nrk.no

Tekno episode 6 – Med blant annet LED-lys, LED-TV, spill og læring

Kategorier: NRK & TV


Episode 6 – Sesong 6, våren 2011

LED har gitt lys i alle farger unntatt den riktige, helt til nå. Programleder Hanne Kari Fossum og gjester viser deg hva du må se etter for å finne den helt riktige lyspæren. Jeg tømmer sekken min for godsaker og viser deg hvordan du kan bruke lydutgangen på mobilen for å lage en fjernkontroll til kamera ditt.

Episode 6

Du kan se den i Nett-TV etter sending eller laste ned i HD via BitTorrent med en gang:
Tekno.s06e06.1920×1080.h264.NRK.torrent
Tekno.s06e06.1280×720.h264.NRK.torrent

Link til programmet på YouTube.

LED-lys

Jan Tore Fossheim var ikke fornøyd med det han fant av LED-lys i butikken og utviklet derfor sine egne pærer. Dette har så blitt til firmaet Lumens. Det som er hovedproblemet med mange LED-lys er at fargen blir svært unaturlig. Den grønnaktige LED-pæren vi demonstrerer i studio er ikke en gammel pære fra LED-lysets famlende begynnelse. Den ble kjøpt i butikken rett før vi tok opp programmet. Så dårlige pærer er altså i salg.

Men hva bør du se etter? De to viktigste faktorene som påvirker fargen på lyset er selve fargetemperaturen, målt i kelvin og den såkalte RA-indeksen. En betegnelse som sier noe om hvor naturlig lyset klarer å gjengi farger.

Fargetemperatur

Måles i kelvin. Lavt tall er det vi kaller et varmt/oransje lys. Høyt tall er det vi kaller et kaldt/blått lys. En tommerfingerregel er at vanlig innelys fra glødelamper er ca. 3200 grader. Og dagslys er ca. 5600 grader.

Stearinlys gir en enda varmere fargetone og har en fargetemperatur på ca. 1500 kelvin. Den observante leser ser da at vi i våre forsøk på visuell beskrivelse snakker motsatt av selve temperaturskalaen. Vi sier at de oransje fargetonene er et «varmt» lys. Og at de blå fargetonene gir et «kaldt» lys.

De spesielt interesserte kan som alltid dykke ned i detaljene hos Wikipedia. Den norske artikkelen om fargetemperatur er desverre svært mangelfull og siden Store Norske ikke akkurat tilfører så mye mer så må du ty til engelske Wikipedia for de skikkelige detaljene.

Med vanlige glødelamper har vi ikke trengt å forholde oss noe særlig til fargetemperatur. De gir det varme og koselige lyset vi vil ha innendørs. Med lysrør og nå LED har fargetemperatur blitt viktigere å følge med på.

Det du vil ha er som oftest en pære med en fargetemperatur mellom 2600 og 3500. Litt avhengig av hvilke rom du skal belyse. Men det er ikke nok å vite hvilken fargetemperatur en LED-pære har.

RA-indeks

Dette er et tall som sier noe om lysets evne til å gjengi farger. En RA-indeks på 100 tilsvarer sollys. Kort fortalt gir en lav RA-indeks unaturlige farger og en høy RA-indeks naturlige farger.

Dette er heller ikke et stort problem for vanlige glødelamper, men kan variere for lysrør, LED-lamper og gatelys. Når du ser etter LED-pærer til innendørsbruk hjemme bør de ha en RA-indeks på 90 eller høyere for å gi et lys som føles naturlig.

Om leverandøren ikke oppgir RA-indeks er det vanskelig å vite hva du får. Sansynligvis en pære med lav indeks og dårlig fargegjengivelse.

Dem som vil vite mer kan lese følgende ganske omfattende dokumentasjon fra Lyskultur. Ellers jobber også Jan Tore Fossheim som var gjest i programmet med en side der han samler informasjon om lys og LED.

En slutt på insektproblemet

Når vi nå endelig har fått en del gode LED-lys med riktig temperatur og god fargegjenngivelse har de mange fordeler. Pærene bruker mye mindre strøm enn glødelamper. Og de varer mye lengre. Begge disse fordelene veier stort sett opp for det faktum at de fremdeles er vesentlig dyrere.

Men nå når sommeren er over oss og innsektene i Norge begynner å sverme kan det også være greit å vite at LED-lamper tiltrekker færre innsekter. Rett og slett fordi de ikke stråler UV-lys, som er det insektene blir tiltrukket av.

Lommelykter

De to lommelyktene jeg viser i programmet er en liten LED Lenser og en kraftig 1000 lumen CREE XML T60.

Andre tema

I programmet er vi også innom OLED, TV-skjermer med nettforbindelse og vi snakker om spill, pedagogikk og læring. Og de som vil ha et gjensyn med dataspillenes historie kan få det her:

Episodens dingser

En hjemmebygget fjernkontroll til speilreflekskamera og en haug med små objektiv til mobiltelefonen.

Den optiske kvaliteten kan nok diskuteres, men en del morsomme effekter venter dem som tør sette en liten plastlinse foran mobilkamera.

TV-tider og mer

Bruk merkelappen #teknonrk når du diskuterer dette programmet på nettet.

Tekno sendes tirsdager på NRK2 klokken 21:30. Med reprise på NRK3 onsdager 23:10 og torsdager på NRK2 kl 19:15.

