nrk.no

Kriser meldes på faks??

Kategorier: Kommentar & Nettkultur


Dette er en kommentar. Den bygger på skribentens egne analyser, meninger og vurderinger.

Ved alvorlige situasjoner som NOKAS-ranet, bruker Kripos faksmaskinen for å varsle politikolleger om bevæpnede kriminelle på flukt. Men å bruke faks og telefon kan ta opptil to timer.

faks2

Bilde: «Dinosaur act» av Sapphireblue – med en Creative Commons-lisens.

NRK.no melder i dag at politiet bruker faks for å varsle hele landet ved krisesituasjoner:

Det vi har gjort til nå er å benytte faks og telefon når vi har behov for å varsle nasjonalt.

…sier inspektør i Politidirektoratet Erling Fosse. Det var vært vurdert flere løsninger men alle var for dyre:

Vi har vurdert flere løsninger, og jobbet mye med dem. Dessverre har det vist seg at det har vært høye kostnader, slik at budsjettet har stanset oss så langt.

2009?

Jeg må si dette er utrolig lesning! I artikkelen fortelles det at det svenske politiet har et system der alle parter kan varsles direkte, og hvor den som sender ut meldingen ser hvem som har lest meldingen. Det høres ut som et bra system. Men kan ikke norsk politi i mellomtiden ta i bruk noe som virker og er raskt?

Her i NRK har vi en bedriftsavtale med en telefonoperatør. I den forbindelse kan alle som har sin telefon registrert i databasen, logge seg inn på et eget system og sende tekstmeldinger til inntil 100 nummer av ganger. Vi kan lagre telefonlister og gi dem navn. Så jeg kan f. eks. lage «Politidistrikt Øst» osv. Jeg får riktignok ikke beskjed om hvem som har lest meldingen men det vil være lynraskt. Og med flere lister kan jeg i praksis sende samme beskjed til tusenvis av mennesker. Avsender kan være NRK eller mitt eget nummer, så det ville ikke være noe problem for Kripos og ha KRIPOS som avsender.

En annen mulighet er selvsagt e-post, at det lages en mailingliste og at man sender instruks til alle mottakere om at e-post fra Kripos må varsles spesielt. Det er ikke vanskelig å få til.

Jeg skjønner behovet for store sikre systemer i politiet, men å bruke faks i 2009 og skylde på at andre løsninger er for dyre, tyder på liten fantasi eller mangel på kunnskap…

Oppdatering: Jon Bing er enig – telefaks er utdaterte greier.

30 kommentarer

  1. Det er sikkert sikkerhetshensyn som gjør at man ikke bruker epost. En løsning på det kunne vært følgende:

    Man sender ut en epostmelding om at man umiddelbart må sjekke inn på hemmeligpolitinettsted.com for å lese en nasjonal alarm.

    Ellers heier jeg også på SMS som løsning, men det er jo knapt med info man får inn der også.

    EDIT: Men det kan jo løses slik Øyvind skisserer to poster lenger ned 🙂

    Svar på denne kommentaren

  2. Asgeir S. Nilsen

    Dette er da superhøyteknologisk!

    Husk at det er bare ti år siden de sluttet med å tenne varder for å varsle rundt omkring — slike som vi så i Ringenes Herre.

    Med tanke på saken om politiets interne datanett er det nok langt tryggere å fakse enn å bruke PC.

    Hva med TETRA? De må da ha muligheter som kan brukes?

    Svar på denne kommentaren

  3. Øyvind Solstad (NRK)

    Man kan vel sende så lange SMSer man vil nå? Alle nye mobiler lenker sammen flere tekstmeldinger til en lang. Eller man kunne sende ut: «Ran i Bergen. Kriseinfo på kripos.no» eller noe slikt.

    Svar på denne kommentaren

  4. Rimelige kryptoløsninger for epost finnes og ville kreve minimalt med opplæring, SMS er vel ikke 100% sikkert det heller, men kanskje bra nok.

