nrk.no

Making View på Hamar: er 360 det nye 3D?

Kategorier: Droner,Gadgets & Video

Et octocopter med Making Views "ViewCam" montert.
Making Views nydesignede «ViewCam» tar video i full sfære, som betyr at filmen fra kameraene dekker hele kulen rundt kameraet. Her er kameraet montert på et hexacopter. Foto: Making View AS

Vi har skrevet mye om modellhelikoptre på NRKbeta det siste året. Det som, for oss, hele tiden har vært en fascinerende hobby, har dog også flere profesjonelle bruksområder. Det finnes firmaer der ute som lever av å ta bilder ved hjelp av alt fra de virkelig store helikoptrene, til små trikoptre med en GoPro på. Og så finnes det noen få som tar det hele et langt skritt videre — slik som Making View på Hamar.

Du har kanskje sett disse  360-graders bildene fra områdene rundt Nærøyfjorden på Visit Norways hjemmesider? Imponert? Pen natur, høy oppløsning og pent vær. Javel – men alle kan ta 360-graders bilder, sier du. Det er sant. Men har du sett denne 360-graders videoen?

Ikke alle kan lage det. Svært få, faktisk. Bare et lite firma med fire ansatte på Hamar får det til. Når vi i tillegg nevner stikkord som Red Bull, Webby Award, Formel 1, helikoptre i alle størrelser, hjemmesnekret og hjemmeprogrammert, ja da er det klart at vi snakker om noe spesielt.

To menn i wingsuits som hopper fra en fjelltopp i Flo
Mens de fleste av oss strekker oss så langt som til å fly modellhelikopter, er det noen som tar det hele et skritt lengre: her hopper Jokke Sommer (rød drakt) og Halvor Angvik (blå drakt) i wingsuit over Geirangerfjorden. På hodet har Sommer 360-kameraet fra Making View. Merk trikopteret øverst til venstre. Foto: Making View AS

Etter oppstarten i 2005 har det i grunnen bare gått oppover — i alle fall i følge daglig leder Are Søby Vindfallet. Det begynte med bilder fra modellhelikoptre, via en tidlig street view-løsning i 2008 (før Google street view kom til Norge), panoramabilder og for tiden altså 360 graders video. Nå holder Are Søby Vindfallet, sammen med broren Pål Søby Vindfallet, Lars Petter Schrøder og Daniel Ervik, på å bygge opp Making View til et firma som leverer helt unike bilder – både i form av video og stills.

Panoramabildene du kan se på Visit Norways hjemmesider er tatt ved hjelp av seks stykk Nikon D80 med fisheye-linser fra Sigma. Kameraene er plassert i en metallramme, slik at det kun trengs èn eksponering fra hvert kamera for å lage et bilde som dekker hele sfæren rundt kamerariggen. Den selvstabiliserende riggen henger i en 15 meter lang line under et helikopter. I helikoptret sitter kameraoperatøren, som har både videolink og fjernutløser til kameraene.

De fire i firmaet Making View, Hamar, med noen av de verktøyene de bruker for å ta bildene de ønsker.
Pål Søby Vindfallet, Lars Petter Schrøder, Are Søby Vindfallet og Daniel Ervik utgjør hele Making View. Schrøder holder kamerariggen som har skaffet firmaet mesteparten av firmaets inntekter de siste årene - nå håper Making View å gjøre 360-video attraktivt. Foto: Sindre Skrede/NRKbeta

— Vi kontaktet Nikon og Canon for å høre om de kunne levere et utløsersystem som gjorde at kameraene tok et bilde nøyaktig samtidig. Vi fikk beskjed om at «det er helt umulig», så vi laget det selv i stedet, forteller Lars Petter Schrøder, som bygget riggen.

— Ved hjelp av denne riggen kan vi fly i 80 knop [148 km/t] og ta panoramabilder der vi ønsker det. Vi trenger ikke la helikopteret henge i ro, vi kan ta bilder mens vi flyr, forteller Pål Vindfallet.

