nrk.no

Julegavetips: Digitale bilderammer som oppdaterer seg selv

Kategorier: Foto & Gadgets


Hva om du gir bestemor en digital bilderamme til jul? Du lar henne få velge ramme selv, henger den opp i stua hennes, setter den opp med en feed av bilder fra deg. Med jevne mellomrom kommer bestemor til å se nye bilder som du har sendt til rammen – helt av seg selv. Ren magi.

Fotorammer finnes i en rekke varianter – bilder fra PhotoVu.com

Ren magi

Det finnes et utrolig utvalg av digitale bilderammer på markedet. De store elektronikk-kjedene har hyllene fulle, og fotobutikkene selger haugevis. Pass på at du bruker noen kroner ekstra og kjøper en som kan oppdateres uten at du må bort og klå på rammen, ta den ned og sette inn en minnepinne eller minnekort fra kamera. For det finnes så utrolig mye enklere måter å gjøre det på.

Send e-post til rammen

Noen rammer har en funksjon der du kan sende e-post til den. Du får tildelt en spesiell e-postadresse av produsenten av rammen. Og alle bildevedlegg som sendes til rammen, havner der. Det betyr at du kan sette den opp og dra på tur. Og så sende bilder rett hjem på veggen til farmor fra stranda eller slalombakken. Eller julebordet!

Pass på at du ikke gir hvem som helst adressen! Eller forresten: Kan jo være humor å ha en egen ramme et sted i huset – og så la alle kameratene dine sende hva de vil til den. Avslører fort hvem du kan stole på og ikke…

RSS

Andre rammer har RSS innebygget, som fungerer på samme måte som en podkast. Du setter opp rammen til å abonnere på en RSS med bilder. For eksempel alle bildene dine på Flickr. Eller du kan bruke et program på datamaskinen din til å publisere en hemmelig RSS-feed som bare bilderammen bruker. Dette er for eksempel en funksjon i iPhoto på Mac, men også i en rekke andre programmer. Du kan sette opp automatisk publisering som sender alle bilder du legger et bestemt sted på datamaskinen til RSS-feeden. Kan det bli enklere når det først er satt opp? Du tar inn bilder fra kamera, slenger de i en mappe og vips – så er de på veggen til onkel.

En annen variant er at du abonnerer på en tag eller et søk på et bildenettsted (som for eksempel Flickr). Og rammen din viser de siste bildene med denne tag’en automatisk.

Været og andre ting

Mange av rammene kan også ta inn RSS-feeds på andre ting. Som været, nyheter og trafikkmeldinger. Kanskje du vil sette den opp med avgangstiden på bussen utenfor der du bor?

Flere tips?

Jeg spurte på Twitter i går om noen hadde tips, og fikk blant annet disse tipsene:

ThinkGeek Photo Super Genius – full pakke med Linux ombord i rammen (!)
PhotoVu – med et lass av ordentlige rammer å velge blant
eStarling – blant annet med egen iPhone applikasjon for opplasting
NextBase – kan også ta i mot bilder fra MMS

Spør i butikken og ikke gi deg om de sier at dette ikke finnes (det har jeg opplevd selv for noen dager siden). Og har du noen anbefalinger – så er kommentarfeltet åpent!

17 kommentarer

  1. Tor Erik Gregersen

    Butikkansatte som har en kunde som spør etter et spesifikt produkt, og så tar på seg bedreviterhatten og påstår at det ikke finnes…. Det er detaljhandelens undergang.
    Jeg har som prinsipp at jeg ikke går tilbake i de butikkene, men jeg begynner å gå tom for plasser å handle.
    Takk og pris for netthandel

    Svar på denne kommentaren

  2. Øyvind Solstad (NRK)

    Nå før jul er det likevel penger å spare på å være sta. Jeg ble fortalt senest i går at et produkt jeg skulle kjøpe ikke hadde de spesifikasjonene jeg ønsket. Damen hadde det selv, sa hun. Og forsikret meg om at jeg tok feil. Opp med telefonen. Amazon.com. Søke… Vise damen. Fortsatt like sikker på at jeg måtte ha et 1200 kroner dyrere produkt.

    Jeg takket for meg og tok ny kølapp. Ventet 5 minutter, og passet på at jeg ikke fikk samme damen en gang til. Ba neste person hente selve esken der vi fikk bekreftet at Amazon hadde rett og den forrige damen feil.

    Det endte opp med ekstra rabatt pga. trøblet, helt uten å spørre.

    Og som du sier: Skulle du la være å handle alle steder der betjeningen ikke kan alt om produktene, så slipper du opp for steder å handle. Særlig nå får jul så er det mange ekstrahjelper – og da kan synes jeg ikke man kan forvente at de skal kunne alt om alle produkter.

    Svar på denne kommentaren

  3. Tor Erik Gregersen

    «Jeg har det selv»-trikset burde være forbudt. En klassiker er jo å gå inn og spørre samme ekspeditør om f.eks ulike varer, uten unntak har de alle selv.
    Det er vel Selger 101 antar jeg, og i den boken er vel troverdighet et triks, ikke en dyd.

    Svar på denne kommentaren

  4. Øyvind Solstad (NRK)

    Vanligvis brukes «jeg har det selv»-trickset til å selge varer. I dette tilfellet ble det faktisk brukt til det motsatte. Hun prøvde ikke engang å foreslå det dyrere produktet, som jo ofte er tilfelle.

