nrk.no

Geeken Grethe

Kategorier: Moro,NRK & Spill


Hei. Jeg er Erik, norsk avisjournalist fra 1973 og i NRK fra 1980. Noen ville kalt meg en geek, og jeg er en i fanklubben til NRKbeta. For tiden lager NRK et portrettprogram om komikeren, revyartisten og sangeren Grethe Kausland. Hun hadde en nerdefaktor de luxe! På Facebook postet jeg en anekdote om Kausland på engelsk, og det fikk NRKbetas Øyvind Solstad med seg. Jeg mimrer gjerne om Grethe Kausland på norsk hos NRKbeta.

Geeken Grethe

For noen år siden besøkte jeg den kjente norske komikeren, sangeren og revyskuespilleren Grethe Kausland, sammen med kollega Andreas Diesen. Jeg visste ikke hva jeg kunne vente meg. Kausland var kjendis i Norge hele livet, og noen mennesker blir utålelige av for mye beundring.

Ikke slik med Grethe Kausland.

Før det var gått fem minutter skravlet vi i vei, og hun var helt nedpå og veldig kul, mens hun slapp den ene vitsen etter den andre. Vi lå flate over bordet av latter. Så viste hun meg datamaskinen sin.

Noen ville si at jeg er en ekstraordinær geek som drev med hjemmebrente 8-bits eprom’er allerede i 1983. Kausland fortalte at hun likte å slå maskinen i kortspill og puslespill og disse greiene som følger med Windows. Hun var kul, jeg slappet mer av i snakketøyet. «Men», sa jeg, «du er jo Grethe Kausland! Hvorfor sitter du her og spiller disse drittspillene? Hva med en skikkelig utfordring?»


Foto: Eirik Solheim / NRKbeta – Creative Commons.

Bridgespill

«Kom an, gi meg den», var svaret, «og hvis du har et bridgespill skal jeg slå den forbanna datamaskinen på tre dager!»

Neste dag dukket jeg opp på Frogner med «Bridge Baron 13» fra Great Game Products. Det lyste i øynene hennes og vi formelig løp inn på arbeidsrommet. Jeg følte meg skikkelig oppesen. Kunne jeg få Kausland til å le? «Men», sa jeg, «jeg trenger noe først». Og så dro jeg fram en tipakning med Teddy uten filter. «Vet du hva dette er?»

«Sorry, dèn var for blaut!»

Jeg tente «Teddyen min» og vi installerte spillet. Kausland fikk instrukser om hvordan hun skulle sette opp Bridge Baron for at det «skal bli best mulig». Vi valgte høyeste vanskelighetsgrad, og jeg tenkte at nå blir det stille i tre måneder. Men det skjedde ikke. Telefonen ringte etter to dager.

«Hei, det er Grethe.»
«Grethe hvem?»

Jeg var i langsom kino den dagen.

«Grethe Kausland, din dust. Jeg sa jo at jeg skulle slå den forbanna datamaskinen! Den hadde ikke en sjanse. Jeg er klar for en ny utfordring!»

Jeg begynte å le mens jeg hikstet fram at «du er jævlig bra, vet du det», men alt Kausland ville høre var tips om nye utfordringer.

Hun lærte å sette opp maskinen til «duplicate bridge», men slo den ned i støvlene på første forsøk.

Hun lærte å sette opp maskinen til å spille turneringene på høyeste nivå. Et normalt menneske ville brukt måneder på å bli ferdig. Kausland spilte hele sulamitten på to uker, og hun tapte ikke ett eneste spill!

Hun var fabelaktig som komiker og parodiør – ofte med «Dizzie Tunes. Som jazzvokalist stilte hun i et eget heat i Norge. Hva den dama ikke kunne? Og som geek, som databridge-spiller, var hun noe helt for seg selv. Jeg glemmer ikke da hun ringte – temmelig kjepphøy – og fortalte hva hun syntes om meldingssystemet i Bridge Baron. Enda en gang lå jeg så flat av latter at hodet holdt på å ramle av.

NRK1 sender en hel times minneportrett om Grethe Kausland ved påsketider.

