nrk.no

Lag din egen miniatyrverden

Kategori: Foto


Tiltshifting er en spesiell fototeknikk som stort sett er forbeholt speilreflekskamera med spesiell og dyr optikk. Teknikken går ut på at du kan vri fokusplanet for å få bedre kontroll på hva som blir skarpt og hva som blir uskarpt i bildet. En av effektene du kan oppnå er bilder som ser ut som miniatyrmodeller, såkalte diorama.

Effekten oppstår når bare et smalt område av bildet er i fokus. Sleng på litt skarpe farger og høy kontrast. Så kan du lage lilleputtland av det meste.

Takketvære muligheten for billedbehandling i datamaskiner kan du ganske enkelt skape denne miniatyreffekten uten et dyrt speilreflekskamera med spesiell optikk.

På nettet kan du bruke TiltShiftMaker. Eller du kan benytte en av de mange oppskriftene for hvordan du kan oppnå effekten i Photoshop.

Effekten er såpass populær og enkel å generere at det også finnes en del applikasjoner som lager miniatyrbilder direkte på telefonen din. Den beste av de jeg har testet så langt heter TiltShift Generator for iPhone. Du velger bildet, justerer skarphet, farger og demping av lys i hjørnene på bildet. Og vips har du en mikroversjon av bildet.

Originalbildet:

Noen klikk i TiltShiftGen:

Og dermed ble Oslo Sporveier til en modelljernbane:

Effekten gjør seg absolutt best på vidvinkelbilder tatt fra litt høyde.

Original:

TiltShift:

Du får ikke mikroeffekten om du benytter dette programmet på for eksempel nærbilder. Men du kan på en veldig enkel måte sette fokus på et spesielt sted i bildet.

Original:

Etter justering med TiltShift Generator:

Med litt tålmodighet kan du til og med lage videoer som ser ut som de er gjort i en miniatyrverden. Eller, du kan filme i 3D og oppnå litt av den samme effekten.

Og vil du ha flere eksempler er Flickr full av temmelig fine miniatyrbilder.

For Android er Vignette en populær app som blant annet kan lage tiltshift-effekter. Og her tar vi gjerne imot forslag til alle mulige verktøy som kan hjelpe deg med å lage miniatyrbilder.

26 kommentarer

    • Eirik Solheim (NRK) (svar til Magne G.)

      Hehe. Testen av TiltShiftGen på iPhone ble gjort mens jeg gikk hjem fra jobb. Derfor ble eksemplene: Frøen stasjon, NRK-parkeringsplassen og min egen klokke. Kunne sikkert valgt noe annet til det siste bildet, men da måtte jeg jo ha stoppet. Klokken kan jeg ta bilde av mens jeg går. 🙂

    • precis 🙂

      men klokkebildet fikk meg til å tenke at det kunne vært kult å tatt nær-/makrobilde av noe smått (men som ikke var en modell) og sjekka effekten der. for eksempel et blomsterbed eller et akvarium.

  1. Roy Halvor Frimanslund

    Har noen slike bilder jeg har gjort tidligere i bloggen og på deviantart siden min… link i navnet mitt. Min erfaring har vært at det er såpass enkelt å få til via programvare at å legge ut 20+ lapper for tiltshift optikk er som å kaste penger ut av vinduet…

    Svar på denne kommentaren

    • Roy Halvor Frimanslund (svar til Eirik Solheim)

      stemmer, skulle nok utdypet litt om det. Blir ofte at en utelater noen opplysninger som kan ha betydning for hvordan kommentaren man skriver blir lest.

  2. Jeg likte bildene. Men på t-bane-bildet ville jeg photoshoppet bort grafittien, det ødela litt for «miniatyr-verden-effekten» (om det er det man vil ha frem). Ellers så det ut som en perfekt modelljernbane. 🙂

    Svar på denne kommentaren

  3. Tore Sinding Bekkedal

    Om man skal ha tilt-shift-effekten, så tilter eller shifter man optikken. Mitt billigkjøpte Sinar Norma storformatkamera gjør det med resultater som stiller småbildekameraer med tiltshift-optikk til skamme!

