nrk.no

Ikke tekst mens du kjører…

Kategori: Video


…eller sjekk mailen, twitre, surfe, oppdatere Facebook, fikle med GPSen…

Hold øynene på veien. Politiet i Gwent har lagd denne skrekkelige videoen med lokale skuespillere for å vise hvor galt det kan gå. Det er tildels svært sterke scener i videoen.

Takk til Oddne på Twitter for lenken!

Oppdatering: Både ABC Nyheter og TV2.no har kjørt videoen som egen sak på forsidene sine.

TV2.no: Sjokkvideo mot sms bak rattet
ABC Nyheter: Britene truer SMS-ungdom med skrekkvideo

Hos ABC Nyheter er saken den tredje mest tipsede siste døgn, og saken er «Mest lest» på TV2.no i dag. I skrivende stund er det hele 127 kommentarer hos TV2 – og mange blogger lenker eller viser videoen. Den engasjerer! Her er noen kommentarer sakset fra TV2s sak:

«Jobber i brannvesenet, tatt opp igjen mange sånne desverre. håper noen virkelig lærer av denne videoen.»

«Få vist denne reklamen på tv2 i beste sendetid.»

«Etter at jeg har sett denne filmen, stoppet jeg faktisk i dag får å sende en melding. noe jeg ikke hadde gjort hvis jeg ikke hadde sett den.»

«Jeg jobber som politimann og har vært på mange slike ulykker. Dette var faktisk meget snilt og pent. Virkeligheten er 10 ganger værre! Men det kan selvfølgelig ikke vises.»

32 kommentarer

  1. Hmmm. Begynner uken med blod, knekte nakker og ….moralsk pekefinger fra NRKBeta? Vel, filmen var jo en tankevekker selv om den var omtrent 3,5 minutter for lang. Selv hender det at jeg sms’er samtidig som jeg kjører, men innrømmer glatt at det er en stygg uvane.

    Svar på denne kommentaren

  2. Øyvind Solstad (NRK)

    Moralsk pekefinger…? Det er en kult laget film som handler om temaer som er svært aktuelle for våre lesere. Med mer og mer datakraft i de små maskinene våre er det snart ingen grenser for hva du kan gjøre mens du kjører: Filme, surfe, e-post, sosiale nettverk, navigasjon, musikk, film og snakk. Alt dette gjør det er flere og flere ulykker som kommer av at folk ikke følger med på veien men ser på skjermer inne i bilen i stedet.

    Jeg tipper at augmented reality apps vil gjøre dette enda verre, uten at det dermed er noe som helst argument mot slike applikasjoner.

    Jeg har jobbet med markedsføring noen år og synes den var knallgod. Jeg likte faktisk spesielt godt at den fortsetter etter ulykken og viser menneskene som er involvert. Jeg ble sittende og se på hele, og så den om igjen for å se hvordan den er klippet.

    Den er blodig, bra klippet og jeg tror det funker i målgruppen. Ikke noe sminke.

    Ta det gjerne som en moralsk pekefinger om du vil. Det var faktisk ikke hensikten. Men siden du faktisk sitter og tekster mens du kjører så var det kanske en advarsel?

    Svar på denne kommentaren

  3. Øyvind Solstad (NRK)

    Haha! Ja, hvor er de flyvende tallerknene? De man setter seg inn i utenfor verandaen om morgenen, sier «jobben» til og så ligger man og ser film eller surfer mens de sklir lydløst avgårde, drevet av motsatt tyngdekraft. I det perspektivet har det 21. århundre så langt vært veldig skuffende. Noen må skjerpe seg…

    Svar på denne kommentaren

  4. Har jobbet litt med unge og trafikk og funnet ut at slikt (som denne filmen) funker. Hard jæ*** brutal fakta, som sagt tidligere usminka! Nytter ikke skremme ungdom med en pekefinger og advarsler i intruksjonsboka.

    Syntes det ikke burde vært 18 årsgrense på filmen heller.

    En veldig bra film og fikk samtlige hår på kroppen min til å reise seg.

    Svar på denne kommentaren

  5. Forferdelig!!
    Tenker med GRU på at jeg senest i går sendte 2 tekstmeldinger mens jeg kjørte på landeveien, oppoverbakke – svingete, og i 80 km/t.
    Sukk å stønn, jeg trodde jeg hadde litt mellom ørene..men denne oppvekkeren sier meg, at det ikke kan være så mye likevel…
    ALDRI MER!!!

    Svar på denne kommentaren

  6. Fikk meg en vekker selv jeg. Må innrømme at det både forekommer sending av SMS, sjekking av GPS’en og lignende når jeg kjører.

