nrk.no

Forbedret nettradiotilbud fra NRK

Kategorier: Musikk og lyd & NRK

NRK Nettradio med Kurer-søk

Vi har nå oppdatert alle lydstrømmene for vårt nettradiotilbud. Det betyr at vi har bedre og bredere tilbud enn noen gang for radio på nettet, og har oppdatert og utvidet vår egen  NRKs egen nettradio .

Vi har også oppdatert radioappene for iPhone, Android og Nokia.

Du finner alle de nye strømmer for samtlige av våre 30 radiokanaler her: http://www.nrk.no/tjenester/lyd/

Med de nye formatene kan du nå spille av hele NRKs radiotilbud i i ulike mobiler og Mac uten problemer. Du kan også legge inn lenkene i den lydavspillern du foretrekker og står friere til hvordan du bruker radiosignalene fra NRK. All info om kanalene, programmet som går og musikken som blir spilt vises mens lyden spilles.

Hvis du hører nettradio via en mobilapp må du oppdatere applikasjonen nå. Android-applikasjonen er tilgjengelig for alle modeller nå, mens for Nokia-modellene mangler vi kun noen modeller for at siste versjon er tilgjengelig for oppdatering.

Viktig for iPhone-brukere

Av tekniske årsaker har vi måttet lansere nye radioapper med de nye strømmene.
For iPhone-applikasjonene ser du oversikten her: http://itunes.apple.com/no/artist/nrk/id385114901

Applikasjonene heter NRK Radio 2.0 og NRK P3 2.0. iPhone-brukere må derfor laste ned disse nye applikasjonene via App Store og slette de gamle. Etter 31.12. vil det ikke distribueres noe lyd fra NRK Radio i de gamle appene eller noen annen lydspiller som benytter de gamle strømmene.

Petre i full bredde og hele tilbudet i tre kvaliteter

Med denne omleggingen har vi nå inkludert P3-kanalene Radioresepsjonen, Pyro og National rap show i NRKs nettradio-tilbudet, i tillegg til at de har vært tilgjengelige som kanaler på www.P3no og i appene.  Det er vi veldig fornøyd med! I tillegg har alle kanalene nå strømmer i både wma og mp3 i tre ulike kvaliteter.

Når ny programspiller blir lansert i 2011 vil vi også tilby strømmene i AAC, men vil avslutte WMA-tilbudet.

Bedre sendinger fra distriktskontorene

Vi har også oppdatert enkoderene som gjør at dk-sendingene er tilgjengelig i nettradioenstrømmene. Vi vet at disse har vært ustabile og mange har meldt om feil og perioder uten lyd. Dette skal nå være tatt hånd om på en mer forsvarlig måte og vi mener at den nye løsningen både gir bedre lyd, stabilt signal uten hull og stille perioder,  og sikrer at du når som helst skal kunne høre sendingene fra et hvilket som helst disktrikt.

Mer info om hva du hører

Vi tester også måter å vise mest mulig info om hva du hører på i nettradioen. Det betyr at i mp3-strømmene får du data om artist og låt som spilles nå og hva som kommer. I tillegg får du også info om de neste programmene som kommer på kanalen.

I wma-strømmene eksperimenterer vi med også å vise plateomslagene fra musikken vi spiller. Foreløbig kun på NRK P3 Pyro, men mer kommer.

Denne visningen forutsetter at du benytter Windows media-spilleren, og at du har skrudd på mulighet for teksting (caption på enkelsk).
Det gjør du ved å velge menyen under ”Spill av” / ”Play”  . Velg ”Teskting”/”Caption” og skru denne på slik skjermbildet her viser.

Du vil da kunne se all plateomslag sammen med info om musikken som spilles slik som dette;

Kvalitetene er satt opp slik:

MP3 (lav): 32 kbps/
MP3 (middels): 96 kbps
MP3 (høy) 192 kbps

WMA (lav): 16.kbps
WMA (middels): 64 kbps
WMA (høy): 160 kbps

I tillegg er det for NRK Klassisk lagt til
WMA (høy): 384 kbps.

NRK har i denne omgang valgt å ikke fortsett kodingen til Ogg/Vorbis. Og dessverre har vi ikke musikkinfo tilgjengelig i NRKs nettradio.

NRKs nettradio fortsatt eneste med arkiv

Du kan fortsatt høre et program etter at det er sendt. Vi lagrer programmene sendt i NRK P1, P2 og P3 i 30 dager. Men for å høre disse må du benytte vår gode gamle nettradio i pop-up og i wma-format her www.nrk.no/nettradio . I søkeboksen her kan du finne alle programmene med unntak av enkelte hørespill som vi ikke har rettigheter til å ha som arkivtilbud.

NRK Nettradio med Kurer-søk

Kontakt oss

Skulle det vise seg at du har problemer med bruk av nettradio fra NRK vil vi gjerne høre fra deg. Hvis du har løsning på tidligere problemer du har hatt vil vi selvsagt gjerne ha de også! Meld ifra i kommentarfeltet her, eller send melding til [email protected]

64 kommentarer

  1. Gorm Haug Eriksen

    Dette er supert, men er filene også tilgjengelig i RSS format (podkast) slik at de kan inkluderes i andre spillere? Hvordan kan jeg konstruere forskjellig RSS strømmer med forskjellig båndbredde?