    Photoshop-effekten ser helt utrolig billig ut, mest av alt når den avslører seg selv – og dobbelt opp når kombinert med hypermettede iPhone-farger. Se på lyktestolpene i NRK-bildet. Lyktestolpene stikker ut i 3D-rommet, men det har ingen effekt på fokusen.

    For ikke å nevne at fake-tiltshift-miniatyr-effekten har vært plagsom siden den ble gjort ihjel en gang i 2009 eller noe sånt.

    …og hva har dette med NRK å gjøre på noensomhelst måte? Kan ikke du være så snill å ta den kjipe Apple fanboy-bloggingen til din personlige blogg?

    Svar på denne kommentaren

    • Beklager om vi har gitt inntrykk av at NRKbeta kun skal skrive om tema som omhandler NRK direkte. Det er ikke riktig. Vi skriver mye om hva som foregår i NRK, men også om nett og teknologi generelt.

      Da gjerne med fokus på ting som påvirker media, video, lyd, foto og folks medievaner.

      At effekten som blir beskrevet her ikke kan konkurrere med ekte justering av fokusplanet er det ingen tvil om. Og at den kan overdrives og brukes umotivert på linje med HDR, Hipstamatic, cutout og egentlig alt som kan krype og gå av effekter som blir lett tilgjengelig er det heller ingen tvil om.

      Men du må ikke glemme at alle slike triks er morsomme, utfordrende og svært lærerike for alle som ikke er så erfarne som deg.

      At du tolker denne artikkelen med beskrivelse av teknikken, link til webløsning, link til photoshopløsning, link til Adroid-løsning og bilder fra en iPhone-løsning som kjip Apple fanboy-blogging får du ta på egen kappe.

      Jeg derimot er veldig interessert i mer info om din Sinar Norma. Høres svært spennende ut. Har du noen linker til bilder du har tatt og litt mer detaljer om kamera?

    • Tore Sinding Bekkedal (svar til Eirik Solheim)

      (denne kommentaren er mindre gjennomtenkt enn den bør være, fordi siste bane hjem går om syv minutter!)

      Media, video, lyd, foto og folks medievaner omhandler NRK og den norske mediaverden indirekte, og er således absolutt relevant – og av og til lager dere artikler rundt dette som virkelig tar tak i dette, selv når jeg er så rykende uenige med dere som det går an å bli (jfr. «liksom hvorfor bruker vi ikke alle kamera-telefoner, tjihi?»-posten deres, som drev meg opp etter veggen.)

      Linker til mobilapps for gimmick-behandling av bilder er ikke relevant. Andre posts, som «hvordan å fjerne lo fra en iPhone», «ooh, en ny iPhone, dette endrer alt», «ooh, en litt større iPhone som ikke er en telefon og heter iPad, dette endrer alt» er heller ikke det, synes jeg. I lengden blir den slags kanskje litt frivolt, og det er kanskje noe som kunne vært holdt innenfor litt andre medier. At jeg kalte denne posten for kjip Apple-fanboy-blogging knytter jeg altså opp mot det litt større perspektivet; kanskje katalysert litt av at dette virkelig er en effekt som har vært gjort til døde allerede – selv når det gjøres med ordentlig optikk. Dette er old, old news.

      Kameraet er forresten et helt vanlig Sinar Norma storformatkamera fra 1947; det er mye informasjon om det å få tak i via Google. De bildene jeg har tatt så langt har stort sett vært veldig kjedelige portrettbilder (om enn med ganske imponerende oppløsning), og mislykkede forsøk på å bruke tiltshift korrekt (gruppebilder).

      Ett eksempel på et relativt skarpt bilde er her – flickr.com/photos/toresbe/4467719387/in/set-72157623613544304/ – tatt ved f/8 – et annet her – flickr.com/photos/toresbe/4430408862/sizes/o/in/set-72157623613544304/ – tatt ved f/5.6 – men jeg må blant annet bli flinkere til å blåse støv av filmholderen!

