nrk.no

Har alle mistet respekten for Emma Watson?

Kategori: Det sosiale nettet

VIPS så er applikasjonen fjernet
VIPS så er applikasjonen fjernet

Mine venner har mistet respekten for Emma Watson
Med jevne mellomrom tar jeg meg selv i å tenke: «Gud hvor stokk dumme venner jeg har». I dag tidlig tenkte jeg det igjen. Facebook-nyhetsstrømmen min var full av venner og bekjente som tilsynelatende hadde mista all respekt for den britiske skuespilleren Emma Watson etter å ha sett en sjokkerende video av henne.

Helt opplagt SPAM-side var min konklusjon etter å ha tatt en titt.

SPAM
SPAM

En time senere tenkte jeg : «Gud! Hvor stokk dum du er Marius». Jeg hadde selv delvis gått i SPAM-fella. Det skjer ikke så ofte. Dog hadde jeg bare gått i 20% av fella, men jeg hadde trampet uti med iallefall en fot.

Min tabbe var å klikke på en link. *selvsmekk på fingra*

Facebook – den perfekte SPAM-lekegrind.

Facebook er SPAM’ernes nye favorittlekegrind. Et gigantisk sosialt nettverk med en mengde mennesker, mange med begrenset forståelse av nettets feller og farer, samlet på et sted er selvsagt et fristende «marked» for spammerne. At linker og anbefalinger deles med «lysets hastighet», bidrar også til populariteten.

Metoden

Metoden de fleste av disse nettsidene bruker for å spre ondskapen, er todelt. Det å ende opp som en av de i vennegjengen som har «LIKT» en SPAM-link er svært enkelt. Kun ved å trykke på linken på en venns profil og åpne nettsiden, har du, i bakgrunnen uten å selv vite det, også «LIKT» siden.

Beskjeden om at du har «LIKT» en side ender dermed opp på både din egen profil, og i nyhetsstrømmen til alle dine venner. Psykologien i dette er effektiv. Jo flere av dine venner som har «LIKT» en og samme link, jo lettere blir det for deg og trykke på samme link.

Vennene dine har på en måte gått god for innholdet, og jo flere som sier at dette er bra greier, jo bedre er det.

Å gå skikkelig i fella krever imidlertid litt mer dumrian-innsats. Nettsiden du ender opp med å «LIKE» ser ut som en spørreundersøkelse, og vil be deg gjennomføre en eller flere av spørreundersøkelser.

Den vil også, enten synlig eller skjult for deg, forsøke å få tilgang til å endre din Facebook-status og poste på dine venners vegger. Har først nettsiden fått rettigheter til å poste, kan den virkelige SPAM-moroa starte, og du vil ganske så kjapt bli svært upopulær i vennegjengen.

Dog ikke så kjapt at det vil forhindre at et par av dine venner rekker å trykke på linkene og gå i honningfella selv. Og «sånn går no SPAM-dagan».

LES OGSÅ: Slik unngår du problemer med Facebook-places.

Noen som er hypp på å være med på spørreundersøkelse?
Noen som er hypp på å være med på spørreundersøkelse?

Hvordan bli kvitt faenskapen

Den beste måten å ikke ende opp som vennegjengens superspammer, er selvsagt å ikke trykke på linker du ikke vet hva er. Eventuelt også bruke sunn fornuft. Dette ser imidlertid ut til å kunne sies i det uendelige, uten at det har noe videre innvirkning på folks klikke-vaner.

Heldigvis er det en relativt smal sak å komme seg ut av uføret, om du skulle være så uheldig å først ha havnet i det.

Brukerkonto > Personverninnstillinger
Brukerkonto > Personverninnstillinger

Ved å navigere til Brukerkonto > Personverninnstillinger og derretter klikke på linken «Rediger innstillingene dine» nederst til venstre under overskriften «Applikasjoner og nettsteder» kommer man til siden hvor man endrer hvilke rettigheter de ulike applikasjonene i Facebook systemet har tilgang på.

Trykk så på fjern-linken for å få tilgang til funksjonen der du faktisk kan fjerne de ulike applikasjonene.

Velg personverninnstillinger > Applikasjoner, spill og nettsider

Deretter er det bare å starte jobben med å rydde opp etter den lite gjennomtenkte klikke-bonanzaen. Trykk på krysset og fjern applikasjonen du mener er grunn til at du har blitt en spammer.

Klikk på krysset til høyre for å fjerne en applikasjon
Klikk på krysset til høyre for å fjerne en applikasjon
VIPS så er applikasjonen fjernet
VIPS så er applikasjonen fjernet

I tillegg kan det lønne seg å gå over sin egen profilside og vegg og fjerne oppføringene som SPAM-applikasjonen har lagt igjen etter seg.

Ta også en titt på denne grundige og fine gjennomgangen i videoform laget av sikkerhetsfirmaet SophosLabs

Som et aldri så lite apropos i SPAM-debatten anbefaler vi også en titt på THe Onion’s innslag om Al-Qaeda-SPAM 🙂

4 kommentarer

  1. Greit nok at folk er «dumme» og trykker på hva det skal være. Men artig at jeg ved å besøke en tilfeldig side plutselig har postet stuff på facebook. Problemet ligger hos facebook spør du meg.

    Svar på denne kommentaren

    • Hr.Eriksen (svar til Matsemann)

      Ikke nødvendigvis et problem hos Facebook. Som Hr.Arnesen måtte jeg prøve å trykke på linken her om dagen. Da kommer det opp en ny side og da gjerne med en video. Og når vi skal se en video er vi alle blitt vant til å trykke på play for å se filmen. Og vips har de postet på vår facebook-side.

      Poenget er at den knappen der det ofte står «Skal vi poste dette på din profil?» er endret og ser ut som en film. Da har faktisk du aktivt trykket på noe og gitt tillatelse. Og siden det er Spam er du lurt, men innenfor policyen til FB.

      Dette er sannsynligvis noe som går over etterhvert. Folk vil trolig lære seg til å ikke se på dette. I mellomtiden får vi le av våre venner som tydelig har prøvd å se en skandale eller puppe-video 🙂

  2. Noe som er blitt dårligere med Windows er at før i Windows XP eller eldre versjon da kunne man se url til nettsiden i statusfeltet når man la musa over linka. I nyere Windows Vista, Windows 7 o.l. så går ikke det. De har tatt vekk den fine funksjonen slik at nå kan man ikke lenger se linka uten å enten klikke på den eller gå inn på egenskaper ved å høyreklikke på den. Noen ting var bedre før. Jeg savner den muligheta å se URL ved å legge musa over det ord som var linket. Da kunne man se domenen og se om det var link til et kjent nettsted. Jeg ønsker det kommer tilbake i Windows.

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.