nrk.no

Google «ofrer» butikken i Kina for menneskerettigheter

Kategorier: Nettjenester,Nettkultur & Søk


I en oppsiktsvekkende bloggpost tirsdag kveld norsk tid forteller Google at de kommer til å gå i samtaler med kinesiske myndigheter for å få en usensurert versjon av Google på Google.cn. Og at de i ytterste konsekvens stenger den kinesiske varianten av søkemotoren og Googles kontorer i Kina.

We have decided we are no longer willing to continue censoring our results on Google.cn, and so over the next few weeks we will be discussing with the Chinese government the basis on which we could operate an unfiltered search engine within the law, if at all. We recognize that this may well mean having to shut down Google.cn, and potentially our offices in China.

Når man vet at det allerede er flere kinesere på internett enn det er amerikanere, så er dette særdeles oppsiktsvekkende. Det er veldig sjelden store internasjonale selskaper legger seg ut med myndighetene i nye markeder der de kan tjene store summer.

Google forteller at de har opplevd en rekke angrep mot gmail-kontoer, angrep som har kommet fra Kina. Etter å ha undersøkt saken, viste det seg at angrepene var rettet mot kinesiske menneskerettighetsaktivister, og at slike angrep også hadde vært forsøkt gjort mot gmail-kontoer i USA og Europa tilhørende personer som jobber for demokratisering og menneskerettigheter i Kina.

Based on our investigation to date we believe their attack did not achieve that objective. Only two Gmail accounts appear to have been accessed, and that activity was limited to account information (such as the date the account was created) and subject line, rather than the content of emails themselves. As part of this investigation but independent of the attack on Google, we have discovered that the accounts of dozens of U.S.-, China- and Europe-based Gmail users who are advocates of human rights in China appear to have been routinely accessed by third parties. These accounts have not been accessed through any security breach at Google, but most likely via phishing scams or malware placed on the users’ computers.

Google og andre søkemotorer fikk mye kritikk fordi de gikk med på å sensurere og ta bort resultater som omhandler menneskerettigheter, opprørene på den Himmelske freds plass og informasjon om motstanden i Tibet, samt nettsteder med såkalte «upassende verdier» som sex og vold.

Google og andre nettjenester har måttet stoppe deler av søket sitt for å blidgjøre kinesiske myndigheter. Det kan det nå bli slutt på. Bilde av Marianna – med en Creative Commons-lisens.

Bakgrunn på NRK.no:
Kina sensurerte nyheter om sensur
Vint Cerf i Google forsvarer Kina-sensur – intervju med NRK i NRKs Nett-TV.
Les også tilhørende sak om dette.
Kina-filter på Yahoo og MSN

Etter angrepene mot menneskerettsforkjemperes epostkontoer, har Google nå altså bestemt seg for å gå i nye samtaler med kinesiske myndigheter, og prøve å få til en usensurert versjon av Google på kinesisk.

Nå kan det se ut som dette kan få en slutt, og det blir interessant å se om de andre som frivillig har latt seg sensurere i Kina tør å ta like modige skritt som det ser ut som Google har tenkt å ta.

Tidligere på NRKbeta om sensur på internett:
Media blackout over Norge – da alle norske aviser gikk med på å holde kjeft
Smotthol mot sensur – slik lurer du sensuren når du skal surfe i land med strenge nettregler

17 kommentarer

  1. Kenneth D. Nordahl

    Dette er veldig positivt for ytringsfriheten selv om det kanskje ikke kommer noen god løsning ut av det for den vanlige kineser. Hvis Google må stenge butikken i Kina så vet vi i alle fall hvor de gode talla til Bing kommer fra.

    Svar på denne kommentaren

  2. Synes det er beundringsverdig at noen endelig gjør et forsøk på å stille seg på de svakes side selv om det skulle bety tap av inntekter på kort sikt! Dette blir det utrolig interessant å følge utviklingen av.

    Et lite pirk: Jeg er trøtt, så det kan godt være at jeg ser fullstendig feil, men her i Brasil er det så vidt tirsdag enda, og nordmenn flest ligger og sover søtt. Og de fleste nordmenn har enda ikke opplevd onsdag kveld… Kan det være at det skulle stått tirsdag kveld og ikke onsdag? Bloggposten ble postet 15.00 i USA.

    Svar på denne kommentaren

  3. Hvilken fantastisk positiv nyhet! Jeg blir nesten svimmel når jeg tenker på mulige konsekvenser av Googles beslutning. Hva vil andre selskaper med business i Kina nå gjøre, som også har feid menneskerettsspørsmål under teppet? Og hva ligger bak når Google sier at Gmail «have been routinely accessed by third parties»? Kinesisk software går en tøff tid i møte. Er det mobilmodemene til Huawei som er infisert?

    Svar på denne kommentaren

  4. Dette er utrolig bra! Når noen som er så store og synlige som Google gjør dette, så legger det enormt press på alle de andre aktørene. Det vil ta seg fryktelig dårlig ut å ikke gjøre det sammme og jeg tipper de vil bli utsatt for store boikottkampanjer om de ikke følger etter.

