nrk.no

Bli en superhelt!

Kategori: Konferanser og messer

I will make better mistakes tomorrow Foto: FailConOslo

Husker du sist du gjorde en skikkelig tabbe? I år var første gang konferansen FailCon ble arrangert i Norge. Dette er konferansen for å lære av egne og andres feil.

I will make better mistakes tomorrow Foto: FailConOslo
«I will make better mistakes tomorrow» Foto: FailCon Oslo

FailCon ble startet i 2009 i San Francisco og har spredt seg til flere byer i verden. På denne konferansen deler modige folk sine historier om hva de har lært av feilene de har gjort. NRKbeta har også tidligere skrevet om denne konferansen. 

Verden trenger flere helter, det mener Tim Draper som har grunnlagt Draper University of Heroes. På denne skolen bygges entreprenører opp fra grunnen av – for å bli helter og endre verden. Det er et eget superhelt-tema hver dag.

Superhelt
Man må prøve og feile for å bli en superhelt. Illustrasjon Anne Authen

Studentene lærer å gjøre ting de ikke visste var mulig. De lærer å ikke være redde for å feile, da dette gir en enorm frihet. De lager sitt eget firma, får mentorhjelp og coaching fra eksperter. Og de har mulighet til å pitche for finansiering i Silicon Valley.

Anne Worsøe er direktør for Innovasjon Norge i San Francisco og grunnlegger av Innovation House i Silicon Valley, fortalte på FailCon om innovasjonskulturen i Silicon Valley. Hun fortalte om Draper University of Heroes og at studentene er ukomfortable hver dag, men at de har det gøy. De lærer å bli fryktløse.

Try and fail but don’t fail to try

Stephen Kaggwa

Pay It Forward

Anne Worsøe på FailCon.
Anne Worsøe på FailCon.

I Silicon Valley er ordtaket “pay it forward” viktig. Gi til andre og ikke vent å få noe tilbake. Det vil på sikt komme tilbake til deg, kanskje ikke fra den samme, men fra en annen. I Silicon Valley heier man hverandre frem. Hele samfunnet vinner når noen lykkes. Og at du lykkes, kan være en mulighet for meg. Våg å spørre. Du får ikke ja hvis du ikke tør å spørre.

Anne Worsøe delte 3 læringer fra Silicon Valley:
1. Aksepter feil som en del av løsningen
2. Hei frem flinke folk
3. Hjelp noen du ikke kjenner

Toleranse for å feile

Fabian Stang åpnet FailCon med å si at den som ikke gjør noe, gjør heller aldri feil. Han håper vi får et samfunn med toleranse for å feile. Har man feilet har man gjort noe, og det er veldig mye bedre enn å ikke gjøre noen ting.

Det var mange spennende og sterke historier denne dagen, her er noen av erfaringene som ble delt:

  • Det er et valg å akseptere feil, ikke ignorere dem og skyld på andre. (Ashley Good, Fail Forward)
  • For å lære noe, må du tørre å falle. Du blir ikke god på skøyter uten å tørre å falle. (Ashley Good, Fail Forward)
  • “Failure is my muse” (Ashley Good, Fail Forward)
  • Tverrfag kan ikke vedtas, det må oppstå helt av seg selv. Vi må selv velge å parre oss. (Anniken Fjeldberg, 657 Oslo)
  • For å få til en endring, må du ha med deg de du egentlig ikke vil ha med i båten. Kartlegg interessenter, både formelle og uformelle. Motkreftene kan bli veldig sterke når noen ikke får være med. (Kari Kværner, Oslo universitetssykehus, idepoliklinikken.no)
  • Du må ha en god grunn for å gjøre endringer i en organisasjon. Identifiser tydelige behov. Akseptere at det tar tid å endre en kultur. (Andreas Moan, Oslo universitetssykehus)
  • Jo mer vi kontrollerer, jo reddere blir vi. Å mislykkes og tåle det er kjennetegnet på det å være kreativ. (Gaute Godager, klinisk psykolog)
  • Involver brukerne tidlig. Greit å anta, men test det ut tidlig i prosessen (Jens Hauglum, FINN.no)
  • Lag en post mortem analyse for å lære av feil (Tellef Thorleifson, Northzone)
  • Å ha feilet en gang, gjør at jeg vet en del ting jeg ikke vil gjøre igjen, som gjør at jeg ligger ett hestehode foran dere andre. (Espen Dalløkken, tidligere Ezmo)

«Det har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg helt sikkert!» -Pippi

Den sterkeste og modigste historien denne dagen, var uten tvil, Katerina Medbøe Eriksen sin. Hennes historie om hvordan hun nesten mistet seg selv under oppbyggingen av Resonance, var overveldende. Resonance var et gedigent velværesenter på Majorstua i Oslo, som etterhvert gikk konkurs. Hele salen fikk være med å oppsummere hennes største feil. Her er noen av dem:

  • Ikke involver familien.
  • Tenk gjennom hva du vil risikere.
  • Ha investorer som kan gjøre en forskjell, ikke bare holde hodet ditt over vannet.
  • Vanskelig å rekruttere riktig stab når du ikke kan ta vare på dem.
  • Ikke mist deg selv på veien.

I dag driver Katerina Medbøe Eriksen Kompass & Co. De er sosialentreprenører som skaper arenaer hvor ungdom opplever reell tilhørighet, ansvar og mestring. De hadde sørget for lunsjen på FailCon. En litt annerledes opplevelse. Vi var 3 som måtte dele en lunsjpose. Kul idé og gyllen mulighet for å bli kjent med nye mennesker 🙂

Lunsj som måtte deles mellom 3 personer.
Lunsjen måtte deles. Dette er et utsnitt av foto tatt av Therese Byhring.

Har du gjort en tabbe? Rett deg opp i ryggen, strekk armene i været, og gjør som trapeskunstnerne, ta en “feil-bue”.

Jeg oppfordrer alle som har en historie til å dele den. Hvilke feil har du  gjort som du lærte noe av?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.