15 kommentarer

    • turn.self.off (svar til Sølve)

      nei som pokker, tenkte ikke på å sjekke artikkelforfatter.
      rette fyren som har forvirra seg innom nrkbeta det der, håper han slår rot en stund.

  1. turn.self.off

    nei som pokker! her må det mimres 😀

    pleide å sitte oppe på kveldstid for å få med meg reprisene på nrk1 (hurra for nrk2 pr bakkenett utenfor byene…), siden det var det nærmeste jeg kom internet på den tiden.

    Svar på denne kommentaren

  2. turn.self.off

    svare meg selv her men men…

    en smule synd det bare er episode 1. lurer på om resten kommer til å bli lagt ut.

    og morsomt å se tron øgrim bruke kjeften, en kar som er sterkt savnet.

    Svar på denne kommentaren

  3. Hehe, jeg leste tråden. Ja, det var meg. Jeg hadde et langt og forvirret presseliv også før "Spider" i 1996. Så dette er bare en av mine synder fra klipparkivet og NRKs arkiver. Jeg satt også på fanget til Per Aabel som ung journalist, og møtte Frank Zappa i 1973.

    Ante ikke at en hel episode av "Spider" lå i nett-TV. Men for tiden vil jeg ha ny Mac og flash video, ikke mer Windows *grøss*.

    Noen her skrev Tron Øgrim. Da jeg leste navnet hans tenkte jeg at kanskje "Spider" burde ut som flash og torrent hos NRK når de blir ferdige med litt testkjøring? Eller at alle Tron's bidrag burde ligge ute? "Spider" var forvirret og "over the top", men ingen hadde prøvd å gå "live" med nettet før (og svært få våget etter å ha sett på oss 🙂

    Til slutt: Spiders seere lurte på hvorfor jeg alltid skulle synge "disse jævlige drittsangene med autkomp". Men jeg drev Meyns Bryllupssanger fra tidlig søttitallet, med autokomp som folk kalte "datamusikk". Det var Norges desidert mest vulgære sangtekstbyrå. Konkurrerte med moren til Jan Eggum (Martha) om markedet. Men jeg ble bare (u)populær i Hokksund! Så drittsangene var ikke noe nytt i 1996, men en del av en lang historie 🙂

    Peace!

    [youtube Gu548_vRNTw&fmt=18 youtube.com/watch?v=Gu548_vRNTw&fm… youtube]

    Svar på denne kommentaren

  4. 1. Vi skal se om vi kan få unge Meyn til å forville seg inn på NRKbeta flere ganger. Det er en mann som sitter på mye bra historier.

    2. Spider. Helt enig. Bør ut på torrent så fort som mulig. Vi må som vanlig se på noe rettighetsgreier og hoste opp noen kroner til digitalisering av gamle bånd. Men dette bør vi klare.

    Svar på denne kommentaren

    • Erik Meyn (svar til eirikso)

      Eirik, he he, vel, jeg tror ikke det er særlig med rettighetsgreier forbundet med "Spider". Fantes ikke "åndsverk" i dèn programserien. Rett nok er "drittsangene" og (mangelen på) manus for det meste mine kreasjoner, men NRK kan bruke hele sulamitten gratis. Uten å ha snakket med Tron Øgrims etterlatte kan jeg si at det gjelder for Tron også. NRKbeta får prioritere. Pengesekken er ikke bunnløs. Men kanskje vi kan få NAV til å betale halvparten? De har jo flust med gryn, og jeg…har noen planer 🙂

    • Andreas (svar til Erik Meyn)

      med Spider på torrent ville verden bli et bedre sted! Husker jeg satt med blyant og papir og prøvde å skrive ned internettadresser og andre tips, fordi PCen sto sånn at jeg ikke så TVen derfra. Husker også jeg slet veldig med å skjønne at det var Homelien du sa når du snakket om IRC-servere.

      "Hvis jeg skal holde foredrag om internett, så vil jeg si at alt bør være fritt, i dag så lages medlemssider altfor lett, med barnesex og vold og annen dritt. Men spør du hvordan jeg vil bruke internett, så vil jeg lese epost og litt neeews…"

      "FOR BARNESEX OG VOLD OG ANNEN DRIT, DET GIR JEG FAEN I !"

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.