nrk.no

Google Music Beta: Musikksamlingen som sto opp fra graven

Kategorier: Gjestebloggere,Mobil & Musikk og lyd


portrett av artikkelforfatteren
Simon Souyris Strumse jobber til daglig som informasjonskonsulent og fredsarbeider på Nansen Fredssenter. Som frilansmusiker og teknologi-interessert har han vært engasjert i spørsmål om opphavsrett, og jobbet med temaet politisk som leder av «Sosialistisk Ungdoms arbeidsgruppe om fildeling» og i dokumentaren Urospreder.

Det har vært skrevet en del om Google Music Beta siden tjenesten ble lansert på Googles utviklerkonferanse Google I/O tidligere denne måneden, også her på NRKbeta. Google har laget en god presentasjonsside, og det finnes mange anmeldelser av denne rundt omkring. Jeg skal fokusere på hvordan den fungerer i praksis, og i forhold til lignende tjenester.

Teknisk info: Denne tjenesten er for øyeblikket kun tilgjengelig i USA. Google legger heldigvis ikke altfor mye sjel i å stenge andre ute fra den. Det holder med en amerikansk proxy for å unngå sperren på siden hvor man registrerer seg for å få en invitasjon. Man må også laste ned en ny musikkspiller. På Android Market er den sperret fra å lastes ned i andre land enn USA, men det finnes kopier av .apk-en på en rekke nedlastingssider på nettet.

Hvorfor?

Da de godt informerte ryktene begynte å svirre morgenen før Music Beta ble lansert, må jeg innrømme at tjenesten virket fristende. Over det siste ti-året har jeg brukt mye tid på å digitalisere cd-samlingen, og øke den med nye mp3 album. For 3-4 år siden ble en netbook og en smarttelefon mine primære arbeidsverktøy, og en musikksamling på 100 GB ble plutselig veldig upraktisk å bære med seg.

Musikksamlingen ble syltet ned på en større harddisk og andre musikktjenester tok over. Først last.fm, deretter Spotify og nå stadig oftere Grooveshark, ble mine faste musikkspillere. Det er gode tjenester, men selv om Spotify kan gi et inntrykk av å inneholde all verdens musikk, mangler katalogen deres både cd-en til det sør-franske bandet Ginkobiloba som jeg kjøpte etter en live-konsert i en liten landsby i 2002, musikken som jeg kjøpte av en gatemusikant i Praha noen år senere, ArtOfficial eller Pornophonique-albumet jeg lastet ned gratis fra hjemmesiden deres, og de har ikke engang en brøkdel av Chiptune-samlingen jeg bygde opp i en ekstra nerdete periode av livet mitt. De siste årene har den digitale musikksamlingen min ligget og støvet ned på en harddisk, og selv om jeg har hatt fungerende erstatninger, så har den vært savnet.

Enkel å sette opp

Google Music Beta er, sett bort ifra at du må trikse litt for å komme deg rundt de nåværende landsperrene, veldig enkelt å sette opp. Du får tilgang til spilleren direkte i nettleseren så fort kontoen er aktivert, musikksamlingen er rask å installere og opplastingen av musikkbiblioteket fra iTunes, Windows Media Player eller frittstående mapper er rask å sette igang og fullføres sømløst i bakgrunnen. Å bruke Music Beta på en android-telefon krever heller ikke mer enn å laste ned den nye musikkapplikasjonen til Google og velge hvilken Google-konto du vil bruke, så er du i gang.

Mye for ingenting

Det slo meg ikke helt hvor mye Music Beta faktisk tilbyr før jeg så at mine 100 GB med musikk er i underkant av 20.000 låter. Til sammenlikning tilbyr Googles nærmeste konkurrent, Amazon Cloud Player 5 GB gratis. I tillegg får man ved oppstart også muligheten til å legge til gratis musikk fra forskjellige sjangre. Da får man noen enkeltlåter fra artister som Janis Joplin, Shakira, Nina Simone osv. Det er ingenting i forhold til hva andre tjenester tilbyr som musikkbibliotek, men indikerer at tjenesten lett kan bli utvidet med et streaming-bibliotek, dersom lisensene kommer på plass. Du kan også enkelt velge at enkeltlåter eller album skal lagres til offline bruk på telefonen (men ikke på maskinen dessverre).