    Sluttsummen ble uansett at jeg fikk det jeg ville ha, til en bra pris. Og da klager jeg ikke!

    Svar på denne kommentaren

  5. Noen har kanskje samme problemstilling som meg: potensiell mottaker av rammen har ikke internett. Og å koste på en fotoramme et internettabonnement (la oss si kr 200 * 12 mnd) pluss wlan ruter: tja, det blir litt dyrere enn det er verdt.

    Tolker NextBase-rammen over som at det finnes et sentralt nr (hos NextBase) man kan sende MMS til. Kikket på nettsiden og det virket slik.

    For det finnes vel ikke noen rammer man bare kan slenge et GSM-kontantkort inn i, og dermed oppdatere med MMS direkte?

    Svar på denne kommentaren

  6. Stian A. Giltvedt

    Pappa, Mamma også sannsynligvis, har interesse av å ha digital bilderamme uten å røre den fysisk for å bytte ut bilder. Kunne tenkt meg å gi foreldre en stor digital bilderamme til julegave, men dessverre er det for dyrt å kjøpe det med trangt studentbudsjett.

    Jeg har blitt spurt om det samme i fjor av noen, de som ikke er kompentent med data, som ønsker å kjøpe billig digitale bilderamme, så jeg har inntrykket av at vanlig folk begynner å ha interesse for slikt. Men litt synd for de som møter sånne folk i butikkene som dere forklarer. Det er ikke så mange å velge mellom når det egentlig finnes bedre og billigere alternativer på nettet.

    Ellers takk for tipsene! Noterer det ned så jeg evt sjekker det igjen når jeg får meg fast jobb.

    Svar på denne kommentaren

  7. Øyvind Solstad (NRK)

    @Christian: Jeg har ingen konkrete råd til bestemte nettbutikker. Det blir litt trøblete om vi i NRKbeta skal anbefale bestemte nettbutikker foran andre. Da måtte vi i såfall lagd en skikkelig gjennomgang av tilbudene og servicen før vi kunne sagt at A er bedre enn B og C osv.

    Alle fotobutikker og elektronikkbutikker har disse produktene. Bladet Lyd og bilde har forøvrig en test av dette i dag, selv om de fokuserer på litt andre ting enn det vi gjør her.

    Svar på denne kommentaren

  8. Bestefar har lite wlan i omsorgsboligen sin, og naboene er heller ikke spesielt techsavvy. Har tenkt på å kjøpe en slik ramme til han lenge, men komboen høy pris og krøkkete å oppdatere når man bor 100 mil unna gjør det egentlig uaktuelt.

    Men jeg kom på en ting, det er ikke sikkert det går, men kanskje det hadde gått an å bruke dab eller digitalt bakkenett til noe etter hvert? En tuner med en innebygd personifiserbar fotokanal kunne feks gjort susen, så kunne bestefar sett bildene på tv-en sin i stedet?

    MMS hadde også vært mulig, men da må man jo nesten ha et mobilabonnement i tillegg = dyrt.

    Hm.

    Svar på denne kommentaren

  9. Jeg ga en digital bilderamme til mine foreldre til jul i fjor, men kan nok dessverre ikke si det har vært en kjempesuksess.

    Dette var en Kodak-ramme med trådløs nettverk. Planen var da at vi ungene skulle laste opp bilder til nettstedet som rammen kan hente bilder fra (Denne var knyttet direkte til en egen Kodak-side), og så kunne mine foreldre vise disse hos seg.

    Det største problemet med rammen var at den hadde en tendens til å miste kontakten til den trådløse routeren (de sto ca. 10 meter fra hverandre), og da stoppet hele bildevisningen. I tillegg var det slik at dersom man hadde aktivert «hvilemodus» om natten, måtte man manuelt sette igang igjen på morgenen.

    Det var også en del andre praktiske problemer, som for eksempel at den ikke automatisk kunne laste inn nye bilder (foredrene mine får et ikon som viser at det har kommet nye bilder, men må så bort på rammen, finne menyvalget for å laste dem ned, og så sette igang bilderulleringen igjen). Og dersom man la inn nye bilder på en annen underkatalog enn den som nå ble vist, fikk man ikke automatisk beskjed om det.

    Med andre ord ble det mye manuelt arbeid for mine foreldre som nå nærmer seg pensjonsalder. Det er vel sånt man må regne med at kan skje når man er tidlig ute på en ny teknologi, men neste gang jeg skal kjøpe en slik ramme til dem, tror jeg at jeg kjøper en til meg selv først, og sjekker at den fungerer slik jeg ønsker før jeg gir en til mine foreldre.

    Svar på denne kommentaren

  10. Var det noen av dere som kjøpte digitale bilderammer til jul?

    […] skrev om digitale bilderammer som julegavetips en uke før jul. Var det noen av dere som kjøpte en slik ramme og i såfall: Hvilke erfaringer har […]

    Svar på denne kommentaren

  11. CES2009: Kodak digital OLED bilderamme

    […] mange av var på utkikk, og kanskje til og med handla digitale bilderammer til jul, synes vi det var på tide og sjekke ut hva det aller hotteste på den fronten er, slik at du også […]

    Svar på denne kommentaren

  12. Dette er veldig spennande i formidlingssamanheng. Vi vurderer å prøve ut dette i biblioteket. Ein kan kjøpe inn digitale biletrammer, henge på strategiske stader i biblioteket og sende e-postar med aktuelle bøker dit! Skal rapportere når vi er i gang…

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.