nrk.no

Kunsten å twitterspamme

Kategorier: Det sosiale nettet,Markedsføring & Nettkultur


Selv når man er ganske passiv på Twitter, får man followers man ikke kjenner. Mange av dem er fine folk som er ute etter å utvide nettverket sitt og som vil henge med i samtalen. Men så er det den andre typen, de som ikke vil lytte men snakke. Det finnes flere varianter:

DEN KLASSISKE SPAMMEREN
Du har de klassiske spammerne som sender ut tusenvis av follow’er og har en eneste update der det på hjelpeløs engelsk står «jeg kjøpte laptop og viagra og spare $$$ på Super Tvilsom Net Butik». Hvis man ikke er med i racet om å ha flest mulig followers uansett kvalitet, er det bare èn naturlig reaksjon: Block. Block block block. I tillegg kan du rapportere dem på @spam. Følg @spam, så følger de deg og du kan DM’e dem. Da får ikke spammeren masse ekstra eyeballs ved at man skriver til @spam.

SOFTSPAMMEREN
De er egentlig vanlige twittrere, men de er på stereoider. De har et behov for å snakke til alle. Uansett hvem de måtte være. Kollega Marius Arnesen gjør det enkelt. Han kaster ut ALLE som skriver at de er «Superdad and digital entrepreneur» og har 34000 following. Block.

RSS-SPAMMEREN
De som bare sender ut en tweet hver gang det står noe nytt om firmaet deres i blog’en deres og tenker på Twitter som en RSS-feed. Luringen som har satt opp @nrkno (det er ikke oss) er et godt eksempel. Block.

DEN NYTTIGE SPAMMEREN
Men det er også noen som får lov å være med og som man kanskje til og med kan vurdere å følge tilbake. En som kom ramlende idag faller i den kategorien: @BestCuppa

Frederick the Great had his coffee made with champagne and a bit of mustard - yum!

Her er noen av grunnene til at jeg ikke blocker Best Cuppa in Town:
* 2 av 3 tweet’er har en egenverdi. Det motsatte er dealbreaker.
* De har skrevet noen tweets før de kommer på frierføttene sine; de tar altså ansvar for førsteinntrykket de gir
* De er ærlige og gir seg ikke ut for å være en privatperson
* De har en oversiktlig og fin Bio
* De har magemål, ser det ut som – det er ikke dramatisk forskjell på following og followers – hvis den er 34000/27 er det noe gærn’t
* Det er ikke en tinyurl på hver eneste update. De bruker altså ikke twitter som reklamekanal for noe som egentlig skjer et annet sted. Jeg kan tilgi tinyurl’ing om tweetene kan stå på egne ben. @Nysgjerrigper foreksempel får bestått. Såvidt.

En ganske reflektert brite hadde noen nøkkelpunkter man måtte huske om man skulle lykkes innen sosiale media – har ikke notatblokken her, men her er to av punktene etter hukommelsen:

* Be useful in your network
* When in doubt, pull don’t push

Leverer man på disse to er man godt igang.

16 kommentarer

  1. Hans Martin Cramer

    En liten kommentar til RSS spammeren. Tror spambegrepet kan nyanseres noe. Jeg er ikke helt enig at RSSspammeren er noe man må se å blocke med en gang. Er det så galt at man bruker Twitter som et middel for å trekke folk til å lese blogginnlegget sitt? Mitt band, The Vineyards, har satt opp en Twitter-konto @VNRDS som automatisk sender ut en Tweet når vi har lagt inn et nytt innlegg. Vi er ikke spesielt bortskjemte med besøk på siden vår og ser på Twitter som en mulighet for folk som er interesserte i bandet (og som følger oss på Twitter) å få med seg nyhetene vi poster. Da handler det jo egentlig ikke om spam, men om en måte å holde folk oppdatert på? Eller hva? Ettersom vi er relativt ferske på Twitter har vi ennå ikke fått brukt det på turné, men det kommer.

    Svar på denne kommentaren

    • Ja, jeg mener det er så galt. Hvis folk vil lese bloggen din, abonnerer de på den i en RSS-leser. Det er uansett ikke mange på Twitter som ikke vet hva en RSS-leser er for noe. Det du egentlig gjør er å "straffe" trofaste fans fordi de nå får alt fra bloggen dobbelt opp (både i Twitter og på RSS).