    Forøvrig har jeg hatt store problemer med at tjenesten er ustabil i perioder og jeg håper dette også vil gi en mer stabil løsning.

    Svar på denne kommentaren

  2. Fantastisk!
    Gleder meg til å sjekke om kvaliteten (og stabiliteten) er blitt bedre. Flott at dere (nesten) klarer å lansere app for «de tre store» samtidig. Hvor mange ganger har jeg ikke bannet over at iOS appen kommer først (og kanskje som eneste).

    Lite ønske om forbedring: NRK Jazz kunne også hatt godt av en WMA (høy): 384 kbps mulighet.

    Svar på denne kommentaren

  3. Flott med modernisering og satsing på populære app’er og håndholdte. Men kommer til å savne det å ikke ha tilgang til utvalget som media.hiof.no hadde. Jeg har alltid pleid å lytte til Ogg-strømmen som disse har tilbudt, og det ser dessverre ut for at NRK ikke kommer til å fortsette med dét formatet :/ I et kvalitet-per-båndbredde-perspektiv synes jeg dette er ugreit…

    Svar på denne kommentaren

  4. Jeg har lenge håpet på at NRK skulle komme med en nettradio-løsning som faktisk fungerer bra på Mac. Selv om jeg installerer Flip4Mac (hadde virkelig håpet at en skulle slippe dette i en ny versjon) og følger instruksjonen på hjelpesiden for nettradio så fungerer ikke denne nye versjonen av nettradioen i Firefox. I Opera og Safari fungerer det til dels, men løsningen med ett vindu for nettradio som styrer et Quicktime-vindu er ikke akkurat optimal. Noe håp om en heeelt ny Nettradio snart…?

    Svar på denne kommentaren

  5. Flott med modernisering og satsing på populære app’er og håndholdte. Men kommer til å savne det å ikke ha tilgang til utvalget som media.hiof.no hadde. Jeg har alltid pleid å lytte til Ogg-strømmen som disse har tilbudt, og det nevnes jo nå at NRK ikke kommer til å fortsette med dét formatet :/ I et kvalitet-per-båndbredde-perspektiv synes jeg dette er ugreit.

    Svar på denne kommentaren

  6. Litt synd at ogg-strømmene forsvant, ogg er jo et åpent format. Men dette oppveies til dels av at mp3-strømmene nå sendes i en høyere bitrate.

    Så skal det også tillegges at jeg ser svært gjerne at dere erstatter wma-strømmene med aac! Sveriges Radio sender nå i aac, og kvaliteten er upåklagelig.

    Svar på denne kommentaren

    • lykkelige Leif (svar til Roy Nilsen)

      @Roy Nilsen
      I dag: fra min Desire > Marked > søk NKR > resultat: en oppdatering er klar > velg oppdatering > nedlasting & installering > Og jeg har den nye NRK Radio kjørene.

  7. Paul Arvid Jørgensen

    Android og Nokiaversjonene av nettradioappene skulle være ute og oppdatert for de fleste modellene. Vi sjekker dette straks og poster korrekte lenker her og på mobilsidene våre. Det er kun iPhone-brukere som må laste ned nye applikasjoner. Android og Nokia skal kun oppdateres den eksisterende versjonen.

    Ogg-formatet har vi valgt å ikke inkludere i strømmene foreløbig. De representerer ikke den typen åpne standard som vi ønsker å satse på, i tillegg til at de ikke er like mye benyttet som mp3 og wma. Men ingenting er så låst at det ikke kan endres på, selv om lanseringen nå ikke inkluderer ogg-strømmer.

    Vi vil lansere hele tilbudet i AAC-format når den nye programspillern er klar til neste år.

    @Håvard: Det er altså ikke selve NRK nettradio vi har oppdatert men strømmene den bærer. Derfor vil det fortsatt være aktuelt med FLip4Mac får å få den til å spille på Mac. Eller man kan bruke det sterkt forbedret og utvidede lenketilbudet for å lagre kanalenes strømmer i egen selvvalgt spiller.
    Siden vi jobber mot en ny felles programspiller for radio og tv-innhold ble det ikke noen ny nettradio nå.

    @Helge E: NRK Jazz i bedre kvalitet er et lett forståelig ønske 😉 Vi er glade for at NRK Klassisk har den høye kvaliteten på 384 kbps. Kanskje utvidere vi med tiden…

    @Petter Reinholdtsen og @Erik Aasheim og spørsmål om strømmene som spillelister: Lenkene som ligger i static.mac1.no/mac1/nettradio/kanalene_no.m3u ser ut til å være korrekt oppdaterte. Vi har endret stien og navngivning i URL-ene på strømmene til mer forståelig norsk, uten at dette vel har noe for lesbareheten å gjøre. Vi skal sjekke saken.