    Løsningen på problemet på kort sikt er nok å legge fra seg mobilen, gps’en o.l., men på lengere sikt, tror dere at stemmestyring vil løse mye av dette problemet?

    Svar på denne kommentaren

  7. Det bør jo være mulig å bygge inn en slags hastighetslås i telefonene (basert på gps), slik at sms-delen ikke er tilgjengelig hvis telefonen beveger seg raskere enn 5 km/t. (…litt kjipt for buss-/togpassasjerer kanskje 🙂 )

    Svar på denne kommentaren

  8. Bra og nyttig film!
    Jeg vet at dette er forferdelig lite politisk korrekt å si: Inntil man får folk til å slutte å sende sms mens de (vi) kjører bil så bør man også forsøke å få dem (oss) til å gjøre det med minst mulig risiko. Hvis man sier at «hvis du skriver sms så kommer du til å kollidere» i for mange kampanjer er det ikke rart at ungdom ikke tar det seriøst når man ser på statistikken hvor mange det er som faktisk gjør det.

    Jeg skriver selv sms av og til mens jeg kjører. I alle fall gjorde jeg det før med en telefon jeg kjente godt og som hadde fysiske taster. Nå har jeg byttet til telefon med virtuelt tastatur og ser ikke for meg å skrive sms på det tastaturet mens jeg kjører. Der _må_ man jo se på tastaturet og kan ikke føle seg fram. Jeg pleier å holde blikket og mest mulig fokus på veien mens jeg trykker et par bokstaver, men ikke nødvendigvis et helt ord før jeg tar et kjappt blikk ned på mobilen for å se om det ble som forventet. Hvis det er et krevende trafikkbilde kan jeg vente et halvt minutt eller flere før jeg fortsetter. Hvis det er vanskelige ord som ikke ligger i ordlista stopper jeg gjerne på en busslomme… Har flere ganger brukt 5 og kanskje 10 minutter på å svare på en sms med 5-10 ord. Ikke noe stor risikoøkning etter mine begreper. Pen utsikt langs veien kan ta vel så mye av fokuset bort, og den har jeg ikke hørt at det er noen planer om å forby (ennå).

    Leste med stor forundring idg.no/computerworld/article139325.ece der det står: Hvis man sitter og skriver en beskjed med mobilen, går det i gjennomsnitt 4,6 sekunder mellom hver gang man ser på veien.
    Legg merke til at det er gjennomsnittet!
    Hvis man er litt tålmodig og bruker hodet samtidig som man skriver sms burde man enkelt kunne begrense uoppmerksomheten til 2 sek.

    Svar på denne kommentaren

  9. Øyvind Solstad (NRK)

    @Roy: Og kjører man i 80 km/t så er 4,6 sekunder altså 101,2 meter. Selv i 40 km/t er 4,6 km/t over 50 meter. Skummelt.

    To sekunder er da 44 meter i 80 og 22 meter i 40. Altfor mye det også…

    Svar på denne kommentaren

  10. Vel, jeg er imot bruk av både mobiltelefon og sms under kjøring – det er like farlig som fyllekjøring (her er dokumentene fra en undersøkelse i USA, skrevet om i New York Times – studien ble faktisk tilbakeholdt en periode). Dette gjelder også om man bruker handsfree, noe reklamen også burde tatt opp.

    Det er bra at man prøver å hindre folk i å bruke mobiltelefon i bilen, men jeg synes den til tider var overdrevent blodig og gikk i sikksakk over grensen til ufrivillig komisk på visse tidspunkt under kræsjscenen. Det mest effektive var scenene etter kræsjet, som kanskje er poenget, men så lang som videoen er, vil nok de fleste ha distrahert seg selv med noe annet innen den tid – om den ikke går på kino.

    Svar på denne kommentaren

  11. Det finnes ikke noe som er teitere enn det å skremme mennesker fra å gjøre visse ting, spesielt ungdommer.

    Selvfølgelig burde man ikke lese/skrive meldinger mens man kjører, men hvis man ikke har med seg brev fra doktoren om at man mangler IQ så trenger man jo ikke å få denne videoen dytte i ansiktet for å se farene.

    Svar på denne kommentaren

  12. Likte denne advarselen veldig godt! Det er så kraftig kost som må til! Både voksne og ungdommer trenger denne oppvekkeren. Er ikke bare de unge sjåførene som tekster o.l lenger. Brukere av slike duppeditter blir bare eldre med årene.

