkurat den samme antennen på hytta innenfor Lyngør. Tidligere har vi basert oss på ISDN som kjappeste internet siden 3G/EDGE har vært veldig ustabilt inntil fjellveggen der hytta er.

    Med denne antennen på taket rettet mot der vi vet nærmeste mobilmast er så får vi plutselig 7-8Mb/s ned og 1-2 opp. Ikke like mye som du opplever, men fremdeles langt bedre og mye mer stabilt enn både ISDN og det av mobildekning som er her til vanlig.

    Anbefales på det sterkeste for de som tenker å utvide ferien litt og føre et par jobbtimer fra hytta. Genialt!

    Svar på denne kommentaren

  2. Martin Bekkelund

    Vi har den samme antennen og overgangen som beskrives i denne artikkelen, men har den koblet til en GlobeSurfer III+ fra Option. Det viktigste er å få værstasjoner og webkameraer på nett. Noe er trådløst, annet kablet.

    Jeg skal skrive litt mer om oppsettet av hele nettverket og internettilkoblingen på hytta senere, blant annet litt om hvordan man stiller den inn helt nøyaktig.

    Men jeg kunne tenke meg å lese mer om hva du har tenkt om jording av antennen.

    Svar på denne kommentaren

    • Eirik Solheim (NRK) (svar til Martin Bekkelund)

      Jording som i form av hva som skjer dersom lynet treffer antennen? Jeg gjorde ikke annet enn å plugge antennen rett i det lille modemet. Så det som måtte komme av ekstern påvirkning vil nok gå rett i modemet.

      Har du forsket på mulighetene for å kjøre en ekstra leding til skikkelig jording?

    • Martin Bekkelund (svar til Eirik Solheim)

      Da jeg kjøpte antennen kom jeg over en artikkel på norsk om at denne modellen kunne jordes. Dessverre er artikkelen slettet, og jeg ser ikke at den har flyttet til ny adresse. Fikk derfor ikke innsikt i hva som kunne eller burde gjøres.

    • Eirik Solheim (NRK) (svar til K)

      Huawei-modemet tar imot det beste det finner av mobildatasignal, GPRS, EDGE, 3G eller 4G. Så setter den opp et lokalt wlan som du kan koble deg til med datamaskiner og telefoner.

      Du trenger et SIM-kort i modemet. Enten et tvillingkort/datakort på ditt eksisterende abonnement eller et eget dataabonnemet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.