      Twitter er et to-veis-medium. Men det er vanskelig å svare via Twitter på en Tweet som kun består av en halv setning og en link. Og det bør uansett være ønskelig for opphavsmannen å holde diskusjonen inne på selve blogginnlegget.

      Selv følger jeg aldri noen hvis mer enn 1/3 av Tweetene består av RSS-posting.

    • Hans Martin Cramer (svar til fuzzy76)

      Om vi straffer noen som helst er jeg usikker på og poenget er jo nettopp at det ikke er spesielt stor trafikk på vår side, så strengt tatt er det få som får med seg noen av delene 🙂 Og det er heller ikke slik at vi har tenkt å kjøre en enveis-sak her, men ser for oss å bruke i perioder vi er ute på turné til denslags.

      Poenget mitt var det at dette ikke nødvendigvis er spam. Man står jo fritt til å følge eller ikke. Hvis det er enklere og mer behagelig for meg å få en beskjed på twitter hver gang en jeg liker har oppdatert bloggen sin enn å fysisk måtte gå inn på bloggen (jeg har jo tross alt twitter oppe hele tiden) så er vel ikke det spam? Det er bare en annen måte å bli oppdatert om noe nytt på.

  2. Daniel Strietzel

    Et lite innspill: Tysklands største tv-kanal bruker twitter med det de har: nyheter. (twitter.com/tagesschau) Det er faktisk folk som ikke har forstått hva en rss-reader er. derfor er det veldig feil å tro at bruken av twitter på denne måten er "å straffe trofaste fans". la folk bruke kanalene slik de vil. det er derfor internettet er så fri som det er!

    Svar på denne kommentaren

  3. Anders Hofseth

    Jeg har kanskje vært utydelig: Jeg mener ikke at det er spamming å bruke twitter til RSS-feeds, det må man gjøre med som man selv vil og det står selvfølgelig enhver fritt å følge en ren twitterfeed. Men når DE kommer til MEG og vil followe meg, men ikke fordi de er interessert i hva jeg eventuelt twitrer om, men for å bruke min twitterkonto til å spre sitt glade budskap, er svaret BLOCK. Vil de følge meg, får de gjøre det med sine private kontoer.

    Svar på denne kommentaren

  4. Anders Johnsen

    "Pull, don't push" skulle vært meislet i stein og delt ut til alle som registrerer seg på Twitter og andre nettverk for mikroblogging. Jeg følger mange som med jevne mellomrom hoster opp gullkorn og lenker til spennende innhold, men dessverre har en del av dem også stort behov for å uttrykke at de kjeder seg foran TVen, leverer ungene i barnehagen eller smører på brødskiva si sjøl. I slike tilfeller skulle jeg nesten ønske de brukte Twitter KUN til rss-posting.

    Svar på denne kommentaren

  5. Jeg liker vanligvis ikke RSS-spammere selv, men for meg er mengden viktig. En, to og tre tweets om dagen er ingenting i mengden hvis det er noe jeg er interessert i, men når VG sender ut hver eneste nyhet på twitter får jeg angst.

    Svar på denne kommentaren

  6. Anders Hofseth

    @Øystein det er ikke noe stort problem å bli fulgt av spammere og jeg ligger ikke våken om natten pga det, men jeg ser ikke noe poeng i å medvirke til å gi dem fotfeste. Hovedstory'en min handler vel egentlig om disse kaffefolka. Beklager om jeg forvirrer deg på veien dit

    Svar på denne kommentaren

  7. Jeg kuttet ut twitter delves pga slike spammere. Et eksempel var at jeg tweeted om et frokosttilbud i kantina på skolen, der ordet "banana" gjorde at jeg ble fulgt av en eller annen merkelig banandame fra statene

    Svar på denne kommentaren

  8. Utspekulert bruk av sosiale medier for begynnere

    […] har tidligere på NRKbeta snakket om kunsten å twitterspamme og vi har brukt metaforen Den store festen. Dette er ganske viktig å huske på. Du står på mange […]

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.