    @Gorm Haug Eriksen: Radiostrømmene som rss eller annet samlet kode er en god idé. Jeg lurer på om vi ikke har noe liggende i skapet fra tidligere som vi kan bruke. Kommer tilbake til dere med dette.

    Svar på denne kommentaren

  8. Paul Arvid Jørgensen (NRK)

    Takk for tilbakemeldinger. Et svar fra meg forsvant i går. så her kommer nytt forsøk:

    @Roy: Android og Nokia-oppgraderingene skal være tilgjengelig i hhv Ovid og Markets. Som Leif bekrefter. Vi venter bekreftelse på at samtlige modeller er oppdatert fra Nokia.

    @Gorm: Skal sjekke om vi kan pakke radiostrømmene så du kan få dem på rss-ligndene format. Vi har gjort dette tidligere så det er mulig vi gjør det etter juleferien.

    @Helge E: NRK Jazz i høyere kvalitet hadde vært fint. Vi er glad for å kunne tilby NRK Klassisk i høyeste kvalitet. Kan ikke love utvidelser med det første.

    @Håvard: Vi jobber med ny programspiller som lanseres i 2011. Da slår vi sammen nettradio og netttv og den vil spille på alle datamaskiner. Nå har vi kun oppgradert selve radiostrømmene, og tilbyr de frittstående i seks kvalitetes pr kanal, og innbakt i vår trofaste NRK Nettradio. Men du trenger fortsatt Flip4Mac for å få den til å funke (sånn passe) på Mac.

    @KO og @Petter Reinholdsen: Ogg-strømmene er ikke tatt med i denne oppgradringen. Strømmene er forholdsvis lite brukt, i tillegg til at formatet ikke representerer den typen åpne standard som vi ønsker å støtte i det videre arbeidet med nettradioen.
    Den nye programspilern vil ha både mp3 og aac-strømmer som vi håper blir tilfredstillende for alle.

    @Erik Aasheim: Fin måte å bruke strømmene som kilde til spillelister. Det ser ut til at lenkene i fila som benyttes er oppdatert, så jeg må sjekke nøyere hva som kan være grunnen til at det nå ikke funker.

    Svar på denne kommentaren

    • Har fortsatt ikke den tilgjengelig på Android markedet, kan det ha noe å si at jeg bruker den nye markedet som ble oppdatert enten denne eller forrige uke(kom etter en oppdatering fra HTC til Desire, dvs når cachen for marked ble slettet(har prøvd det også uten hell))?

    • Hei,
      Nå i dag testet jeg markedet igjen, og da var den tilgjengelig, så da er den installert sammen med en haug andre oppdateringer.

      @lykkelige Leif, fikk ikke brukt linken men tusen takk for at du hjelper til.

      Ha ellers en God Jul

    • Du skriver blant annet: «i tillegg til at formatet ikke representerer den typen åpne standard som vi ønsker å støtte i det videre arbeidet med nettradioen.» Kan du presisere?
      Ellers er det ikke så rart at ogg-strømmene ikke er så mye brukt, men det kan vi diskutere en annen gang 😉

    • Paul Arvid Jørgensen (svar til Geir Grateng)

      @Geir og alle andre som lurer på hvorfor vi ikke lenger distribuerer på Ogg Vorbis-format: Her er vår vurdering:

      OGG Vorbis er i utgangspunktet ikke tenkt til å bli tatt i bruk i første hånd. Formatet er forholdsvis lite brukt i dag, har høy dekodingskompleksitet (reduserer kompatibilitet og batteritid på håndholdte enheter), og mangler CBR (kan stille problem for live streaming). OGG Vorbis (og Theora) bør i tillegg ikke betraktes som åpne standarder. Alle tekniske spesifikasjoner er overordnet styrt av xiph.org, og selv med en god vedlikeholds- og forvaltningsprosess av standarden er det helt opp til dem å bestemme hvordan tekniske spesifikasjoner videreutvikles og endres. Dette stiller spørsmål om framtidig kompatibilitet hos mottakere og avspillere. Slik problem finnes ikke med formater som er industristandarder (ISO/IEC, ETSI…), siden det er avspillere som er standardisert og all videreutvikling på enkoderen sikrer dekoderkompatibilitet.

    • «Alle tekniske spesifikasjoner er overordnet styrt av xiph.org, og selv med en god vedlikeholds- og forvaltningsprosess av standarden er det helt opp til dem å bestemme hvordan tekniske spesifikasjoner videreutvikles og endres. Dette stiller spørsmål om framtidig kompatibilitet hos mottakere og avspillere. Slik problem finnes ikke med formater som er industristandarder (ISO/IEC, ETSI…), siden det er avspillere som er standardisert og all videreutvikling på enkoderen sikrer dekoderkompatibilitet.»

      Ifylge W3C kan ikkje format som inneheld patentar som gjer at det kan krevast betaling for å bruke dei, sjåast på som opne standardar:
      w3.org/Consortium/Patent-Policy-20040205/#Abstract

      Både mp3 og aac er underlagt patentar, samt at ein må punge ut for å bruke dei (også forbrukaren). M.a.o kvalifiserer ikkje desse til å vere webstandardar iflygje W3C.