    Svar på denne kommentaren

  5. Ole i Drammen

    Google skulle gjort dette forlengst.
    Det er ekkelt hvordan Google inntil nå har vært villig til å kompromisse overfor det Kinesiske terrorveldet.
    Håper Skype og andre, som også har gjort knefall for Kina og andre pill råtne regimer, følger etter.

    Svar på denne kommentaren

  6. magne gisvold

    @ole i Drammen: «google skulle gjort dette forlengst».

    javel. vi kan vel i så fall si at «dette burde alle vestlige, internasjonale foretak gjort forlengst», da – det er en kollektiv lukking av øynene for overgrep mot mennesker det er snakk om. (og videre «dette burde alle norske forbrukere gjort forlengst»).

    sånn sett går google nå _mot_ strømmen, og sier fra at de er villige til å tape penger på å ikke støtte brudd som skjer direkte eller indirekte ved deres tilstedeværelse.

    faktum er at kina i det store og hele har blitt et bedre land å leve i ettersom det har blitt mer integrert i den vestlige økonomien. nå har punktet kommet at det er en gjensidig avhangighet – og det er mulig for vesten å stille krav med en viss tyngde bak.

    Svar på denne kommentaren

  7. Harald Groven (som har bodd i Kina)

    Ytringsfrihet og menneskerettigheter er bare et påskudd fra Googles side. I realiteten er Google utkonkurrert i Kina av Baidu.com som leverer mer relevante søk på kinesisk, samt at du kan laste ned mp3-musikk (hva skal en med et Napster eller PiraceBay når all musikk kan hente fra den mest brukte søkemotoren?).

    Google har aldri sensurert nettet i Kina. Men Google.cn har strippet trefflista si for lenker som allikevel ville blitt døde lenker for brukerne fra Kina (minus Hong-Kong og Macao) på grunn av myndighetenes gigantiske sensurfilter som CISCO har levert dem («Great Firewall of China»). Cachetjenesten til Google har myndighetene også stengt av fordi det kunne brukes til å omgå sensurfilteret.

    Baidu.com følger lydig alle pålegg fra Kommunistpartiet om å blokkere innhold som de regjer som upassende. Offisielt blokkeres det på grunn av porno, gambling, spillavhengighet og skadelig innflytelse på ungdom, men i realiteten sensureres politisk debatt, korrupsjonsanklager mot politikere, og Tibetansk eller Xinjiang-separatisme.

    Hver gang Google har gitt etter for myndighetene i Kinas krav, har de fått kjeft fra demokrati- og ytringsfrihetsgrupper i vesten. Hvis de gir etter for krav om å la være å samarbeide med regimet, kan på et blunk risikere å bli kastet ut fra verdens et marked med 400 000 000 internettbrukere. Så når de nå taper i konkurransen med Baidu, kan de heller skylde på sensuren.

    Svar på denne kommentaren

  8. Det ser jo bra ut for folk flest, men det er ikke bra. Google skulle fortsatt, og akseptert det kinesiske myndigheter dikterte. Det gir i hvertfall kineserne ett lite innblikk i verden. De kunne også ha unnlatt å tette sikkerhetshull, som gjør det mulig for kineserne å sende ut informasjon, de ellers ikke villle få ut.

    Mitt spørsmål til google er, hva kan dere gjøre for det norske folk som har en demokratisk valgt statsminister som gjør det stikk motsatte av folkets vilje i nærmest hver eneste sak som dukker opp. Er det noe håp for oss, har vi en fremtid hvor våres ønsker blir tatt til etterrettning. Akk o ve, min lidelse, min lidelse.

    Svar på denne kommentaren

  9. Mest sannsynlig så har Kina rett og slett ikke en nok utviklet økonomi til at det gjør det lønnsomt å anonsere på google i kina. MAO så tjener ikke google nevneverdig med penger der. Kinesere flest ser mye, men kjøper lite.

    Så det er ikke noe stort offer vil jeg tro.

    Svar på denne kommentaren

  10. Jeg synes dette er ganske beundringsverdig. Det viser en klar styrke hos Google, siden de verken har et ansvar eller en plikt til å gjøre dette.

    De kunne uten videre underlagt seg kinesiske myndigheter og fortsatt nettsensuren. Det ville i det store og hele fått mindre konsekvenser for Google enn hva dette tiltaket sannsynligvis vil resultere i.

    Svar på denne kommentaren

  11. Til de som berømmer Google for dette oppofrende valget og skryte av at de jommen lar etiske hensyn gå fremfor forretningsmessige hensyn må åpne øynene.

    Les kommentaren til Harald Groven ovenfor.

    Google klarer ikke å tjene nok penger i Kina og trekker seg ut. De vinkler det som et PR-opplegg som om det er en beslutning basert på etikk.

    Wake up and smell the google!

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.