      Motion blur på grunn av kravene til lys er den største handicapen så langt; jeg har ikke skikkelig blitz.

    • Når det gjelder hva du syntes er relevant så strider nok desverre det sterkt mot det både vår lille redaksjon, våre trafikkdata og vårt generelle publikum mener er relevant. Så der får vi bare be deg holde ut og lukke øynene når det dukker opp artikler eller innhold du misliker. En del ting som er old, old news for deg er ikke det for ca. 99% av norges befolkning.

      Men det som er viktig: Syk oppløsning og myk bokeh i bildene dine der altså! Hvordan scanner du dem?

    • Tore Sinding Bekkedal (svar til Eirik Solheim)

      Om det å mene at fake-fokus-mobil-apps er irrelevant til kringkasting og medienes utvikling er feil, så vil jeg egentlig ikke ha rett. Men jeg vil ihvertfall mene at trafikkdataene deres blir påvirket av at de som ikke mener at det er verdt å følge med på bloggen deres allerede for lengst har sluttet med det, så slike profesier kanskje kan bli litt selvoppfyllende.

      Jeg er likevel smigret over at du ser meg som en fyr på leading edge av fotoverdenen, kanskje spesielt når vi her diskuterer bilder tatt med et kamera fra 1947! 🙂

      Jeg scanner dem med en helt vanlig Epson Expression 1680 flatbed filmscanner. Det tror jeg nok innebærer at scanneren er svakeste ledd i kjeden, selv om det ikke skal _så_ imponerende optikk til for å få et høyoppløselig bilde fra et negativ på den størrelsen.

      Om jeg noengang tar et bra bilde med kameraet kunne jeg tenkt meg å bruke de 210 kronene det koster for å få scannet det profft – jeg har nylig eBayet fem film-magasiner i tillegg til de to jeg allerede har, så nå kan jeg ta hele fjorten bilder mellom besøkene til mørkerommet.

    • Uff. Att det går ann å angripe NRK så hardt som deg bare pga en artikkel som du ikke liker. Hvis du ikke liker den så er løsningen kjempeenkel. Ikke les den eller bare la vær å bruke NRK hvis det irriterer deg så mye (irritasjon er ikke bra for hjertet og fører ikke til et lykkelig liv)

      Jeg syntes dette var en artig artikkel (alt trenger jo ikke å være så seriøst hele tiden. Dette er ikke aftenposten eller et seriøst fotoblad).
      Hyggelig for deg at du er «ekspert», jeg er ikke helt blåst i fotoverden selv. Alikevel ser jeg at dette kan være en gøy og spennende måte å lage «juksebilder» på for de som ikke har tilgang på ordentlige måter. Eller er så nøye på det.

      Stå på NRK. Jeg syntes det er flott at dere lager noe for alle (og ikke bare for såkalte «eksperter» som ikke liker slike «gamle» ting som denne artikkelen omhandler.).

      Må bare si at jeg absolutt ikke skjønner hvorfor folk som ikke liker slike artikkler absolutt må rakke ned på alle «feil» de finner. Jeg går ikke inn på artikkler jeg ikke liker bare for å si at «dette er jo feil», «dette er bare for uerfarne», «dumme NRK jeg kaster jo bort lisenspengene» og bla bla bla osv.

      Kan dere ikke bare la vær å kommentere og heller bruke kreftene deres på å lese det som dere liker? (alle kan ikke like det samme, det er fysisk umulig, men alikevel er det mange som ikke klarer å respektere at alle er forskjellig).

      Og hva dette har med NRK å gjøre? Jo det heter jo NRK for folket. Så dermed må de lage noe for alle. Denne avdeligen heter jo Foto. Og hvis ikke fotoshop effekter er foto så får du vennligst forklare meg hva det hører inn under.