— Vi liker å bruke utstyr på måter og til ting det aldri var ment for, og det må vi i grunnen gjøre for å få til det vi vil, sier han.

Men stillestående panoramabilder var ikke nok for gjengen fra Hamar, som begynte å eksperimentere med 360 graders video i tillegg — og da aner vi straks at her er det noen som tenker nytt. Et kamera som filmer 360 grader rundt seg selv uten at bildet blir håpløst rart og dårlig finnes ikke, så gjengen måtte lage sitt eget.

— For å få det så lite og kompakt som mulig har vi brukt GoPro-kameraer, selv om det ikke er så mye igjen av dem etter at vi har modifisert dem, forteller Lars Petter Schrøder.

Fem GoPro-kameraer på høykant plassert i en imponerende liten boks, gir bilder med en teknisk kvalitet vi for så vidt har sett maken til; når det hele settes sammen gir det dog et bilde vi aldri har opplevd før. Plutselig kan du som publikum bestemme hvilken vinkel du vil se filmen i, og du kan se det hele om igjen og om igjen og stadig oppdage noe nytt.

— Nettopp det å kunne se ting om igjen og om igjen mener vi er en av de største fordelene med de filmene vi produserer, sier daglig leder Are Vindfallet.

En GoPro i deler på en arbeidsbenk
Det er ikke så mye igjen av en GoPro etter at Making View har tatt det de vil ha. Foto: Sindre Skrede/NRKbeta

Hele kamerariggen, med batterier, lagring og fjernstyring, får plass i en liten boks som veier litt over et halvt kilo.

— Og det som er så kult er at alt du ser — alt fra å designe kamerariggen som filmer det, til softwaren som håndterer det til vieweren som viser det — er det vi som har produsert, sier han.

Og interessen og pengene er der – også blant de store, internasjonale aktørene.

Lars Petter Schrøder fester 360-kameraet på èn av Red Bulls Formel 1-biler.
Lars Petter Schrøder fester 360-kameraet på èn av Red Bulls Formel 1-biler. Red Bull-giganten ble fort interessert i teknologien det vesle Hamar-firmaet kunne tilby. Foto: Making View AS

— Da vi hadde laget den første 360-videoen vår, ringte vi Red Bull og fikk i stand et møte. Vi lakkerte kamerariggen vår i Red Bull sine farger, og pakket det hele i en koffert som Lars Schrøder lenket til hånden med et håndjern, forteller Vindfallet.

— Mot slutten av møtet låste han opp håndjernet, og skjøv kofferten over bordet – «as a tribute to you». Det gikk rett hjem, det, sier Vindfallet.

Lars Petter Schrøder med Making Views "ViewCam" - et kamera basert på GoPro som tar opp video 360 grader.
Lars Petter Schrøder stilte med denne kofferten lenket til hånden med håndjern i møte med Red Bull. Det later til å ha virket, for mediegiganten lot seg imponere. Kamerariggen veier litt over et halvt kilo, og er basert på GoPro. Foto: Sindre Skrede/NRKbeta

Red Bulls medieavdeling brukte ikke lang tid på å bestemme seg, og samarbeider nå med Making View om flere prosjekter.

Er verden klar?

Men alt er ikke bare rosenrødt. I en verden hvor 3D skulle redde både kino, TV, jorden og litt til, kan det synes underlig at noen mener nettopp 360-graders film skal bli det 3D aldri fikk til. Om de har rett vil tiden vise, men det er klart at produktet har sine fordeler: det trengs ingen briller, ingen spesielle skjermer, og den oppvoksende (og dels voksne) spill-generasjonen er vant til å navigere i «film» – det vil si spill hvor man kan bevege seg rundt.