    Svar på denne kommentaren

  13. Knallgod film, helt uten tvil. Jeg er sykepleier og har sett mange skader. Nå kjører jeg drosje på heltid. Jeg har både voksne barn 26,24 og 18 år og ei på 13. Etter jeg hadde sett denne filmen gråt jeg og viste den til mine barn. Ja også hun på 13 år. Hadde ingen betenkeligheter i det hele tatt. Dette er virkeligheten, og preventivt, dette skjer ofte på Norske veier også. På tide å våkne folkens….Drit i å ha på tlf da dere kjører bil. Synes også dette bør være et obligatorisk innslag på alle kjøreskoler før du slipper ut derfra med førerkort….

    Svar på denne kommentaren

    • kåre (svar til Jane)

      ser dette hver dag, buss og taxisjåfører som sitter med mobilen inntil øret. Har en arbeidsplass som jeg ser ut på Omkjøringsveien i Trondheim. Hadde vært moro å satt opp et kamera og filmet mye uvettig kjøring og mobilbruk

  14. Kjære NRKbeta. Hele resten av verden er full av moralisering om hva man ikke gjøre og hva som er galt og umoralsk og fører til evig død og fordervelse. Jeg elsker bloggen deres, men denne posten gjorde meg i dårlig humør og toucher ikke innpå det jeg ønsker at NRKbeta skal være, apropos deres forrige blogginnlegg, ang. hva vil vi som leser NRKbeta med NRKbeta.

    Svar på denne kommentaren

  15. Har selv vært involvert i en halvveisulykke pga av mobilbruk under kjøring. Kludret med ordliste t9 og touchet borti autovernet, men slapp unna med skrekken hvis vi ser bort fra et par striper på bilen. Mobilbruk i trafikken kan nok være veldig skummelt, og det er noe som det burde bli satt fokus på.

    Men! Denne filmen må jeg si var ganske så latterlig. Skal ikke si noe om hvorvidt dette er nrkbeta-stoff eller ei, men selve filmen må jeg si holdt relativt lav kvalitet. Jeg ser at artikkelforfatteren synes denne filmen er godt klippet og holder bra kvalitet, noe som jeg synes er ganske rart mtp at han visstnok har jobbet med markedsføring. Nå har ikke jeg så forferdelig lang erfaring innen slik produksjon, men dette holder ikke så veldig mye høyere nivå enn hva en ungdomsbedrift fra VGS kunne fått til med litt penger mellom hendene.Det ser billig og nesten hjemmelaget ut. Nå vet ikke jeg hva målgruppen for dette er, men hvis dette er rettet mot ungdom så tror jeg dette bommer ganske kraftig. Ser enkelte her mener dette treffer ungdom godt, men det treffer i alle fall ikke meg. Dagens unge vokser opp med internett, noe som inkluderer verre ting enn et par latterlige, overspillende skuespillere som hyler med litt billig teaterblod i trynet. Når kvaliteten på produksjonen heller ikke er noe å hoppe i taket for så tror jeg denne filmen vil resultere i en god del latter fra ungdomskoler rundt omkring. Å karakterisere dette som rått og usminket høres rart ut i mine ører, og det vil neppe klare å skremme ungdom, selv om det kanskje skremmer foreldre som er redde for barna sine. Å skremme noen til å høre etter er et tvilsomt virkemiddel i utgangspunktet, og dette er ikke særlig gjennomført.

    Svar på denne kommentaren

  16. Øyvind Solstad (NRK)

    @Orjan: Takk for konstruktiv kritikk. Begrunnede meninger er det alltid plass til her. Jeg skrev denne artikkelen fordi jeg syntes det var et interessant tema, som jeg tror relativt mange av NRKbetas lesere kunne kjenne seg igjen i.

    Det har vært utrolig mye respons på denne artikkelen. Overraskende mye. Tweeten fra NRKbeta ble retweetet mye mer enn vanlig, det har kommet en rekke personlige kommentarer (både fra folk som er positive og negative) og jeg har fått både SMS, DM på Twitter og e-post.

    Så det engasjerer.

    Jeg så filmen på nytt i dag etter å ha lest kommentaren din og er uenig med de karakteristikkene du gir den. Og opplever heller ikke at den forsøker å skremme folk, bare å få folk til å tenke en gang ekstra over hva de holder på med mens de kjører.

    Svar på denne kommentaren

  17. Øyvind Solstad (NRK)

    @Yngvar: Som jeg skrev ovenfor så er det ikke hensikten å moralisere. Jeg skrev denne artikkelen fordi jeg syntes det var et interessant tema, som jeg tror relativt mange av NRKbetas lesere kunne kjenne seg igjen i. Og all responsen vi har fått tyder på at det var en riktig vurdering.