Her er en samling skjermbilder, klikk for fullskjerm:
[SlideDeck id=’20414′ width=’100%’ height=’300px’]

Ideen er god, spesifikasjonene blant det beste du får og teknikken fungerte sømløst i min testperiode, ganske typisk for et av Googles betaprodukter. Det faller nesten i kategorien litt for godt til å være gratis, men nå har også Google hele tiden vært tydelige på at det bare er gratis så lenge det er i beta. Hva det eventuelt vil koste er vanskeligere å spå, men om vi følger prisene Google tar for ekstra lagringsplass til sine andre tjenester er $20 – ca 110 norske kroner – i året en mulig gjetning. Amazons Cloud player tar samme sum for 20 GB årlig, og er dermed vesentlig dyrere.

Litt rotete

Der Music Beta ikke overbeviser helt, er utformingen. Musikkspilleren i nettleseren er ikke så lett å finne frem i. All coverart kommer ikke med, og ikke alle album kommer under samme oppføring på samme artist. Dette kan ha noe med ufullkommen ID3 tagging av biblioteket mitt, og er ikke så forskjellig fra de fleste musikkbiblioteker, men en løsning på coverart, tagger og albuminfo hadde vært fint når musikken først ligger på nett. Den største fordelen er at søkefunksjonen foreslår artister, album og låter etter hvert som du skriver. Det gjør det lett å finne frem.

Android-applikasjonen fungerer bra, og er lett å finne frem i, men jeg tar meg selv i hele tiden å uforvarende lukke den. Vanligvis kommer man enkelt tilbake til hovedmenyen på android-apps ved å trykke på bakover-knappen. Her består hovednivået av faner, noe som lurer meg til å tro at jeg kan komme tilbake til hovedfanen ved å trykke bakover, mens det egentlig bare sender meg ut og til skrivebordet.

Google says

Som et innslag i den pågående diskusjonen om spillelister mente jeg at anbefalingsalgoritmer er den enkleste måten å få gode spillelister. Dette tror tydeligvis Google også. I tillegg til å lage vanlige spillelister har man muligheten til å velge en sang og lage en instant mix av sanger som ligner. Hvor gode de mixene blir er likevel et spørsmål, og det påvirkes vel både av algoritmen (hvilke kriterier den bruker er uvisst) og hva slags sanger du har tilgjengelig i biblioteket ditt.

Godt til sin bruk

I mitt hode kombinerer den ideelle cloudplayeren lagring av eget musikkbibliotek med tilgang på et streamingbibliotek som Spotify sitt. Dette har Grooveshark allerede tilbudt lenge. Likevel er det en tjeneste jeg aldri har brukt regelmessig fordi den er for ressurskrevende og upolert i kantene. Music Beta har det tekniske rammeverket til å inkludere streaming av et større bibliotek, men når de lisensene kommer på plass er et åpent spørsmål.

Nytt liv

Inntil videre har Music Beta gitt nytt liv til min digitale musikksamling. Harddisken står og støver på samme sted, men musikken er tilgjengelig på telefon, netbook og alle maskiner med en nettleser. Det passer meg perfekt, men spørsmålet er om det er nok til å tiltrekke den jevne musikklytteren. For når jeg vil høre på noe musikk jeg ennå ikke eier, kommer jeg nok til å fortsette å ty til Spotify.

Er det komplett nok? Kommer Google til å følge opp med et streamingbibliotek raskt nok til ikke å bli danket ut av Apple når de kommer på banen? En av teoriene som verserer på nettet er at det ikke er så farlig, fordi hovedformålet er å veie opp for den manglende lagringsplassen på de kommende Chromebøkene. Hva tror du?