    Jeg heller mot forslaget i artikkelen om at det er svært lite fantasi i politiet som roten til problemet. Det er godt gjort å holde på faxen i 2009.

    Svar på denne kommentaren

  5. Knut Johannessen

    Dette er på x-filesnivå. Du tror det ikke før du får høre det. I Norge har vi f. eks en bedrift som PC Wincom som utvikler effektive meldingsløsninger via SMS. Når politiet kunne bruke 25 mill på en dårlig webløsning, burde et meldingssystem være innen økonomisk rekkevidde.

    Svar på denne kommentaren

  6. Hva er galt med brevpost, brevduer eller ?

    SMS som Øyvind Solstad nevner fungerte ikke under NOKAS ranet, da ranerne brukte GSM Jammer. Denne løsningen er jo enda mer sårbar, skal jo ikke mer til en 3 svarte A4 ark og en annen faks maskin så har man «DDoS» av faksmaskin en.wikipedia.org/wiki/Black_fax

    Hva med en egen «Twitter» løsning som settes opp med et strobelys på hvert politikammer rundt i landet, når et «tweet» tikker inn går alarmen og alle blir varslet. NMT/3G/EDGE nettet i Norge er litt vanskeligere å ta ned enn en GSM frekvens.

    Svar på denne kommentaren

  7. Hva er galt med brevpost, brevduer eller budstikke?

    SMS som Øyvind Solstad nevner fungerte ikke under NOKAS ranet, da ranerne brukte GSM Jammer. Denne løsningen er jo enda mer sårbar, skal jo ikke mer til en 3 svarte A4 ark og en annen faks maskin så har man «DDoS» av faksmaskin en.wikipedia.org/wiki/Black_fax

    Hva med en egen «Twitter» løsning som settes opp med et strobelys på hvert politikammer rundt i landet, når et «tweet» tikker inn går alarmen og alle blir varslet. NMT/3G/EDGE nettet i Norge er litt vanskeligere å ta ned enn en GSM frekvens.

    Svar på denne kommentaren

  8. Øyvind Solstad (NRK)

    Hva mener du Didrik? Politiet brukte faks for å varsle andre politidistrikter om at ranerene var på rømmen. Jammerne ranerne brukte funket bare lokalt rundt ransstedet, så det har ingen praktisk betydning i denne sammenhengen.

    Svar på denne kommentaren

  9. Norge må være verdensmester i ikke å få det til. Man aner en parallell til flexus-systemet no.wikipedia.org/wiki/Flexus , felles nødnummer, nødsamband, osv.

    Legg til at ingen bruker mer penger på utdanning og har færre elever pr lærer enn Norge, likevel klager vi over dårlig skole (kanskje ufortjent). Vi deler andreplassen med Sveits når det gjelder bruk av ressurser på helse – men har vi verdens beste helsevesen?

    Svar på denne kommentaren

  10. det må da være mulig å kryptere innholdet i eposter uansett?

    og så skulle man tro at ethvert politikammer i norge uansett trenger en svær skjerm der de kan følge viktige meldinger fra distrikter rundt omkring i utganspunktet, a la labs.digg.com/bigspy/?popular.

    de kunne jo satt opp et system der det som ble meldt til få distrikter (fra en avsender i systemet, eks et politikamme) ble vist i lita skrift, mens det som ble meldt til flere ble vist større. og en mulighet til å markere noe med topp prioritet, som ble vist i rødt, digert og øverst hele tida. (det kunne jo f.eks. være basert på sms.)

    kan ikke skjønne at det trengs såååå mye ressurser for å finne en plattform som fungerer, og sette opp en applikasjon?

    Svar på denne kommentaren

  11. @olav torvund: du skal jo ikke undervurdere utfordringene det er å bo i et så desentralisert og langstrakt land. det er klart at det reduserer produktiviteten; det hjelper ikke å ha én lærer på tolv elever, når det _faktisk_ er snakk om bare en lærer, og elevene er fra seks til fjorten år gamle (for å spissformulere).

    en digresjon, uansett.

