nrk.no

Lightt – Se livet passere i revy

Kategorier: Det sosiale nettet & Nettjenester


En ny tjeneste lar deg dele livet ditt i en uendelig strøm av spesielle små videoklipp. Og om ditt eget liv ikke er spennende nok kan du få et innblikk i andres liv gjennom strømmer av små historier fra fjern og nær.

Det dukker stadig opp nye sosiale nettverk. Og det kan virke som en del gründere tenker at dersom Instagram kunne ha slik suksess og bli solgt for en milliard dollar, så må vi kunne klare det samme. Det skal være sosialt, stedsbasert og mobilt.

Derfor oppstår nå mange av de nye tjenestene hovedsaklig på mobil. Dette gjelder også Lightt. Den gikk sin seiersgang rundt i teknologipressen forrige uke.

Del høydepunktene

Tjenesten baserer seg på at du tar opp og deler såkalte «highlights» fra livet ditt. Et highlight er en serie bilder som så spilles av som et slags videoklipp. Hver for seg eller i en serie med flere etter hverandre.

Det gir mer bevegelse og fart enn et stillbilde, men er enklere og raskere enn et vanlig videoklipp. Etter hvert som du samler flere høydepunkter etter hverandre får du en fin video som viser det du har valgt å dele i en sammenhengende videostrøm.

Å ta opp video med lyd blir ofte for komplisert og for avslørende og tett når du deler dagligdagse hendelser. Og et stillbilde forteller lite om farten og bevegelsen.

Ekspertene skryter

Den toneangivende teknologiguruen Robert Scoble har allerede kalt Lightt for årets app og spør om det er en instagramkiller. Fotografen Chase Jarvis sier Lightt er imponerende. Og Michael Muchmore i PCMAG mener at dette er bra.

Kun iPhone

Light finnes i skrivende stund bare for iPhone. At de satser på denne plattformen først er nok strategisk riktig siden den har de mest aktive brukerne og er enklere å utvikle for.

Vi har prøvd Lightt en stund nå og er imponerte. Dette er nyskapende og en veldig fin måte å fortelle historier.

Eh. Vent litt nå. Jeg er usikker. Vi prøver igjen.

Del høydepunktene, andre forsøk

Tjenesten baserer seg på at du tar opp og deler såkalte «highlights» fra det kjedelige livet ditt. Et highlight er en serie bilder som så spilles av som en animert gif. Hver for seg eller i en serie med flere etter hverandre.

Akkurat som animerte gifer var på 90-tallet er highlights fremdeles like enerverende og bråkete i forhold til et vakkert stillbilde. Og det er bare hakkete og usammenhengende sammenlignet med et vanlig videoklipp. Etter hvert som du samler flere høydepunkter etter hverandre får du en enda lengre og mer meningsløs strøm av usammenhengende bilder som kan gi selv den friskeste og roligste person vondt i hodet.

Å ta opp video med lyd har fungert i flere tiår og er fremdeles helt ypperlig om du vil dele dagligdagse hendelser. Og stillbilder kan fremdeles fange både stemning, fart og bevegelse. De animerte gifene fra Lightt blir bare en idiotisk mellomting.

Ekspertene skryter

Den toneangivende teknologiguruen Robert Scoble kaster seg som vanlig over alt som er nytt og skryter det uhemmet opp i skyene. Da jeg registrerte meg var også han den eneste jeg fant av mine venner fra andre sosiale medier. Så nå har jeg blitt sittende å se på at hans fly fra et eller annet sted til et eller annet annet sted lander. Og lander. Og lander. I en litt usammenhengende animert gif uten flyt.

Vi har prøvd Lightt en stund og mener at animert GIF er omtrent like spennende nå som det var på nittitallet. Men nå har du altså fått enda en måte å fylle internett med opplevelser fra ditt ganske vanlige liv.

Kun iPhone

Light finnes i skrivende stund bare for iPhone. At de bare satser på den plattformen først er hårreisende. Androidplattformen er i mange segment mye større og vokser svært raskt. Den er åpnere og enklere å utvikle for. Uten kompliserte godkjenningsrutiner og forsinkelser når du lanserer.

Bugs

Det taler heller ikke i Lightts favør at appen krasjer med jevne mellomrom, at formatet ikke er en animert GIF, men et eget format som ikke kan eksporteres til annet enn Facebook eller Twitter. Det ser hvertfall slik ut. Men vi fikk ikke den eksportfunksjonen til å virke heller.

Som dere skjønner er vi usikre. Lightt har noe ved seg som er litt tiltalende. Det er nok fullt mulig å lage noen fine historier med dette likevel litt enerverende formatet. Men som med alle sosiale tjenester er det menneskene og det innholdet de fyller tjenesten med som vil avgjøre. Kom gjerne med deres egen dom i kommentarfeltet.

1 kommentar

  1. Øyvind Solstad

    Testet og slettet igjen. Syns du var inne på det mest vesentlige i del 2 av testen. Det ble for masete – og det at du ikke kan dele i et «normalt» format er en showstopper for meg. Her kommer Scoble til å ryke på en #fail.

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.