nrk.no

Groovy Baby!

Kategorier: Media & Musikk og lyd


Du trodde kanskje at Spotify og Wimp var alene når det kom til streaming av musikk om dagen?! Det trodde vi også, helt til vi ramla over tjenesten Grooveshark.com

Grooveshark.com
Grooveshark.com

La det være sagt først som sist: Grooveshark.com er en noe anderledes tjeneste enn både Spotify og Wimp. Grooveshark.com er en web-basert applikasjon skrevet i Adobe Flex. Grensesnittet minner mye om Apples iPhone, med «ark» som kan blas fram og tilbake rent visuelt, og kan virke noe uvant og rotete ved første øyekast.

Picture 10

Det er spesielt presentasjonen av søkeresultatene og kunsten å faktisk finne det aktuelle innholdet som ved enkelte anledninger rett og slett er ubrukelig. (Gjør et søk på et stort band som feks «Red Hot Chilli Peppers»)

Grooveshark.com ble lansert som en privat beta i 2007, og da som en kommersiell nedlastningstjeneste, men ble i 2008 gjort om til en gratis musikk-jukeboks-tjeneste, som minner om Pandora.com og Last.fm. Grooveshark.com opererer likevel i en kraftig form for gråsone blant annet ved å la folk flest laste opp musikk til tjenestens bibliotek. Dette er nok i utgangspunktet tenkt som en mulighet hvor usigna band kan bruke plattformen til å promotere seg selv, men det ser ikke ut til å være den strengeste kontrollen med hva som lastes opp.

Picture 7

Hos Grooveshark.com finner du blant annet en mer eller mindre komplett «The Beatles» diskografi, noe ingen av konkurrentene kan skilte med… 🙂

Det er også rikelig med Web2.0-ish funksjonalitet i tjenesten. Vi liker godt muligheten til å kunne embedde låtene man finner, samt muligheten til å følge venner og dele sanger/artister og spillesliter med disse. Det er også mulig å poste linker til låter til Twitter, Facebook og StubleUpon rett fra den enkelte låt.

Widget-makeren, som ser ut som om den er under utvikling og etter hvert vil by på flere og enda mer spennende muligheter for å embedde og dele musikken, lar deg spesialdesigne utseende på musikken du vil embedde.

Picture 6

Spillelisten

Picture 9
Noe av det som fungerer dårlig er den litt puslespillaktige spillelisten nederst til venstre. Spillelista fungerer greit så lenge man legger til en og en låt, men blir raskt veldig uoversiktelig og vanskelig å bruke jo større den blir, og når man legger til flere låter fra en artist/album samtidig. Utbredt mangel på CoverArt i GrooveShark.com, gjør også at den blir litt lite informativ.

Autoplay

Picture 8
Autoplay heter funksjonen som automatisk lager spilleliste til deg basert på hva du hører på, hvilket innhold du har i spillelistene dine og hva dine venner hører på. Vi har testet denne litt forsiktig og er vel ikke slått i bakken av musikken den foreslår. (Jeg har nå for eksempel sittet en halvtime nå å hørt på Country and Western. Det er ikke favorittmusikken)

Forhåpentligvis blir den bedre jo mer data den har å knaske på.

Tjenesten er åpen, gratis og man melder seg enkelt inn på www.grooveshark.com

Med masse «ulovlig» musikk i biblioteket spørs det kanskje hvor lenge herligheten vil vedvare…

11 kommentarer

  1. @Øyvind: Eg har ein tendens til å ville presisere språkbruk. «Open» og «lukka» i programvarekontekst pleier å tyde andre ting 😉

    «Proprietær programvare» er jo ein motsetnad til «fri programvare», så du kan ha rett i at folk nyttar det som skjellsord — men det er vel ikkje rart når det er så mykje ideologi knytta til skiljet — på same måte som nokon med ei sterk tru på verdien av miljøvern kunne nytta «bensinslukande» som skjellsord. Sjølv køyrer eg båe bil og OS X, men eg skulle gjerne gjort litt mindre av båe delane; latskap er hovudgrunnen til at eg ikkje er eit betre menneske =P

    Svar på denne kommentaren

  2. Øyvind Solstad (NRK)

    Bra presisering! =) Jeg er reagerer kanskje litt på det fordi jeg er så lei av de som kommer og klager på at ting er proprietært hele tiden. Jeg tror nemlig ikke vi ville hatt et så bra internett og så bra programvare om vi ikke hadde en miks av såkalt «åpen» og «lukket» programvare. Hadde alt vært åpent hadde det ikke kommet videre, ditto om alt var lukket. Så om det kommer noe kult som er lagd på en plattform som enkelte kaller «lukket», så vær fornøyd at noen lager noe kult!

    Svar på denne kommentaren

  3. Jeg har haft Grooveshark helt fra starten og det den musikstreamer og den har et kæmpe musik udvalg, men når det er sagt skal den for os nordmænd ukendte franske side MUSICME.COM til gratis streaming og køb af musik bestemt også anbefales for den er næsten ligeså god og Frankrig har trods alt 70 millioner indbyggere med en meget bred musiksmag.

    Selovom MUSICME.COM er på fransk er den meget nem at finde ud af, da den ligner alle de andre musiksider, men ellers lad «Google translate» oversætte siden et par gange, så får du hurtigt overblikket

    Svar på denne kommentaren

  4. Hei folkens…

    Ramla tilfeldigvis over denne og tenkte kanskje dere ville ha interesse av å vite om et program som heter HappyTunes som i praksis gir deg alle fordelene til Groveshark rett på desktoppen.

    Lag spillelister, minimier til tray og kos deg 🙂

    Grooveshark er jo blitt noe forbdret etter dere skrev om denne også ja 🙂

    Sjekk http://www.happytunes.org

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.