nrk.no

Se verden gjennom Google Treks

Kategorier: Nettjenester & Video


Har du noen gang lurt på hvordan det ser ut på Everest Base Camp? Hva med Dubais Burj Khalifa? Eller kanskje Grand Canyon? Googles siste fiffige produkt prøver å levere deg denne opplevelsen, uten at du trenger å forlate sofakroken.

googletrek

Treks er Googles siste innslag av interessante Street View-oppfinnelser, og leverer deg selskapets velkjente teknologi langt utenfor områder hvor Googles bil er i stand til å kjøre.

Google Treks har som mål å vise deg de mest spektakulære bygningene og stedene som denne blå planeten har å by på, og til å begynne med finner vi blant annet Mount Everest Base Camp, canadiske Iqaluit, Grand Canyon og Kennedy Space Center.

Men dette produktet er ikke bare et enkelt kartvindu med Street View påslått – Google har selvsagt gjort det litt mer omfattende enn som så. For hver av de aktuelle «reisemålene», har de i tillegg laget omfattende lydopptak av områdene, intervjuet aktuelle personer, og tilbyr en guidet tur.

Hele produktet er muliggjort av den samme teknologien som Google til vanlig har på sine biler, nemlig Street View. For Google Treks skyld er den samme teknologien montert på en ryggsekk (eller en tralle), noe som gjør at du kan nå steder som bilen ikke kan – som for eksempel korridorene i Burj Khalifas massive kontruksjon.

Å gjennomføre en tur på denne måten tar tid, og foreløpig har ikke Google Treks allverden med steder. Forsiden nevner at vi snart kan besøke ytterligere to steder, nemlig Galápagosøyene og Venezia, men en stor reisedatabase ser Google Treks ikke helt umiddelbart ut til å bli.

En tjeneste som kan framskynde prosessen, er Trekker Partners, som lar turistforeninger, forskningsinstitusjoner o.l. låne Googles Trekker-ryggsekk – med tanken om å starte en kollektiv dugnad for å få kartlagt verden.

Vi i NRKbeta-redaksjonen synes Google Treks er en spennende tanke som gir større merverdi enn mange andre reisesider. Kombinasjonen av lyd, bilde og informativ tekst gjør at du på kort tid kan få mye informasjon om de stedene som Google hittil har besøkt. At innpakningen i tillegg er er svært pen og gjennomført, er heller ikke et minus.

Hvis vi skal pirke på én ting, er det at Street View-teknologien fortsatt ikke føles helt dynamisk. Kanskje en autoplay-knapp på kjøringen – uten de halvgode overgangene – hadde vært en idé?

Hva synes du om Google Treks? Kul greie, eller bare en typisk Google-gimmick?

3 kommentarer

  1. Bildet øverst er tatt i Arches Ntl Park, Utah.
    Filmen innledes med en snutt fra denne parken.
    Videre ser vi litt fra Bryce Canyon, Utah.
    Det er merkelig at nesten all omtale av reiser til USA dreier seg om storbyer og Grand Canyon.
    Utah har fantastisk natur og mange nasjonalparker som kan ta pusten fra en. Men det nevnes ikke engang i anbefalte reisemål.
    Sannsynligvis fordi de som skriver om slikt er oppvokst på asfalt.

    Svar på denne kommentaren

  2. Arve Meisingset

    Alternativet er norsk. Virtuelle reiser på movinpics.com. Det krever mindre utstyr, men mer arbeid å lage. Det er multimedia med tale, musikk, tekst, bilder, video og lenker til hva som helst.
    Du klikker til høyre for en vei, og lander med et romskip. Du klikker i fotoet, og kjører nesten kontinuerlig. Du klikker igjen for å stoppe. Du klikker utenfor fotoet for å lande et annet sted. Du peker i fotoet og holder ned musetasten for å få opp et ratt. Og mye mer. God reise.

    Svar på denne kommentaren

  3. Arve Meisingset

    Driftserveren hos en ekstern leverandør av movinpics.com er nede i natt. Men du kan gå inn på kundenes sider, eksempelvis oslodomkirke.no. Klikk på det gule korset oppe til høyre på hjemmesida. I kartet vil du finne et ikon for Norge. Klikk på dette og deretter på lenka, og du vil få opp et norgeskart, med masse steder for virtuelle reiser.

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.