For tiden er det dog vanskelig for Making View å få vist frem produktet sitt på en ordentlig måte. Å vise full HD-film i en avspiller i en nettleser kan være en treg affære, men når filmen plutselig skal kunne navigeres i, og oppløsningen nærmer seg 4000×2000 pixler, begynner det for alvor å stille krav til fremviseren. Ingen eksisterende avspiller for å vise en fullstendig sfærisk film fantes fra før av, så her måtte Making View — ved programmerer Daniel Ervik — lage sin egen. Det fungerer, men stiller store krav til maskin- og programvaren, sier han:

— Hovedbegrensningen vi sliter med i dag ligger i nettleserne, og på mobile enheter. I all hovedsak er det sen implementasjon av standarder som er problemet. Vieweren vår klarer å vise html5-video på de fleste maskiner, men det er få nettlesere som støtter 360-video i html5 ennå. Derfor må vi ofte ty til en flashversjon av fremviseren foreløpig, sier han.

Et octocopter med Making Views "ViewCam" montert.
Making Views nydesignede "ViewCam" tar video i full sfære, som betyr at filmen fra kameraene dekker hele kulen rundt kameraet. Her er kameraet montert på et hexacopter. Foto: Making View AS

Penger og tid er en annen utfordring. Regnskapstallene viser en del gjeld og underskudd, men bedriften skriver i 1. halvår 2012 positivt resultat, i følge daglig leder Are Vindfallet.

— Det vi tjener av penger går stort sett til utvikling. Vi bruker det meste av egne penger, arbeidstid og fritid på bedriften, men vi ser jo at det betaler seg i det lange løp, sier han.

Kamerateknologien er heller ikke kommet så langt som Making View skulle ønske seg, og problemer som rolling shutter, automatisk hvitbalanse og annet skaper problemer for gjengen fra Hamar.

— Vi jobber videre med å utvikle et nytt kamerasystem med en spesiell sensor for nettopp 360-graders fullsfærefilm, forteller Pål Vindfallet, som også bedyrer at de, tross alle timene med flyvning, aldri har knust eller ødelagt noe på oppdrag:

— Vi har vel brukket én propell en gang da helikopteret tippet over på bakken, men det er alt.

Det å kombinere kjent teknologi, en god dose oppfinnsomhet og pågangsmot har ført fram for Making View. Både helikoptre, kameraer og  film har vi hatt lenge, men å kombinere det hele og i en så elegant pakke som det Making View får til, har vi ikke sett før. Det gjenstår naturligvis å se om 360-graders film tar av, men mulighetene er i alle fall mange. Og det begynte med to pinner i kors, akkurat slik vi, og mange av dere der ute gjorde da vi i fjor delte kunnskap om hvordan du kan bygge ditt eget quadkopter.

4 kommentarer

  1. Fredrik Attila Farkas

    Jeg laget denne siden jeg http://www.lodingen360.com, og den oppdateres vel etterhvert, men ser i artikkelen at de plages med hvitbalanse, noe som man skulle tro var mulig å fikse med å reprogrammere allerede eksisterende firmware i go-pro’en. Finnes mange hackere der ute med kunnskaper og prosjekter i gang allerede, feks: chdk.setepontos.com/index.php?topic=5890.0

    Nå kjenner jeg ikke Go-Pro, men om den holder seg til samme hvitbalanse gjennom hele opptaket burde det ihvertfall være mulig å lage en kalibreringsboks man starter opptaket i for å få lik hb på alle kameraene, om ikke annet for å få i gang resultatet.
    Evt bruke Point Grey sin Flea3 med global shutter og manuell hb.

    Spennende læll med utviklingen 🙂

    Svar på denne kommentaren

  2. Firmaet mediateknikk med brødrene Strandskogen i spissen bygde jo en temmelig lik 360′ rigg som den nikonriggen allerede i 2007(mulig det var enda tidligere). Bildene ble bla brukt under åpningen av Ormen Lange feltet på Molde stadion.

    Svar på denne kommentaren

    • Det var med videokamera, ikke stillkamera, også. Strandskogen har vel også vært med på å bygge Ivo Caprinos panoramakino i forrige årtusen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.