Tekno episode 1 – Med blant annet nettbrett, TV-opplevelse og bokskya
Tekno episode 2 – Med DLD, Watson og fremtidsvisjoner
Tekno episode 3 – Med blant annet sensorer i kroppen og direkte oversettelse
Tekno episode 4 – Internettavhengighet, killswitch, mobil i fly og kunstig intelligens
Tekno episode 5 – Betalingsløsninger, virtuelt forbruk og spillutvikling

Alt om Tekno på NRKbeta

17 kommentarer

  1. Det norske firmaet Cinevation i Drammen har produsert perfekte farger med LED i årevis. Grunder Rune Bjerkestrand samlet rundt seg en gjeng eksperter fra mange land og sammen utviklet de en filmprinter som gjør om digitale film til tradisjonell film, altså på god gammel filmbase. Prosessen skjer ved hjelp av digitalt lys, altså LED. Fargene er perfekte og også billedkvaliteten overtreffer alle andre metoder. Ikke minst: prosessen skjer i sanntid: Mens man før gjerne brukte en uke på å lage en master på filmbase, bruker Cinevation samme tid som det tar å spille av filmen.
    Tekno bør ta seg en tur til Drammen og se nærmere hva et norsk firma presterer.

    Svar på denne kommentaren

  2. Christoffer

    Jeg vil ha OLED skjerm, nå!

    Sitter på en iMac 27″ med LED belysning og det er forferdelig irriterende, med tanke på svartnivå, å stille inn lysstyrken i henhold til hvor lyst/mørkt rommet er.

    LCD (med eller uten LED) er gammeldags.

    Svar på denne kommentaren

  3. Jørgen Vigdal

    Hei!

    Dette var spennende! Dere snakker om OLED-skjermer, og at disse kan bli svært små. Jeg har også hørt om AMOLED-skjermer. Hva er forskjellen?

    Lykke til med fagdagen!

    Svar på denne kommentaren

  4. Artig å høre at man kan bruke LED-pærer for å tiltrekke små insekter!

    Eller vent en halv…, Solheim mener vel ikke å si at LED pærer tiltrekker langt FÆRRE insekter? Nææh, da ville han vel skrevet det.

    Svar på denne kommentaren

  5. Hvorfor skal det legges opp til ytterligere bidrag til søppelberget ved at TV’er utstyres med funksjonalitet som krever oppgradering annet hvert år? I steden for proprietære nettapplikasjoner i hvert enkelt apparat må det da være bedre å spesialisere dem som avspillingsenheter og fokusere nett-funksjonalitet mot funksjoner som DLNA-rendering.

    Svar på denne kommentaren

  6. Erlend Lillelien

    Hyggelig at dere refererer til vårt hefte om LED-belysning.
    Programmet ga også en ganske nøktern fremstilling av «LED-pærer», men man unnlot å snakke om dimming.
    Generelt anbefaler vi at man bruker dimming de fleste steder i hjemmet, spesielt i oppholdsrom.
    Dimming av LED (og sparepærer) er vanskelig, hvis ikke umulig med mange pærer. OG det er vanskelig å forutse. En pære kan la seg dimme med en type dimmer, men ikke med den neste.
    Dimmekrakteristikken er også en annen utfordring. LED-pærene gir vanligvis mye mer lys enn en halogen/glødelampe når de er dimmet ned til minimum, slik at en «kose» setting kan være vanskelig å oppnå. Fargen ved dimming er en annen utfordring. Glødelamper blir varmere i fargetemperaturen jo mer vi dimmer dem, noe vi mennesker finner helt naturlig. Tilsvarende flammen i et bål som dør ut. Med LED skjer ikke det da de oppfører seg helt nøytralt når de dimmes. Dvs at den er like hvis selv når den er maksimalt dimmet ned. Dette kan det være greit at brukerne er klar over, ellers vil man kunne får en overraskelse.
    Mvh
    Erlend Lillelien, fagsjef Lyskultur

    Svar på denne kommentaren

    • Hei
      Nå klarer vi faktisk å dimme til 0 med standard veggdimmer. Dette er oppgradert elektronikk som kommer for salg snart. Intil videre kan man gjøre et lite knep med 9w pærene vi har. Setter man dem i kombinasjon med 1 stk 3w,5w eller 6w gu10 eller 1 halogen, så kan man dimme alle 9w til 0, og der vil være ca 10% lys i den mindre led pæren, eller såvidt en liten glød i halogen pæren. Har man et koselig hjørne i stuen der man kan tillate ørlite lys på minimum, så er dette en mulighet.
      Ellers så får man best resultat med anbefalte dimmere, både når det gjelder lys styrke på minimum og synkron dimming hele veien på dimme-turn. Soft start og auto sikring er også noe man bør vurdere.
      Xcomfort, KNX og andre systemer fungerer også utmerket på våre pærer. Men det er mange modeller og fabrikat ute i markedet, og alle har sine mer eller mindre krav eller begrensninger til lys styring, så dette bør man ha opplysninger om før man installerer.

  7. Ser at ingen andre har kommentert det så tenkte jeg kunne det. Bra at dere har tatt med noe om digitale medier å skole. Som de sier så finnes det mange muligheter innenfor spill. Vet av egen erfaring at elever som har spilt mye online gjerne har en bedre engelsk enn andre elever. En ting som kunne vært fint om dere hadde trukket inn og som kunne vært et godt diskusjonsgrunnlag er begrepet «digital natives» barn som er vokst opp med datamaskiner og som ikke alltid bryr seg om hva som er bak det de ser på pc’en.

    Gleder meg allerede til neste sesong!

    Svar på denne kommentaren

  8. kim Rostgaard

    Jeg er lysdesigner, og har siden LED belysning kom frem, arbejdet med disse. Jeg har observeret at at dæmpning af LED også er afhængig af bit-strømmen fra DMX baserede lysborde. Er der andre der erfaring med dette og evt. en forklaring på fænomenet.

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.