  9. Odin Hørthe Omdal

    Veldig dumt å fjerna Ogg Vorbis-versjonane. Då må NRK fjernast frå standardinstallasjonen av Ubuntu. Eg hev alltid likt å hatt han der, slik at det er lett å trykka på.

    Lite brukt segjer dykk, og det er nok lite for NRK, men eg ser på grafane at det er godt over 100 personar som høyrer på Ogg-straumane, og då tykkjer eg det er vel verd å halda det fram.

    Og kva meiner det med at «det er ikkje slike standardar NRK vil bruka?». Kva då? Standardar som ikkje kostar pengar vil de ikkje bruka? De vil bruka ting som er patentlagde i USA slik at det ikkje kann inkluderast i fri programvare som skal ha global rekkjevidde?

    Eg synast det heile høyrast veldig dårleg ut.

    Med Ogg-kontaineren so kann de forresten embedda allslags informasjon rett i radiostraumen. Bilete, program, artist/låt osb osb. Hadde sikkert vore lurt å brukt Vorbis til desse eigne programmi dykkar, av di de kann køyra lågare bitrate og halda på kvaliteten. Med mobil so er framleis bandbreidde viktugt…

    Jaja, eg er iallfall veldig misnøgd med at Vorbis-versjonen av NRK Radio er vekk…

    Svar på denne kommentaren

  10. Hvor lenge vil Ogg-strømmene fra HIOF fortsette å fungere? Ved bortfall av denne tar jeg heller i bruk FM-radio. Tenk bare, har man Firefox behøver man ingen programtillegg eller noe sånt – Ogg Vorbis spilles av direkte. «Native support» med innebygget avspiller. Deilig. Enn så lenge.

    Svar på denne kommentaren

    • Paul Arvid Jørgensen (svar til K. B. Moe)

      Hei K.B. Moen
      Vi hadde i utgangspunktet ment å opprettholde tilbudet med OGG-strømmer og MP3 fra Høgskolen i Østfold fram til nyttår. Men av ulike tekniske grunner ble kodingen der allerede avsluttet før jul. Dermed er det kun MP3 og WMA-strømmene fra NRK som er tilgjengelig.

  11. Kjetil Birkeland Moe

    @Paul A. Jørgensen: jeg delte argumentasjonen din opp i 3 biter, 1) kompleksitet/batteri, 2) CBR og 3) standarder/ISO, og fikk følgende svar fra Gregory Maxwell i Xiph.org:

    (1) isn’t an argument against providing it as an option, but even so— vorbis’ decoding complexity isn’t high compared to e.g. AAC.

    (2) is outright false. It can be as CBR as you want it to be, though that obviously hurts quality for a given overall average bitrate same as it does for any format.

    (3) Vorbis has a formal specification which hasn’t been changed in any material ways for basically a decade, and quite a few implementations.

    Hva angår «fremtiden» for ogg/vorbis og theora, er jeg ikke spesielt bekymret – og har jeg selv egne ogg-konverteringer fra 2002 som kjører på hardware fra 2009.

    Når nettleseren Mozilla Fennec kommer i neste betaversjon, vil hele Android-verdenen også ha theora tilgjengelig på mobile enheter. Så jeg mener det er en feil avgjørelse å ikke satse på denne typen formater..

    Avslutningsvis er ikke Xiph.org veldig imponert over NRK sitt resonnement: «Whats most interesting about those points is that it seems that someone has put actually effort into thinking about them— typically it’s just «not enough listeners» or no explination provided. So what I want to know is what streaming systems sales-droid gave them that packaged explanation 🙂 »

    Sitat slutt.

    Svar på denne kommentaren

    • Paul Arvid Jørgensen (svar til Kjetil Birkeland Moe)

      Ingen tvil om at Ogg Vorbis har mye for seg. Men NRK tilbyr totalt sett rundt 200 nettstrømmer i flere formater og kvaliteter. Av kostnadshensyn er vi nødt til å begrense oss og dermed foreta et valg.
      Hovedgrunnen for valg av formatene er kompatibilitet, framtidsrettede formater og standardisering. Ut fra disse kriteriene faller valget på MP3 (standardisert, kompatibelt på alle plattformer) og AAC-familien (standardisert, under fortsatt utvikling). I en overgangsperiode er NRK nødt til å fortsatt tilby WMA, men målet er at den vil bli erstattet i løpet av 2011 med AAC-formater.

    • Paul Arvid Jørgensen (svar til JoVi)

      Hei Jovi! Nei, vi har (desverre) ikke laget noen widget eller app for Mac. Denne du viser til er laget av noen andre, men vi skal gjøre vårt for at strømmene der blir oppdatert. Denne widgeten hentet opprinnelig alle sine strømmer fra nrk.no/tjenester/lyd. Det er en smal sak å sjøl legge inn de mest benytta kanalene i iTunes, men denne saken er jo hakket vassere.