    Svar på denne kommentaren

  12. Øyvind: Det var ment som varsling fra folk onsite jeg mente, hvis en operativ leder kunne varslet resten av landet/andre distrikter uten å måtte sende det igjennom politistasjonen sin hadde vi hatt raskere informasjonsflyt.

    Svar på denne kommentaren

  13. @magne gisvold
    Jeg tror det er mange myter om det grisgrendte og desentraliserte Norge. Det er blant annet lange avstander og mange småsteder i fjellområdene i Europa. Vi har store skog- og fjellområder. Men det bor i liten grad folk der. I Europa er fjellområdene fulle av små landsbyer. Frankrike har ca 20.000 kommuner med færre enn 500 innbyggere. (Det er ca 36.000 kommuner i Frankrike, så det er ikke bare Norge som har en desentral struktur.) Det kan ikke være store skoleklasser i de kommunene heller.

    Svar på denne kommentaren

  14. @didrik: nettopp 🙂 som terje h. sier; det sier _mye_ om it-folkene til politiet…

    @olav torvund: som sagt en digresjon. ta det videre et annet sted, evt.

    noen som vet noe om hvor mange som jobber med it hos politiet, forresten; og om det er vantette skott mellom de som jobber med f.eks. «it-kriminalitet», og de som jobber med generelle it-tjenester og løsninger?

    jeg synes for øvrig politiets holdning til DLD sier et eller annet om kompetansen og forståelsen også.

    Svar på denne kommentaren

  15. Politiet har allerede et skjermet, internt e-postsystem. Politiet, Kriminalomsorgen og domstolene kan utveksle sensitive opplysninger her, og jeg kan bekrefte «fra innsiden» at det fungerer ypperlig. Problemet er nok at politiet ikke har et system som gjør at Kripos vet hvem de skal sende e-post til slik at den kommer frem til de som til enhver tid er ansvarshavende i de enkelte politidistriktene. Det burde være enkelt å få til en e-postliste som man melder seg på og av før og etter vakt.

    Svar på denne kommentaren

  16. Store offentlige byråkratier som (av gode grunner!) er paranoid opptatt av sikkerhet og å følge forskrifter, tør ikke ta i bruk nye enkle og billige tekniske løsninger som privatpersoner, teknologer og småorganisasjoner kan begynne å bruke på sparket.

    Om en leder i en slik organisasjon spør om en foreslått billigløsning (bedriftsSMS / gratis publiseringsløsning / Twitter /CRM-system etc etc) er sertifisert av Nasjonal Sikkerhetsmyndighet, eller er i bruk av andre tilsvarende organisasjoner, vil en få nei til svar. Fordi det ikke er prøvd før. Et internasjonalt konsulentselskap som skriver fakturaer med fem siffer i pris pr konsulent pr dag og som utvikler skreddersydde proprietære datasystemer som bare de selv forstår seg på vil derimot svare ja på spørsmålet. De har folk til å ta unna bryet/byråkratiet med anbudsrunder, sertifiseringer, godkjenninger, møter møter og møter som mindre aktører ikke har tid og kompetanse til å ta unna.

    Dette er trolig grunnen til at nettstedet Politiet.no, som en vanlig freelancewebutvikler kunne utviklet like bra for for 50 000 kr, endte opp med å koste 20 millioner. Eller grunnen til at NAV-ansatte må legge inn samme informasjon i tre forskjellige datasystemer (hvorav det eldste fra 1978). Eller at forsvaret har få soldater i felt, fordi alle sitter rapporterer i System GOLF (som gikk på en milliardbudsjettsprekk). Regelverk som er vedtatt uten kjennskap til krypteringsteknologi er grunnen til at sykehusene bruker 300 millioner på å brenne ut røntgendigitalfotos på CDrom og sende dem med taxi, fordi det er ulovlig å sende dem over nett gjennom SSH-tunell. Eller at deler av fastlegeordningen rapporteres pr floppydiskett pr post.