    Svar på denne kommentaren

  18. Orjan, Ikke kom å si at denne filmen ikke hadde en effekt på deg. Hvorfor så enasjert i den med å legge inn et slikt velformulert langt innlegg da? For å fortelle at den var dårlig? Regner med at du ikke ser hollywood filemer heller da?, Det er jo en film og kun visualierer en historie\budskap, alle vet jo at det ikke er ekte, men et ekte budskap, selv om det ikke brukes griseblod en gang, men maling. å så??

    Svar på denne kommentaren

  19. @Kai: Kan du forklare meg hvorfor man ikke skal klare å skrive et innlegg dersom man synes filmen var dårlig?

    Jeg ser heller ikke dikotomien med at du enten må like denne filmen, eller hate alle andre filmer som bruker spesialeffekter.

    Svar på denne kommentaren

  20. @Vages

    Hvorfor kaste bort tid på å å skrive et innlegg på en film som du mener at du allerede hadde kasta bort 4 minutter av ditt liv på?
    Poenget var vel at han mente filmen var rævva teknisk, men tror han glemmer budskapet her.

    Svar på denne kommentaren

  21. @Kai: Jeg vet ikke helt hva jeg skal svare; selvfølgelig er det logisk å gi dårlig tilbakemelding på ting man synes er dårlige – selv om det koster deg litt tid. Det er det hele tilbakemeldingssystemet bygger på. Om du absolutt trenger en forklaring: Ved å si ifra om hva han synes om denne filmen, vil det i fremtiden sannsynligvis bli produsert færre slike filmer som kaster bort tiden hans. Akkurat som da mange tusen folk sa hva de syntes om Gigli på IMDb.

    Det tekniske har dessuten mye å si for budskapet; jeg synes den til tider var nærmest latterfremkallende på grunn av effektene.

    Nå er det for øvrig en ting til jeg ikke gidder kaste bort tid på…

    Svar på denne kommentaren

  22. Øyvind Solstad (NRK)

    Denne videoen er nå sak på forsiden på tv2.no:

    tv2nyhetene.no/utenriks/sjokkvideo-mot-sms-bak-rattet-2861347.html

    Der er det sålangt (onsdag i 11-tiden) hele 126 kommentarer.

    Noen kommentarer:

    «Jobber i brannvesenet, tatt opp igjen mange sånne desverre. håper noen virkelig lærer av denne videoen.»

    «Få vist denne reklamen på tv2 i beste sendetid.»

    «Etter at jeg har sett denne filmen, stoppet jeg faktisk i dag får å sende en melding. noe jeg ikke hadde gjort hvis jeg ikke hadde sett den.»

    «Jeg jobber som politimann og har vært på mange slike ulykker. Dette var faktisk meget snilt og pent. Virkeligheten er 10 ganger værre! Men det kan selvfølgelig ikke vises.»

    Og en rekke blogger putter nå videoen i egne artikler – fordi den gjør inntrykk på folk.

    Svar på denne kommentaren

  23. Kai: Jeg må si jeg ikke helt forstår hva du prøver å si. Jeg skal gledelig innrømme at denne saken engasjerte meg, men jeg ser ikke helt hvorfor jeg ikke kan få komme med konstruktiv kritikk av den negative typen for det. Jeg var grunnleggende uenig i Øyvind sine meninger og filmen, og var interessert i å diskutere rundt temaet jeg tok opp i inlegget mitt. For oss blir filmen mer et grunnlag for diskusjon, enn en film for å å vekke oppsikt og endre holdninger.

    Svar på denne kommentaren

  24. Typisk at de putter unge jenter i videoen. De som jeg har sett at har holdt på med dette i Oslo sentrum – både preiking og tasting – samtidig som de soser i kryssene – er mannfolk opp til ca 50-60. Også bussjåfører og andre yrkessjåfører som egentlig burde vite langt bedre. Rimelig dustete spør du meg.

    Svar på denne kommentaren

  25. unngå telefon i bilen… tilogmed handsfree forstyrrer… noen enkle regler som er greie å følge.

    -må du ringe/txt så stopp bilen.
    -hvis noen ringer/txt deg, ikke svar, er det viktig så ringer de deg senere, eller at du ringer/txt tilbake selv når du kan.(når du har stoppet bilen).

    det er ikke værdt å ødelegge ditt eget og/eller andres liv pga en samtale/txt

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.