  12. Børge A. Roum

    «De representerer ikke den typen åpne standard som vi ønsker å satse på»

    Hva betyr det? Så dermed velger dere å ikke inkludere noen åpne standarder? Det virker ikke så logisk for meg.

    Har dere lest dokumentet dere linket til i saken Regjeringen krever Ogg, Vorbis og Theora som sier at «Ved publisering av lyd (tapsbasert) på offentlige nettsider er det obligatorisk å kode med Vorbis, og kapsle inn i Ogg.»?

    Dere sier at «OGG Vorbis (og Theora) bør i tillegg ikke betraktes som åpne standarder.» Men Standardiseringsrådet (SR) sier:

    «Både Vorbis og Ogg er anerkjent og vedlikeholdes av en ikke-kommersiell organisasjon (Xiph.org Foundation). Utviklingsprosessen er åpen, transparent og ikke-diskriminerende.»

    Og så sier dere: «…er det helt opp til dem å bestemme hvordan tekniske spesifikasjoner videreutvikles og endres.»

    Hvis det er sant: Er det så rart? Jeg er ingen ekspert, men jeg regner med at alle frie og åpne prosjekter har noen sitter med siste ordet når det gjelder hva som skal inn i dem. Ellers blir det fort kaos. Det gjør dem ikke mindre åpne.

    Men så siterer SR Xiphs grunnlegger, som høres ut til å si at det ikke er «helt opp til dem»:

    «A second difference is that we do not attempt to exert
    any intellectual property control over the standards we develop.
    I’m not referring to royalty rights, but rather that anyone (public
    or corporate) is free to build on, modify or improve our standards
    without restriction, in a sense taking “equal participation” to a lo-
    gical extreme. We reserve only naming rights, i.e. you may not call
    something “Ogg” unless it is correctly and fully interoperable with
    our Ogg standards.»

    Det syns jeg kræsjer både med påstanden om at Ogg ikke er så fryktelig åpent, og med «Dette stiller spørsmål om framtidig kompatibilitet hos mottakere og avspillere.»

    SR konkluderer etter sitatet: «Det offentlige har dermed mulighet til å påvirke standardiseringsarbeidet.»

    Når det gjelder kostnader sier SR:

    «Analysene viser at det er svært beskjedne kostnader, nærmest neglisjerbare, forbundet med forslaget. Kvalitative hensyn og overordnede krav bør derfor være førende for valgene»

    «Den totale kostnaden virker også beskjeden, og gjenspeiler egentlig bare det faktum at forslagene kun i beskjeden grad påvirker eksisterende løsninger. I bunn og grunn er spørsmålet bare om man publiserer på det ene formatet eller det andre sett fra den som publiserer. Derimot er de kvalitative gevinstene i form av forenklinger og øket konkurranse relativt klare.

    Kostnadene anses som små og utgjør dermed liten eller ingen belastning for noen av de berørte institusjonene og en kan derfor i hovedsak vektlegge kvalitative fordeler i valg av standarder.»

    Når det gjelder kompabilitet sier de først:

    «Ogg, Vorbis, Theora og FLAC er sjeldnere brukt enn mange tilsvarende MPEG-standarder. De har allikevel eksistert lenge, og er utbredt både i fri programvare, i mange lukkede applikasjoner og spill, og på enkelte større nettsteder, som for eksempel Wikipedia3 . Det er derfor rimelig å anse standardene som modne. Adopsjon innen vanlig brukte mediespillere og redigeringsprogrammer er imidlertid noe begrenset, men kan vanligvis løses ved installasjon av plugins. Norske offentlige nettsider har lite innhold i Xiph-formater i dag, men potensialet for foroverkompatibilitet er stort.»

    Og så sier de at man gjerne må bruke mp3 i tillegg for kompabilitet med de fleste bærbare spillere.

    Jeg vet ikke helt hva du mener med «fremtidsrettet», men hvis det betyr at de skal vare lenge har jeg kanskje dekket med sitatet om hvordan forbedringer må være bakoverkompatible? Ellers kan jeg også sitere:

    «Disse forholdsvis sprikende tilnærmingene til anbefalinger eller pålegg om bruk av standarder med hensikt å sikre informasjonenes bestandighet i arkiver, understreker nødvendigheten av åpne standarder som tillater gjenskaping av lagret informasjon uten vesentlige hindringer.»

    Eller hvis du mener at «framtidsrettet» som i moderne, så kan jeg jo minne om at mp3 er fra 1993 (og oppdatert i 95, så vidt jeg kan forstå fra Wikipedia), mens Vorbis er fra 2000 (oppdatert i november 2010, igjen slik jeg forstår Wikipedai). Men her kan det veldig fort være at det har skjedd mange oppdateringer som jeg ikke kan noe om, så jeg skal ikke si noe bastant på dette området. 🙂

    Jeg har forstått det slik at NRK ikke er bundet av SR sitt dokument, men som nesten helfinansiert av staten syns jeg likevel ting som det over, og spess dette under er ting dere bør legge stor vekt på:

    «Proprietære standarder hindrer offentlig deltakelse, og dermed viktig demokratisk innflytelse. Faren er stor for stadig leverandørlåsing uten langsiktighet, på grunn av vekslende fronter mellom konkurrerende, parallelle standarder. Leverandørene hindrer på slikt vis den for kundene sunne konkurranse mellom produkter.»

