nrk.no

Det ultimate mobile kontor?

Kategorier: Mobil,NRK & Streaming


bredbandskofferten_lukket
Bredbandskofferten_apenNRKs nye kommunikasjonsskoffert

Denne sommeren har NRK tatt i bruk sin egenutviklede kommunikasjonsskoffert for radio, nett og TV. NRK sin Bredbåndskoffert er en bærbar kommunikasjonsenhet som gir journalister mulighet til å sende lyd og bilde, live og filbasert, tilbake til NRK over Internett. Lyd og bildeflyten fra Bredbåndskofferten er av høy kvalitet og er tett integrert mot eksisterende produksjonsflyt i NRK. 

Kofferten egner seg glimrende som bærbart kontor ute i felt siden den kan driftes opp til 4 timer på batteri og er ikke avhengig av annet enn mobildekning (ICE eller HSDPA) for å kommunisere. Den er knapt 8 kilo, leveres i vanntett koffert og, ja, den flyter såfremt den er lukket (!)

Slutten for radioreportere med telefonlyd?
Norge er land med mange trange daler og høye fjell. Det ofte ikke mulig å sende radio med høy kvalitet fra de innerste dalstrøk med tradisjonelt radioutstyr. Bredbåndskofferten kan sende live radio med knappe 80 Kb/s i opplastingshastighet. Tilgangen får den over ICE/HSDPA eller via annen internettilgang.

bredbandskofferten_skjermbildeKofferten er utstyrt med trådløs mikrofon, så radioreporteren har en god aksjonsradius fra sendepunktet under radiosending. Ellers innholder kofferten også trådløs mottaker, kamera, digitalopptaker for lyd, eksternt lydkort, ICE modem med ekstern antenne, hub samt minnepenner/kort.

I tillegg til live radio kan kofferten brukes til å: Ta opp, redigere og sende radioinnslag tilbake til NRK. Holde videosamtaler med NRK. Sende lyd, video og bildefiler (gjerne som masseforsendelse) via FTP / e-post til redaksjonene. Streame live video til NRK NettTV og Sende video live for TVkringkasting såfremt opplastingshastigheten er god nok.

bredbandskofferten_detalj1Brukerterskelen er lav, en times opplæring er nok for de mest grunnleggende funksjonene. Og skulle du støte på problemer underveis kan kofferten selvfølgelig fjernstyres fra NRK såfremt du er på nett…

Hjem til deg?
Mobildekningskartene fra Telenor og ICE har fremdeles noen hvite flekker, spesielt hvis du ferdes utenfor allfarvei. Så hvis en NRKjournalist står på trappen din en sen høstkveld med en Bredbåndskoffert under armen og ønske om internett tilgang – vær snill å slippe han inn. NRK med alle sine distriktskontor skal dekke hele Norge og nå er vi på god vei…

24 kommentarer

  1. Morsomt å lese, og vil sikkert gi NRK bedre muligheter til å være først ute med lyd og bilde.

    Men hvem skal ha disse koffertene? Skal de plasseres ute hos distriktskontorene, eller er det en utrykningskoffert for utlandet?

    Svar på denne kommentaren

  2. Øyvind Bye Skille

    Spennende! Tror nok kofferten er mest tenkt for innenlandsbruk siden det snakkes om ICE osv. I utlandet er det vel bare WLAN og evt. satelittløsninger som må brukes.

    Kanskje vi ikke lengre blir så avhengige av dekning fra vårt eget sende nett for bærbare radiosendere, såkalte HF-er. Hadde gjort seg med god lydkvalitet også langt fra nærmeste HF-link.

    Ellers er det generelt bra jo mer vi er forberedt til å rykke ut.

    Svar på denne kommentaren

  3. Stilig koffert, men ser vel ikke heelt den store revolusjonen fra laptop med 3g-kort:)

    Lurer på om Ice er stabilt nok til å sende radio live? Jeg har slitt litt med det selv på ganske sentrale steder i Norge.

    Svar på denne kommentaren

  4. …»Så hvis en NRKjournalist står på trappen din en sen høstkveld med en Bredbåndskoffert under armen og ønske om internett tilgang – vær snill å slippe han inn…»

    🙂 dere må huske å instruere brukerne av kofferten om at twitter er perfekt å bruke til slik, det burde vel være muligheter å finne noen hjelpsomme mennesker rundt om i landet på ganske kort tid. Alle kjenner jo noen som kjenner noen som har ett søskenbarn i Drangedal eller var det på Gjøvik

    Svar på denne kommentaren

  5. Odin Omdal Hørthe / Velmont

    Veldig kult! Og eg veldig for sexy ThinkPad. Eg hev kaupt 6-7 ThinkPadar det siste året. Berre irriterande at eg ikkje fær dei utan totalt unødvendig Windowsskatt.

    Eg hadde tenkt å laga noko liknande for fleirkameraproduksjon, berre ein heil del mindre kult. Hev ikkje råd til å laga meir enn ein koffert helder :-/

    Svar på denne kommentaren

  6. Asbjørn Ulsberg

    Kul koffert, men ThinkPad og Windows? Jeg trodde det var Final Cut Pro som var det offisielle video-redigeringsverktøyet i NRK? Men det skal kanskje ikke redigeres noe video på disse boksene?

    Svar på denne kommentaren

  7. Hadde virkelig satt pris på om CNN hadde gått litt mer i dybden i den podcasten som ble postet her.

    Og jeg skulle gjerne hatt has på wallpaperen som NRK bruker. Jeg liker den. 😀

    Freebird

    Svar på denne kommentaren

  8. Erland Flaten

    Har selv hatt flere direkterapporter med HF ryggsekkene til NRK. Tungt og ofte med forstyrrelser. Så spørs det hvor solid software er satt opp.

    Kjøpte en koffert fra Plasticase til både kamerautstyr og laptop. Vanntett og solid. Utfordringen er interiøret. Du kan bestille utskjæringer fra plasticase, men kan være like greit å gjør det selv med tanke på at inredningen skal byttes når ustyret endres. Akkurat nå lurer jeg på om ikke laptoppen skal opp i lokket. Bruker ikke Mac’en i Storm’en uansett.

    En del møbelsjapper har riktig skumplast. Og selvsagt skumplast.no Embalasjen som følger utstyret kan ofte brukes.

    Svar på denne kommentaren

  9. Som politimann begynner jeg nesten å grine når jeg ser dette 🙂

    Vi har ikke PCer i bilene, alle registersøk må gjøres via samband eller telefon. Vi har heller ikke fotoapparat i bilene, skal vi ta bilder må vi først inn og kvittere ut kameraet som ordensavdelingen disponerer… En slik koffert hadde vært fantastisk å hatt! Men slik er det å jobbe i en statlig bedrift. Eller… vent litt…

    Svar på denne kommentaren

  10. John Inge Johansen

    Snasen greie – vi gjør det samme i nordland, dog uten den fine kofferten;-)Der legger vi egentlig bare alt i en petrol-sekk, og tar ut p2-kameraet først, he he.

    Mer info på lonelyridervj.blogspot.com

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.