13 kommentarer

  1. Marius Krinnan

    Foreløpig klarer jeg meg med Spotify, fordi jeg kan legge inn alle de rippede cd’ene og lovlig nedlastede musikkfilene mine.
    Det eneste jeg savner, er breiere formatstøtte, spesifikt for FLAC. Men det hadde vært ønskelig med lagring i skyen.

    Svar på denne kommentaren

  2. Ikke det at jeg tror på store konspirasjons teorier, og jeg bruker google sine produkter. Men de begynner nå å få en god oversikt over mange personer i verden. Det har blant mine venner vært snakk om dette med google tracking, slik at de kan finne gode annonser og lage et bedre søk for personene, men det betyr også at de til en vær tid vet hva du gjør. I tilleg så har de også oversikten over dokumenter og email som man bruker.

    Hvis du setter dette sammen med musikk, så får du vell vite det som trengs å vite om en person…

    OVer til tema, må si dette høres bra ut og skal selv ta en titt, men vet du hvordan de er i forhold til musikken du laster opp? Kan man bli anklaged for piratkopiering og beholder de filene? Tenker også når man laster opp egenprodusert musikk?

    Uansett, vi får håpe googel bestemmer seg å overta verden for det kan gå ganske fort 😛

    Svar på denne kommentaren

  3. Når man bruker en US-proxy for å registrere seg, er det da trygt å logge på med google-kontoen? Med tanke på at de som administrerer proxyen kan snappe opp passord/brukernavn. Eller er det trygt så lenge man passer på å bruke SSL/https?

    Svar på denne kommentaren

    • Simon Strumse (svar til Kristian)

      Det kommer vel mest an på om du stoler på proxy-en vil jeg tro. Det er uansett kun ved registrering du trenger proxy. Jeg brukte hotspot-shield. En ganske omdiskutert tjeneste, men enkel å bruke og stabil. Vil ikke anbefale å bruke den, men jeg har ikke opplevd noe trøbbel i etterkant.

    • Benyttet selv hidemyass.com for invite. Antakelig ufarlig, men endret passord etterpå for sikkerhets skyld. Fikk invite til tjenesten i natt og har nå installert app på telefonen. Fungerer supert og liker at egne tags som «norsk» er tilgjengelige (i motsetning til iCloud), og at alle mine 80 GB inkl Flac (riktignok i 320 mp3 via telefonen) med musikk er tilgjengelig. Men vil fortsatt benytte Subsonic for min egen del og Google skyen som backup.

    • Fredrik (svar til Knut)

      Kan jeg spørre hvor du lastet ned app til telefonen? Prøvde å bruke proxy på android market men det stod fortsatt at telefonen ikke var tilgjengelig i landet.
      Jeg fant en mirror download ved et søk på google, men den versjonen finner ikke sangene i skyen, bare de lokale sangene på telefonen.

    • Husker ikke helt hvordan jeg installerte appen (Music 3.0.1, Google Inc, 12,55 mb). Tror den ble pushet og havnet av seg selv i market My apps update-listen, og at det kom en feilmelding eller to før den installerte seg. Har Nexus S og Android 2.3.4. Lurer på om noe har skjedd med denne appen i market – den ligger i listen blant installerte apper, men dukker ikke opp på søk i market, og kan ikke åpnes fra listen i market slik andre apper kan. Får melding «Not found». App på telefonen funger heldigvis fint ennå.

    • Jan-Ole (svar til Kristian)

      Hei! Jeg sliter med det samme som Fredrik. Har fått Music Beta oppe å gå i Chrome ved bruk av proxy, men klarer ikke å få tak i Androidappen. Har forsøkt proxy og har forsøkt å lete etter frittstående apk-filer, men ingenting har funket så langt.

      Noen som kan hjelpe?

      Har Samsung Galaxy S II med android 2.3.3

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.