    Spotify streamer i Ogg for å spare penger (samme kvalitet på lavere bitrate), og jeg er helt sikker på at dere kan gjøre det samme om dere legger til rette for åbruke Ogg ved å opplyse om fordelene og anbefale det.

    Svar på denne kommentaren

  13. Øyvind Solstad

    Til Børge: I samme artikkel som du henviser til, står det også:

    «Selv om NRK er et A/S med Kulturdepartementet som eneste eier, er vi ikke underlagt forvaltningsloven. NRK vil dermed ikke bli pålagt å følge disse standardene i første omgang.»

    Jeg jobber ikke i NRK lengre men har STOR forståelse for å la være å bruke Ogg i denne omgang. Faktum er at det er svært få enheter som støtter Ogg, og med tanke på at det mobile nettet snart passerer det «stasjonære» nettet, så er det vel bedre om NRK bruker pengene på noe som faktisk funker på nesten alt som finnes av dingser? Og det er ikke Ogg.

    At kostnadene ved dobbelpublisering skal være minimale eller neglisjerbare må være en misforståelse. Selvsagt blir det dyrere jo flere formater man trenger. Flere servere, mer kapasitet, mer oppsett.

    Samtidig synes jeg det er på sin plass å tilby åpne formater når nye og mer moderne grunnsystemer er på plass i NRK. Det er det ikke nå.

    Svar på denne kommentaren

    • Børge / forteller (svar til Øyvind Solstad)

      Jeg så ikke den delen av rapporten, men jeg skrev da også at jeg hadde forstått det slik at NRK ikke var bundet. 🙂

      Likevel ville jeg påpeke at grunnene som ble nevnt her ikke så ut til å holde vann ut fra hva rapporten sier, slik jeg ser det, og dermed at det kan være smart å høre på rapporten selv om den ikke er bindende.

      Er du uenig i at NRK kunne spart penger med ogg om de bare gjorde en liten innsats for å få folk til å bruke det? Kunne f.eks. laget apps man ble tilbudt å laste ned på nrk.no/tjenester/lyd/ (både for mobil og skrivebord) som bare brukte ogg. Det ville vel fått ganske mange til å bruke det?

    • Kjetil Birkeland Moe (svar til Øyvind Solstad)

      Jeg vet ikke hvilket kriterie dere bruker for at avgjøre om enheter støtter eller ikke støtter Ogg vorbis. Men, skal man se på de mest åpenbare valgene, altså nettlesere eller (smart)telefoner – så er det i følge NRK Beta en stor andel som bruker nettleserne Chrome eller Firefox. Kanskje så mye som 40%. Og disse nettleserne har innebygget støtte for avspilling av både Ogg vorbis og Theora. Ingen ekstra installasjon av programtillegg eller noe sånt. Ikke noe annet konkurrende lyd- og bildeformat har tilsvarende dekning.

      Videre har Android en stadig større andel – mange steder breder nedslagsfelt enn iPhone, og Android har nettopp innebygget støtte for avspilling av Ogg.

    • «Faktum er at det er svært få enheter som støtter Ogg, og med tanke på at det mobile nettet snart passerer det “stasjonære” nettet, så er det vel bedre om NRK bruker pengene på noe som faktisk funker på nesten alt som finnes av dingser? Og det er ikke Ogg.»

      Kvifor skal det eine utelukke det andre? Er det umogleg å tilby både ogg og dei evt andre formata NRK har tenkt å bruke?

      Ein løyser ikkje alle verdsproblema med å bruke ogg, men ein gjer mange ting mykje enklare for mange menneske.

    • Odin Hørthe Omdal / Velmont (svar til Mr Johs)

      Litt meir om «vorbis er ikkje for mobilar».

      Eg leitte etter ein DSP-implementasjon av Vorbis, men fann berre ein påbyrja ein. Det var Theora som hev DSP-implementasjon som gjer at Theora-dekoding er hardware-akselerert på same måte som h264 o.l. Lite batteri, god snøggleik.

  14. Paul Arvid Jørgensen

    Hei Børge A. Roum.
    Etter vurderinger av både kosnadene og tilgjengeligheten, har NRK gått for to veltubredt industristandarder som lydformat. De to er også åpne i så måte at dekoderen er spesifisert i sin helhet og at det er fritt for alle å lage den beste koderen.

    Tidligere offisielle tilbud fra NRK var kun basert på WMA. Høgskolen i Østfold supplerte tilbudet med direktestrøm i MP3 og Ogg Vorbis-format. Denne tjesten var å betraktet som testvirsomhet.

    Vi har valgt å utvikle vår plattform videre og inkludere MP3 og AAC. Antall formater er forbundet med kostnader, og NRK har måttet foreta et valg.