    Svar på denne kommentaren

  17. Ved en terrorhandling er det spesielt viktig at informasjon blir delt med flest mulig raskest mulig. Vi vet i dag at mange selvmordsaksjoner rammer flere steder omtrent samtidig – og rask varsling kan da muligens redde liv?

    Under tsunamien i Thailand, friga nokia alle sine mobiler så de kunne brukes i letingen etter overlevende. Det burde være mulig å bygge opp, slik nrk viser, flere slike nettverk der informasjon må komme raskt fram.

    I det hele tatt bør det finnes raske metoder for å varsle hele alarmapparatet, inkludert ambulanse, sykehus, luftambulanse, brannvesen og politi – det ser man spesielt tydelig ved større katastrofer. En sms med beskjed om å sjekke med internett eller å melde seg til nærmeste stasjon, f.eks., vil ikke røpe personsensitive opplysninger, i hvert fall.

    Svar på denne kommentaren

  18. Men det kan jo ikkje koste så abnormt å få til slike systemer. Er jo ikkje akkurat høgteknologi vi snakker om på den tekniske sida, ei heller nytenking innen korleis organisere arbeidet.

    «Problemet er nok at politiet ikke har et system som gjør at Kripos vet hvem de skal sende e-post til slik at den kommer frem til de som til enhver tid er ansvarshavende i de enkelte politidistriktene. Det burde være enkelt å få til en e-postliste som man melder seg på og av før og etter vakt.»

    Svar på denne kommentaren

  19. Olav Torvunds blogg » Blog Archive » Norge – verdensmester i å ikke få det til?

    […] I dag, 16. november 2009, fikk vi nok en sak om hvor håpløst noe (ikke) fungerer i Norge: Politiet bruker telefaks når de skal varsle om alvorlige hendelser. Begrunnelsen: Man har ikke funnet et system som er billig nok! Sverige har hatt det i 30 år. Hvor mye det koster ikke å kunne varsle effektivt er åpenbart ikke med i regnestykket. Jeg her helt enig med Jon Bing som sier at det er totalt utdatert, og Øyvind Solstad på NRK Beta som sier at dette tyder på liten fantasi eller mangel på kunnskap. […]

    Svar på denne kommentaren

  20. Før man latterliggjør systemet kan man kanskje spørre seg om det er dokumentert at dagens system skaper vanskeligheter?
    Ofte er det enkleste det beste.

    Svenskene har et fint og moderne system, men det hjelp ikke så mye sist de jaget banditter i Stockholm…

    Svar på denne kommentaren

  21. Øyvind Solstad (NRK)

    @Ken H: De sier for det første selv at det skaper problemer. Å sende faks er dessuten definitivt ikke det enkleste. Det er tregt, tungvint og det går ofte gærnt ved overføringen.

    Å blande inn saken i Stockholm sist har ingen mening. De stakk av i helikopter og da hjelper det vel lite om alle politibilene på bakken er varslet.

    Svar på denne kommentaren

  22. @turn.self.off: det blir ren gjetning fra din side. jeg velger uansett å tro at du gjetter feil:

    da jeg jobba i nrk, hadde jeg, og alle andre, mulighet til å sende en mail til «alle»-lista. altså alle i nrk.

    en sjelden gang skjedde det at noen sendte feil (altså til feil liste), eller sendte feil innhold til Alle. spesielt de sistnevnte fikk på pukkelen, indrejustisen var sterk.

    det var i nrk, der både resepsjonister, teknikere, journalister, driftsansatte, administrasjon, etc. hadde lista tilgjengelig.

    i et system som politiet, som består av folk som er glad i å følge – og ikke minst passe på at andre følger – reglene, burde dette bli et rent hypotetisk problem. (i tillegg til at ikke «alle» trenger tilgang til ei sånn liste eller system.)

    Svar på denne kommentaren

  23. Uka som gikk (47)

    […] kickstarta uka med å kommentere nyheten om at vårt kjære politikorps melder kriser internt ved hjelp av faksmaskiner. Som klippet ut av en KLM-sketsj vil du kanskje si, noe det desverre altså ikke […]

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.