      (ja noe av det jeg skriver slår helt sikkert tilbake på meg. Men jeg skriver dette i håp om at du kanskje i fremtiden vil tolere at NRK skriver om ting du syntes er «helt dustete»)

    • Eirik Solheim (NRK) (svar til Arne)

      Tove: du har oppsummert det hele veldig fint. Ikke mye her som skal «slå tilbake på deg».

      Vi kommer til å fortsette å skrive for er bredt publikum. Og vi ser at vår leserskare egentlig er mye bredere sammensatt enn vi skulle trodd. Alt fra universitetsprofessorer til studenter til bestemødre… De er stort sett veldig fornøyde alle sammen. Og liker miksen av litt lettere småting og tyngre analyser.

      Og de tidligere nevnte trafikkdataene viser at våre artikler om iPhone og iPad er blant de mest populære vi har. Skulle vi fulgt antall klikk og brukere alene ville vi skrevet mye mer om akkurat epleproduktene. Men vi prøver å balansere så godt vi kan og jobber med å få inn mer stoff om Android og andre mobilplattformer også.

      Men NRKbeta drives av en liten redaksjon som ikke holder på med dette på heltid. Så nettstedet blir litt preget av at det tildels drives på kvelden og mens vi er ute på farten.

      Og du trenger ikke være bekymret: vi kommer til å fortsette å skrive om små finurligheter i fotoverden og andre ting som fascinerer. I tillegg til de større og tyngre artiklene om NRK og mediebransjen generelt. Det er denne miksen som har gjort at folk flest liker NRKbeta godt.

      Tore: Det er jo nettop det at du bruker et kamera fra 1947 som gjør at jeg uten å kjenne deg kan anta at du er langt over middels interessert i det du driver med! 🙂

    • nettopp.

      ikke minst: en «ekspert» på sosiale media kan være amatør-fotograf (eller bare foto-nysgjerrig), eller motsatt kan en proff videoredigerer være nysgjerrig i småstoff om sosiale media.

      poenget er jo at redaksjonen får spredd kompetansen sin på best mulig måte til både høy og lav.

      dustete kritikk, i grunn.

    • -Mitt billigkjøpte Sinar Norma storformatkamera gjør det med resultater som stiller småbildekameraer med tiltshift-optikk til skamme!-

      Så flott for deg. Jeg, som ikke har råd til kamera av noe slag og slettes ikke fullformat, synes denne artikkelen er veldig fin. For å sette det på spissen så sneik jeg meg opp på Skybdar, Oslo Plaza/Radisson SAS for å ta bilder med mobilen for å prøve teknikken, så fint synes jeg det var.

      -Photoshop-effekten ser helt utrolig billig ut(…)-
      Ja, jeg er helt enig. Men for de som ikke har utstyret til «the real deal» er dette en fulltreffer.

      -(…)Kan ikke du være så snill å ta den kjipe Apple fanboy-bloggingen til din personlige blogg?-

      Jeg kjører den «appen» som du refererer til helt fint på Windows XP. Det at den kan kjøres på iPhone betyr ikke at det er en promotering av Apple.

      Jeg synes dette var en interessant artikkel, og det virker som at de fleste andre som kommenterer mener det samme. Kan det hende at du er i feil fora hvis du er så imot hva du leser?

  4. Børre Ludvigsen

    Eirik,

    Hvis du vil prøve shift (eller ‘perspective control’ som det også heter) uten å måtte slite med storformat eller 2×3″ film, kan et manuelt Nikon 28/3,5 PC anbefales. Det noe rimeligere 35/2.8 PC finnes også. Begge fra analogtiden og meget bra allround objectiver som kan settes på et av Canon 5DII aparatene deres med en Dandelion programerbar overgang.

    En annen rimelig tilt OG shift løsning vil være et 4×5 til Canon EOS adapter bakstykke påq et rimelig field apparat som f.eks. en Speed Graphic. Slike bakstykker brukes for tiden av studiofotografering med storformat til erstatning for polaroidbakstykker.

    – Børre

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.