    Når det gjelder rapporten fra Standariseringsrådet som ble overlevert fornyingsminister Heidi Grande Røys i januar 2009 som du henviser til, er denne ikke vedtatt. Overskriften på NRK Beta-artikkelen må anses om en journalistisk lokkeoverskrift :-).

    Svar på denne kommentaren

  15. Børge / forteller

    «Når det gjelder rapporten fra Standariseringsrådet som ble overlevert fornyingsminister Heidi Grande Røys i januar 2009 som du henviser til, er denne ikke vedtatt. Overskriften på NRK Beta-artikkelen må anses om en journalistisk lokkeoverskrift 🙂 .»

    Virkelig? Dårlig å bruke en så misvisende overskrift i såfall! Men jeg var da sikker på at jeg hadde hørt fra andre kilder at den faktisk var blitt vedtatt.. Hm..

    Uansett vedtatt eller ikke. Poenget mitt var ikke lovpålegging (siden NRK likevel ikke er bundet av dette), men å lytte til gode argumenter fra smarte folk, som i mine øyne går imot det du sier i denne tråden.

    Og så vil jeg stille samme spørsmål om kostnader til deg som til Øyvind over. Det er ment som et ærlig spørsmål, for som sagt er jeg ingen ekspert og mener ikke å late som det heller.

    Svar på denne kommentaren

  16. Kjetil Birkeland Moe

    Jeg synes det er pinlig og tafatt av NRK ikke å satse på Ogg vorbis videre for nettradio. Jeg er helt enig i argumentasjonen for at et format må ha en viss dekning – at det må støttes av nettlesere/telefoner.

    Men samtidig har hele konseptet nettradio et viktig faktum over seg, sett i sammenheng spesielt med håndholdte enheter – nemlig båndbredde. Ettersom Ogg har en anerkjent og fullstendig uovertruffen kvalitet ved lav bitrate sammenlignet med f.eks mp3, synes jeg NRK burde kjent sin besøkelsestid og heller frontet dette, og gitt de enkle anvisningene som skal til for å bruke Ogg. (I et aha-faktor-perspektiv er jo dette også svært interessant – og vil nok vekke mange ordinære brukere).

    Fordelene er at brukerne trenger mindre båndbredde – ofte analogt («hehe») med månedskostnadene på de mobile enhetene. Likeledes kan også NRK sende på lavere bitrate, men til vel så god lydkvalitet som f.eks mp3 – og dermed teoretisk også kunne nå ut til flere.

    Det skulle være unødvendig å eksemplifisere dette i det vide og brede. Men her må det sterkere lut til, tydeligvis. For dem med nettlesere av typen Firefox eller Chrome skal følgende lytteeksempel ikke være noe problem å spille av direkte – og merk at størrelsen er lik for disse to filene:

    OGG: kjetilbm.net/files/ogg/2010/006_Elle%20Melle%20-%20Frokost%20p%C3%A5%20kaf%C3%A8.ogg
    mp3: kjetilbm.net/files/ogg/2010/006_Elle%20Melle%20-%20Frokost%20p%C3%A5%20kaf%C3%A8.mp3

    Sett i sammenheng med kvalitet per båndbredde (spesielt for lav båndbredde!), en eksisterende brukermasse som allerede har mulighet til å spille av lydformatet gjennom nettleser eller Androidtelefon, samt synergier gjennom å være et foregangseksempel på bruk av formatet – gjør dette valget enkelt. Ja, enkelt.

    Men selvfølgelig, det er en menneskelig bit oppi dette også. Hvis dere som styrer denne nettradio-skuten er ukomfortabel med disse formatene («at det er for mye nytt og ukjent på én gang«), eller har gått for innkjøpsavtaler for maskinvare som nå gjør det vanskelig å utnytte mulighetene på denne måten, ser jeg så klart hvilken retning argumentsjonen er nødt for å ta. Det siste ville i så fall være utrolig synd. Jeg håper – og forventer – riktignok at NRK, med den tyngde og det embete en slik organisasjon har, vil kunne klare å stable på beina alternativ som føyer seg inn i en historisk rekke av vellykkede produksjoner.. og ikke noe sjel-løst, kjedelig og tarvelig nettradiotilbud som kun er til for at begrepet «nettradio» med samvittigheten i behold skal kunne nevnes i NRKs årsberetning.

    Svar på denne kommentaren

    • Børge / forteller (svar til Kjetil Birkeland Moe)

      God kommentar! Takk for de eksemplene. For meg har det til nå bare vært teoretisk det med kvalitet og størrelse på mp3 vs. vorbis. Det var veldig øye (eler øre)-åpnende å høre dem sånn ved siden av hverandre. Det var virkelig stor forskjell. Jeg foretrakk selvsagt helt klart kvaliteten til Ogg-filen, men ville ikke hatt noe problem med å høre på radio i mp3-filen sin kvalitet. Men da kunne man jo skrudd ned Ogg filen sin kvalitet en del og spart mye båndbredde.

      Poenget ditt med at sparing på båndbredde ikke bare er til hjelp for NRK, men også for de som lytter på mobiler (og dermed fort kan gjøre at de benytter tilbudet mer) er også velig godt, og noe jeg burde ha tenkt på å nevne selv.. 🙂

  17. Meget skuffende at Ogg Vorbis trekkes tilbake, og enda mer skuffende at heltene i det ellers så fantastiske NRK Beta gjemmer seg bak begrunnelser som «konstnadshensyn».

    Å la Vorbis-strømmen forbli koster noen CPU-sykler, men det kan da ikke være det en mener – det er da virkelig minimalt. Båndbreddekostnadene for nettradio er vel mange mange størrelsesordner større, og en person som bruker Vorbis bruker da ikke *mer* båndbredde enn en som bruker de andre formatene (snarere tvert om, skal en tro en del sammenligninger)?

    Svar på denne kommentaren

  18. Re Vorbis. Overraskende og skuffende. NRK skuffer såpass at det ikke frister å bruke nettradioen i det hele tatt. NRK sier altså ja til itunes store, wma, wmv og flash, men nei til Ogg Vorbis. Jeg føler dette valget ikke er i NRKs ånd, men kanskje jeg har tatt feil av NRK (og NRK Beta). En forbedring er det i hvert fall ikke, noen burde korrigere overskriften.

    Svar på denne kommentaren

    • Odin Hørthe Omdal / Velmont (svar til Kvaks)

      Ja, det er overraskande og veldig skuffande.

      Eg trykte på Ubuntu sine standard radiooppføringar i Rhythmbox i dag (det er mange millionar installasjonar der NRK ligg inne som standard!), og alt eg fekk var ein stemme som sa «NRK har flytta denne straumen» eller noko liknande.

      Veldig leit.

    • Noen som kjenner til de nye URL-ene som kan benyttes for å høre nettradio uten å benytte appen til NRK? Har brukt min Pioneer forsterker til dette tidligere, men nå er det bare preiket om at de er flyttet…

  19. «Du lytter til et opptak av Hallo i uken fra 15.01.» står der.
    Men det er ikke sant. Linken har tatt meg til Jungeltelegrafen, tror jeg, ingen sier hvilket program det er, det går rett på musikk, noe om Afrika.

    Svar på denne kommentaren

    • Odin Hørthe Omdal (svar til Børge A. Roum)

      Akkurat.

      Sjølv um de meiner at dei 100-200 faste Vorbis-lyttarane var småplukk for NRK (som det sikkert òg er, trass i at eg synast det er ganske so mykje), so er nok dei 100 litt spesielle lyttarar. Tekniske, interesserte og ikkje minst ganske bråkete (berre sjå på innspelsfeltet :P). Sikkert større prosentdel av Vorbis-lyttarane som hev blogg, enn dei andre t.d.

      Det er berre ei hypotese. Men iallfall, det er altso ikkje 100 tilfeldige folk, men 100 folk som bryr seg. Kven andre gidd å ta det ekstra arbeidet med å bruka Vorbis-feeden enn dei som bryr seg (av ein eller annan grunn)?

  20. Paul Arvid Jørgensen

    Kjære alle kommentatarskrivere og Ogg-ambassadører: Vi hører og leser hva dere skriver 🙂 Og en del av de faktiske egenskapene omkring de ulike lydformatene er nok korrekte. Uansett har vi i omleggingen av lydstrømmene tatt noen valg og gjort noen prioriteringer, basert på kunnskap om brukerne, kostnadene og driftsmiljø og mediestrategi.
    Ingen ting er uforanderlig, og både valg og strategier kan endres over tid. Men for nå er valget av vi tilbyr lydstrøm i WMA og MP3 og om litt i AAC.
    Til syvende og sist snakker vi om distribusjon av et innhold her, og jeg håper (som noen klarer å mene her i kommentarfeltet) at man ikke slutter å høre nettradio fordi formatet er feil. Å velge å ikke høre nettradio gjør man vel fordi man enten ikke har ører eller fordi man ikke kjenner tilbudet godt nok. Vi jobber med den siste saken. Og håper de med veldig gode ører og et høyt krav til lyd på streaming kan tåle vår nettradio som et godt supplement.

    Svar på denne kommentaren

    • Hva med FLAC??? Når skal dere ta i bruk det?

      Og hva med å ta i bruk ogg vorbis for oss som ikke har ubegrenset mobilt internett?

      Det er ikke hyggelig å se at tjenestene bare blir mer upraktiske.

  21. Det overrasker meg at NRK fremdeles ikke har tatt hintet om å gjøre stream’ene tilgjengelig uten patent-problemer.

    Ogg Vorbis er også vesentlig bedre egnet for streaming ved lave overføringshastigheter, slik at en kan bruke mobiltelefonen uten å bekymre seg for at man bruker for mange MB av de alt for få en har tilgjengelig per mnd.

    Når det gjelder PC, er det ingen tvil om at det er FLAC som gjelder, da de fleste har grei internettforbindelse uten begrensing på antall MB per mnd.

    Det ville bl.a. medført at distroer som Ubuntu, RedHat, etc. atter en gang kunne ha NRKs kanaler inne slik at brukeren slipper å kaste bort tid på slikt.

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.